Σημάδια έντονης επιβράδυνσης εμφανίζει η Νο.2 οικονομία του πλανήτη, καθώς η Κίνα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην τιμωρητική στρατηγική της μηδενικής ανοχής στην Covid, αλλά και στην αδύναμη παγκόσμια ζήτηση.
Τα επίσημα στοιχεία του γ’ τριμήνου αναμένεται να δημοσιευθούν τις επόμενες ημέρες. Κι αν το ΑΕΠ εμφανίσει συρρίκνωση, όπως αρκετοί αναλυτές περιμένουν, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για μια παγκόσμια ύφεση.
Το στόχος του Πεκίνου για ετήσια ανάπτυξη 5,5% είναι τελείως ανέφικτος για το 2022, με τους διεθνείς επενδυτές να περιμένουν είτε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής είτε οριακά θετικούς. Στο β’ τρίμηνο, πάντως, η Κίνα γλίτωσε τη συρρίκνωση για λίγο (+0,4%).
H χώρα της Άπω Ανατολής, όπως αναφέρει εκτενές δημοσίευμα του BBC, μπορεί να μην αντιμετωπίζει το πρόβλημα του επίμονου πληθωρισμού, αλλά καλείται να διαχειριστεί τις δικές της προκλήσεις.
Τα εργοστάσια ξαφνικά δέχονται ολοένα και λιγότερες παραγγελίες από το εξωτερικό, ενώ οι εμπορικές διενέξεις με αρκετές χώρες της Δύσης, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, επιβαρύνουν αισθητά το οικονομικό κλίμα.
Και το εγχώριο νόμισμα, εύλογα, τείνει να καταγράψει τις χειρότερες ετήσιες απώλειες των τελευταίων δεκαετιών, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τη διάχυτη αβεβαιότητα και καθιστώντας δύσκολη τη χρηματοδότηση της οικονομίας από την κεντρική τράπεζα.
Τι πηγαίνει όμως, λάθος;
Η Zero-Covid τακτική
Τα παροδικά ξεσπάσματα της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τη στρατηγική της μηδενικής ανοχής (άμεσο lockdown) έχουν πλήξει κατά καιρούς βασικές οικονομικές δραστηριότητες σ’ όλο το μήκος και το πλάτος της οικονομίας. Οι άνθρωποι σταματούν να καταναλώνουν, ενώ τα εργοστάσια δυσκολεύονται να παράξουν.
Το «αντίδοτο» είναι οι κρατικές δαπάνες στον τομέα των υποδομών. Όμως, αυτό δεν επιλύει το πρόβλημα των εργοστασίων, τα οποία βλέπουν την παραγωγή να συρρικνώνεται και τη ζήτηση να μειώνεται. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τις πιέσεις στην ανεργία, καθώς οι θέσεις εργασίας περιορίζονται.
Την ίδια ώρα, όπως προαναφέρθηκε, η ζήτηση από τις χώρες της Δύσης έχει μειωθεί αισθητά, καθώς οι ξένες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να μαίνεται.
Πολλά βέβαια, μπορούν να αλλάξουν (προς το καλύτερο). Αρκεί, όμως, η Κίνα να εγκαταλείψει το δόγμα της μηδενικής ανοχής στην πανδημία.
Το Πεκίνο δεν κάνει αρκετά
Η κυβέρνηση έχει επιταχύνει τις διαδικασίες στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, των υποδομών και του real estate, ανακοινώνοντας τον Αύγουστο ένα σχέδιο προϋπολογισμού 1 τρισ. γουάν (203 δισ. δολαρίων). Αλλά οι αξιωματούχοι μπορούν να κάνουν ακόμη περισσότερα, προκειμένου να τονώσουν τις δαπάνες και να πετύχουν τους στόχους της ανάπτυξης.
Κι αυτό περιλαμβάνει:
- ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στις υποδομές,
- χαλάρωση των συνθηκών δανειοδότησης στην αγορά ακινήτων,
- φορολογικές μειώσεις στα νοικοκυριά κ.α.
Η αγορά ακινήτων είναι σε κρίση
Η αδύναμη δραστηριότητα στο real estate και η αρνητική ψυχολογία στον κλάδο κατοικιών έχουν αναμφίβολα επιβραδύνει την ανάπτυξη, καθώς ο ευρύτερος τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 του κινεζικού ΑΕΠ.
Οι αγοραστές αρνούνται να πληρώσουν τους κατασκευαστές για μη ολοκληρωμένα κτίσματα, καθώς πολλοί αμφιβάλουν αν και πότε τα έργα θα ολοκληρωθούν. Η ζήτηση, επιπλέον, για νέες κατοικίες είναι μειωμένη κι αυτό περιορίζει τη ζήτηση για υλικά κατασκευής.
Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τις τιμές στο real estate σε πτώση κατά τουλάχιστον 20% από τις αρχές του 2022.
Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση
Οι αντίξοες και πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να επιδρούν στις κινεζικές βιομηχανίες. Για παράδειγμα, τα διαδοχικά κύματα καύσωνα και ξηρασίας έπληξαν με σφοδρότητα τις νοτιοδυτικές επαρχίες στην «καρδιά» του Αυγούστου.
Ενώ η ζήτηση για κλιματιστικά εκτοξεύθηκε, αυτή η εξέλιξη έθεσε δυσκολίες στο σύστημα ηλεκτροδότησης της περιοχής, το οποίο βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Εργοστάσια, όπως της Foxconn και της Tesla, αναγκάστηκαν είτε να κλείσουν είτε να περιορίσουν το ωράριο λειτουργίας.
Οι τεχνολογικοί τιτάνες χάνουν επενδυτές
Η προσπάθεια των εποπτικών αρχών να παρέμβουν και να ρυθμίσουν τον τεχνολογικό τομέα, οπωσδήποτε, δεν βοηθάει. Tencent και Alibaba εμφάνισαν την πρώτη πτώση εσόδων της ιστορίας τους στο τελευταίο τρίμηνο. Δεκάδες χιλιάδες νέοι, παράλληλα, έχασαν τη δουλειά τους, αυξάνοντας το ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 16 έως 24 ετών.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές «βλέπουν» μια σημαντική μετατόπιση, καθώς ορισμένες από τις πλέον επιτυχημένες ιδιωτικές εταιρείες της χώρας τίθενται υπό μεγαλύτερο δημόσιο έλεγχο. Οι κρατικές εταιρείες, αντίθετα, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.
Η ιαπωνική Softbank απέσυρε τεράστιες ποσότητες χρήματος από την Alibaba, ενώ η αμερικανική Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ πούλησε το μερίδιο που διατηρούσε στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων BYD.
Διαβάστε επίσης
Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για το Bella Vita και την οικογένεια Αγούδημου (pics)