Στη δήλωση ότι η Ρωσία θα αυξήσει τη χρήση μη δυτικών νομισμάτων για εμπόριο με χώρες όπως η Ινδία, προχώρησε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ χαιρέτισε την Ινδία ως φίλη χώρα που «δεν έχει μονόπλευρη άποψη» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η αποστολή του Σεργκέι Λαβρόφ για ενίσχυση της στήριξης από μια χώρα που η Μόσχα θεωρεί εδώ και καιρό συμμαχικό κράτος, πραγματοποιείται μία ημέρα μετά τις συνομιλίες υψηλόβαθμων Αμερικανών και Βρετανών αξιωματούχων στο Νέο Δελχί, που στόχο είχαν να πείσουν την ινδική κυβέρνηση να μην υπονομεύσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Η Ινδία και η Κίνα είναι οι μόνες μεγάλες χώρες που δεν έχουν καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας. Μετά την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Κίνα αυτή την εβδομάδα, το Πεκίνο δήλωσε ότι είναι «περισσότερο αποφασισμένο» να αναπτύξει διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία.
«Είμαστε φίλοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, προσθέτοντας ότι η Ινδία βλέπει την κρίση στην Ουκρανία με βάση «το σύνολο των γεγονότων και όχι μονόπλευρα».
Ακόμη, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε δημιουργήσει πριν από αρκετά χρόνια ένα σύστημα για τη γνωστοποίηση χρηματοπιστωτικών πληροφοριών και ότι η Ινδία έχει ένα αντίστοιχο σύστημα. «Είναι απολύτως σαφές ότι ολοένα και περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω αυτού του συστήματος που χρησιμοποιεί εθνικά νομίσματα, παρακάμπτοντας το δολάριο, το ευρώ και άλλα νομίσματα», δήλωσε ο ίδιος.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας και ο Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα χρησιμοποιήσουν έναν μηχανισμό ρουπίας – ρουβλίου για το εμπόριο πετρελαίου, στρατιωτικού εξοπλισμού και άλλων προϊόντων.
«Θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όποια προϊόντα θέλει να αγοράσει η Ινδία», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να παρακαμφθούν τα τεχνητά εμπόδια που βάζουν οι παράνομες μονομερείς κυρώσεις από τη Δύση. Αυτό σχετίζεται επίσης και με το πεδίο της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας».
Ακόμη, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. «Χωρίς πυρηνικά, εκτός συνασπισμών, ουδέτερο καθεστώς -αυτό τώρα αναγνωρίζεται ως το απολύτως απαραίτητο», δήλωσε ο ίδιος. Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι πριν αναχωρήσει σήμερα το βράδυ.
Διαβάστε ακόμη
ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για την ανάπτυξη αλλά και «μπλόκο» σε μειώσεις φόρων και παροχών
Πώς Ελλάδα και ΗΠΑ νομοθετούν για τη διάσωση των ναυπηγείων της Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ
Πετρέλαιο: Απελευθερώνει στρατηγικά αποθέματα και το Ηνωμένο Βασίλειο