Πανύψηλες, χιονισμένες κορυφές που εκτείνονται στη νότια άκρη της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Ελβετός οδηγός βουνού Τιερί Γκάσερ επέστρεφε στο σπίτι του από ένα ταξίδι για σκι στο Κιργιστάν το 2001, όπου γνώρισε τα γνωστά βουνά του Καυκάσου στα βόρεια.
Ατενίζοντας μέσα από τον “τέλειο γαλάζιο ουρανό”, ο Γκάσερ έβλεπε την οροσειρά Kaçkar στη βορειοανατολική Τουρκία.
“Η πρώτη ματιά από το αεροπλάνο ήταν τέλεια, ήταν τεράστια βουνά και μια μεγάλη οροσειρά – αυτό ήταν το ‘πράσινο φως’ για να πάμε εκεί και να ελέγξουμε κάθε κοιλάδα και κάθε βουνό”, λέει ο Γκάσερ στο CNN Travel.
Ήταν ήδη σε αναζήτηση ενός προορισμού στον οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση σκι μετά από χρόνια εργασίας σε όλο τον κόσμο ως ξεναγός. Είχε μόνο τρία κριτήρια: εγγύτητα με την Ευρώπη για να αποφύγει το τζετ λαγκ, μια μεγάλη οροσειρά μεγάλου υψομέτρου και – ιδανικά – μια παραθαλάσσια τοποθεσία για μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού και πιο σταθερή χιονοστιβάδα.
Εξετάζοντας τους χάρτες, ο Γκάσερ και ο φίλος του Ιταλός οδηγός Ντανίλο Γκαρίν συνειδητοποίησαν ότι η αλυσίδα των 121 χιλιομέτρων (75 μιλίων) της οροσειράς Kaçkar, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Γεωργία, φαινόταν να πληροί όλες τις προϋποθέσεις.
Αναγνωριστική αποστολή
Το καλοκαίρι του 2002, ο Γκάσερ πέρασε ένα μήνα στην περιοχή, περπατώντας στις κοιλάδες, αξιολογώντας τις τοπικές εγκαταστάσεις και πετώντας πάνω από τα βουνά – το υψηλότερο από τα οποία είναι το Kaçkar Dagi σε ύψος άνω των 13.000 ποδών (3.962 μέτρα).
“Το σχήμα των βουνών είναι ιδανικό για heli-skiing (ελικόπτερο μεταφέρει έμπειρους χιονοδρόμους ,κατόπιν αμοιβής, σε δυσπρόσιτα ορεινά σημεία ώστε να χιονοδρομήσουν σε απάτητο χιόνι)”, λέει ο Γκάσερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του χειμώνα βρίσκεται στο Verbier. “Σε κάθε κοιλάδα μπορείς να κάνεις περισσότερες από 50 πίστες αν θέλεις και είναι πολύ κοντά στη βάση – λιγότερο από πέντε λεπτά πτήσης. Για τους επισκέπτες, είναι τέλειο”.
Τον χειμώνα, ο υγρός αέρας από τη Μαύρη Θάλασσα αναμιγνύεται με τον ψυχρό ορεινό αέρα και παράγει άφθονο χιόνι σε σκόνη σε υψόμετρο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.
“Είναι απλά επικό σκι”, λέει ο Όλιβερ Έβανς της Elemental Adventure, ενός πρακτορείου heli-skiing με έδρα το Λονδίνο, το οποίο διοργανώνει ταξίδια για μικρές ομάδες και ιδιώτες σε περισσότερες από δώδεκα εξωτικές ορεινές τοποθεσίες παγκοσμίως.
“Απλά δεν συνειδητοποιείτε ότι έχετε αυτό το καναδικού τύπου ελικοδρόμιο heli-skiing ακριβώς στο κατώφλι της Ευρώπης.
“Έχετε αυτά τα μικρά χωριά εκεί πάνω που είναι εγκαταλελειμμένα τον χειμώνα με βαθύ χιόνι στις στέγες και τζαμιά. Είναι αρκετά ενδιαφέρον να ξυπνάς το πρωί και να ακούς το κάλεσμα για προσευχή έξω από το ξενοδοχείο. Είναι το τελευταίο μέρος που περιμένεις να κάνεις σκι”.
Ο Γκάσερ πραγματοποίησε τα πρώτα του ταξίδια από το Αϊντέρ το 2005 με ένα ελικόπτερο, που νοικιάστηκε από την Air Zermatt στην Ελβετία.
“Άνοιξαν το δρόμο και άνοιξαν ένα ξενοδοχείο μόνο για εμάς”, δήλωσε ο Γκάσερ.
“Ήμασταν μόνοι μας σε αυτό το χωριό. Τώρα το Σαββατοκύριακο έρχονται πολλοί άνθρωποι εκεί για να δουν το χιόνι, να παίξουν στο χιόνι με έλκηθρα ή με tubing, να ανάψουν φωτιά ή να κάνουν μπάρμπεκιου στο χιόνι, με τραγούδι και χορό. Αλλά όταν ξεκινήσαμε εμείς, κανείς δεν ήταν εκεί το χειμώνα”.
Η μέση πίστα στο Αϊντέρ είναι σχεδόν 3.000 πόδια και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιμένουν να κάνουν σκι περίπου 11-15 πίστες την ημέρα. Ο επαγγελματισμός και η ασφάλεια είναι ύψιστης σημασίας και οι οδηγοί παρακολουθούν συνεχώς τον κίνδυνο χιονοστιβάδας.
“Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη για το heli-skiing ότι είναι αρκετά ακραίο, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι”, λέει ο Έβανς. “Δεν πηδάς από ελικόπτερα- βγαίνεις από αυτά πολύ προσεκτικά, αργά και σκόπιμα”.
Το Apres ski στο Hasimoglu, το οποίο ανακαινίστηκε το 2016, είναι γενικά χαμηλών τόνων.
Οι επισκέπτες χαλαρώνουν στα θερμά λουτρά που τροφοδοτούνται από πηγές, πίνουν τουρκικό καφέ ή ποτά από το μπαρ, παίζουν πινγκ πονγκ ή επισκέπτονται τους μασέρ των εγκαταστάσεων.
Το δείπνο σερβίρεται σε μπουφέ με άφθονες σαλάτες, χούμους, πίτα, φαλάφελ, Τσιγκ κόφτε, μελιτζάνες, ντομάτες και ψητά κρέατα. Στις τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνονται το hamsi kusu, ένα πιάτο με γαύρο από τη Μαύρη Θάλασσα, ή muhlama, που φτιάχνεται από αλεύρι καλαμποκιού, βούτυρο και τυρί.
“Οι Τούρκοι είναι πολύ καλοί, φιλόξενοι, πολύ ανοιχτοί, μας βοηθούν πολύ, είναι μεγάλη ευχαρίστηση να δουλεύουμε μαζί τους”, λέει.
Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν μια φυτεία τσαγιού, μελισσοκόμους και κέντρα χειροτεχνίας ή να χαλαρώσουν σε τοπικά εστιατόρια.
Η τουρκική κυβέρνηση διερευνά σχέδια για την ανάπτυξη ενός κανονικού θέρετρου με αναβατήρες σκι. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατάγεται από το Ρίζε, επισκέφθηκε μάλιστα την περιοχή το 2020 για να προωθήσει τον χειμερινό τουρισμό.
Τα βουνά Kaçkar θα μπορούσαν σύντομα να μπουν στον παγκόσμιο χάρτη του σκι και όχι μόνο για το ελικοδρόμιο.
“Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν, μια μέρα, υπάρξει χιονοδρομικό κέντρο στο Αϊντέρ”, λέει ο Γκάσερ.
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Τι συζήτησε με τους Αμερικανούς επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες
Η «γλυκιά» επιστροφή της Λάβδας
Τράπεζες: «Σήκωσαν» κεφάλαια €3 δισ. από τις αγορές – Οι 4+2 εκδόσεις το 2023 και τα επόμενα σχέδια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ