search icon

Διεθνή

Ο κορωνοϊός απειλεί ξανά την Κίνα: Τα νέα lockdowns πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη

Δε θα επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι του Πεκίνου για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τους αναλυτές - «Στον πάγο» η Σαγκάη - Το «σύστημα κλειστού κυκλώματος» των επιχειρήσεων επιβάλλει τη διαμονή των εργαζομένων στα εργοστάσια και τα γραφεία

Από το κολοσσιαίο εργοστάσιο της Tesla μέχρι το τεράστιο πάρκο της Disney, η Σαγκάη αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο της Κίνας. Παρ’ όλα αυτά η πόλη έχει «μπει στον πάγο» τις τελευταίες ημέρες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Χωρίς προειδοποίηση, οι 26 εκατομμύρια πολίτες της μεγαλούπολης αναγκάζονται να υπομείνουν νέα αυστηρά lockdown και να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2019.

Τα νέα lockdown ενδέχεται να αποβούν κοστοβόρα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του  κόσμου. Εκτός από σημαντικό χρηματοπιστωτικό κέντρο η Σαγκάη αποτελεί επίκεντρο βιομηχανικής παραγωγής προϊόντων όπως μικροτσίπ, ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων, ενώ είναι και το πιο πολυσύχναστο εμπορικό λιμάνι του κόσμου. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή Xu Tianchen, τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα θα έχουν επιπτώσεις στην κινεζική οικονομία ενώ ο ίδιος υπογράμμισε πως «θα δημιουργηθεί ντόμινο και σε άλλες περιοχές του κόσμου αλλά και της ίδιας της Κίνας, ιδιαίτερα στη βιομηχανική περιοχή του Δέλτα του Ποταμού Yangtze». Σύμφωνα με τον Xu, τα lockdown ενδέχεται να μειώσουν το ετήσιο ΑΕΠ της μεγαλούπολης μέχρι και 3,7%. 

Σημειωτέον πως η Κίνα έχει θέσει αναπτυξιακούς στόχους ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 5,5% για φέτος, κάτι που πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως δε θα μπορέσει να επιτύχει.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, οι τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών κατέγραψαν επιβράδυνση τον Μάρτιο, οφειλόμενη στα lockdown της Σεντζέν και Τζιλίν.

«Τα στοιχεία του PMI υποδεικνύουν πως οι δύο αυτοί τομείς έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Αναμένουμε σημαντική μείωση του ΑΕΠ για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο», ανέφερε η Peigian Liu, αναλυτής της NatWest Markets, προσθέτοντας πως «αναμένουμε τα στοιχεία για το πως θα επηρεαστεί η αγορά εργασίας σε περίπτωση επιμήκυνσης των lockdown, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα των υπηρεσιών».

Αν και αρκετές επιχειρήσεις της Σαγκάης έχουν «βάλει λουκέτο» για να αποφύγουν την επέκταση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αρκετές έχουν επιλέξει την εργασία σε «συστήματα κλειστού κυκλώματος» σύμφωνα με τη Liu. Η τακτική αυτή κρατά τους εργαζόμενους κλεισμένους στα εργοστάσια ή τα γραφεία τους, απ’ όπου αναγκάζονται και ζουν χωρίς να μπορούν να φύγουν. Προφανώς, όπως υπογραμμίζει και η Liu, το σύστημα αυτό δε μπορεί να λειτουργήσει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και η έλλειψη παροχής πρώτων υλών για τις βιομηχανίες αυτές.

Η Κίνα, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι έτοιμη να καταργήσει την τακτική των μηδενικών κρουσμάτων που έχει υιοθετήσει από το ξεκίνημα της πανδημίας. «Στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης η τακτική αυτή έχει θεωρηθεί ως βάση της σχετικά καλής πορείας της χώρας εν μέσω της πανδημίας. Γι αυτόν το λόγο το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού συνεχίζει να υποστηρίζει τα συγκεκριμένα μέτρα», ανέφερε η Liu η οποία τόνισε πως «η κινεζική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και της οικονομίας τα οποία ελπίζει πως θα σταθεροποιήσουν το εγχώριο αναπτυξιακό μομέντουμ και θα μειώσουν τον αντίκτυπο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα».

Διαβάστε ακόμη: 

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο – Μία γυναίκα στην κορυφή με περιουσία 7,4 δισ. δολαρίων 

Παγώνει η αγορά ακινήτων: Αποχή των συμβολαιογράφων για 1 μήνα από μεταβιβάσεις

H χαλυβουργία που «έχτισε» την Αμερική είναι… ρωσική – Ποιος ολιγάρχης είναι ο βασικός μέτοχος

Exit mobile version