Η Τουρκία μείωσε τα επιτόκια για όγδοη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο προκαλώντας έκπληξη στους περισσότερους οικονομολόγους, καθώς η κεντρική τράπεζα δείχνει να προσπερνά την απότομη πτώση της λίρας και προτιμά να φουσκώσει τις πιστώσεις στο εσωτερικό για να μετριάσει την οικονομική ύφεση από την κρίση του κοροναϊού.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουιζάλ, μείωσε το επιτόκιο αναφοράς σε 8,75% από 9,75%. Μόνο δύο από τους 28 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν σωστά την κίνηση, με τους υπόλοιπους να βλέπουν μια μικρότερη περικοπή ή ακόμα και αναμονή, χωρίς μεταβολή.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα θεωρεί ο πληθωρισμός δε θα κινηθεί ιδιαίτερα ανοδικά μετά από πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων και παρά την υποτίμηση της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 0,2% σε χαμηλό ημέρας μετά την απόφαση και διαπραγματεύτηκε στα 6,9959 ανά δολάριο στις 2:20 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη.
«Αυτή η νέα σημαντική μείωση των επιτοκίων είναι μια σαφής ένδειξη ότι η προτεραιότητα είναι η στήριξη της οικονομίας που αντιμετωπίζει την προοπτική ύφεσης», δήλωσε ο Πιότρ Μάτις, στρατηγικός αναλυτής στη Rabobank στο Λονδίνο. «Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η λίρα γίνεται ακόμη λιγότερο ελκυστική, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει ακόμη περισσότερα για παρεμβάσεις στο FX».
Ο κύκλος χαλάρωσης αφήνει όλο και περισσότερο τη λίρα εκτεθειμένη σε κύμα πωλήσεων παγκοσμίως, καθώς η διαφορά του επιτοκίου με τον πληθωρισμό της Τουρκίας να είναι πλέον έντονα αρνητικός, που σημαίνει ότι οι επενδυτές που διακρατούν λίρα χάνουν λόγω υψηλού πληθωρισμού.
Η μείωση του επιτοκίου -που αγνοεί την υποτίμηση του νομίσματος – ρίχνει τα πραγματικά επιτόκια της λίρας σημαντικά . Την ίδια στιγμή, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πυρομαχικά παρέμβασης για τη στήριξη της λίρας έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.
Η λίρα έχει χάσει σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και πλέον έχει αγγίξει το ψυχολογικά σημαντικό όριο του 7 – ανά δολάριο.
«Μια ασθενέστερη λίρα κινδυνεύει να εκτροχιάσει τον αποπληθωρισμό», ανέφεραν πριν από την απόφαση αναλυτές της JPMorgan Chase & Co., συμπεριλαμβανομένου του Γιάρκιν Τσεμπεσί, ο οποίος προέβλεψε μείωση επιτοκίου μόνο κατά 25 μονάδΕς βάσης.
«Η αδυναμία της Λίρας θέτει επίσης κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και περιμένουμε από την κεντρική τράπεζα να το εξετάσει αυτό».