Ο Έλον Μασκ τάραξε τα νερά της Wall Street, όταν αποφάσισε να κάνει πρόταση εξαγοράς του 100% της Twitter, επιθυμώντας να τεθεί επικεφαλής ακόμη ενός κολοσσού. Άλλωστε, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ήδη διατελεί διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX.
Εφόσον, λοιπόν, γίνει αποδεκτή η πρόταση για το 90,8% των μετοχών της Twitter (ήδη κατέχει το 9,2% των μετοχών) έναντι του ποσού των 43 δισ. δολαρίων, τότε ο πολυσχιδής επιχειρηματίας θα κληθεί να ηγηθεί και μιας τρίτης μεγάλης εταιρείας, όπως αναφέρει το CNBC.
Ας σημειωθεί ότι ο Μασκ διοικεί και ακόμη δύο μικρότερα start-up ventures, τις Neuralink και The Boring Company. Προσέξτε: Δεν είναι απλά ιδιοκτήτης, αλλά και επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου. Εν ολίγοις, όλες οι αποφάσεις περνούν από την κρίση του.
Το να ηγείται τριών εταιρειών ταυτόχρονα, φυσικά δεν είναι άνευ προηγουμένου. Αλλά το να ηγείσαι ταυτόχρονα τριών από των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, είναι σχεδόν… άνευ προηγουμένου.
Και λέμε σχεδόν, γιατί υπήρξε ένας CEO, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα επικεφαλής των Nissan και Renault, της AvtoVaz και της Mitsubishi. Ο λόγος για τον Κάρλος Γκοσν.
Το κακό είναι ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος θεωρείται φυγάς και καταζητείται. Τα μπλεξίματα με τον νόμο ξεκίνησαν το 2018, όταν συνελήφθη στην Ιαπωνία με την κατηγορία της οικονομικής απάτης. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2019, λίγο πριν τη δίκη του, κατάφερε να δραπετεύσει (του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) και να διαφύγει στον Λίβανο, μια χώρα η οποία δεν έχει υπογράψει συνθήκη έκδοσης υπόδικων με την Ιαπωνία. Σήμερα, θεωρείται ένας διεθνώς καταζητούμενος φυγάς.
Το 2014, πολύ πριν ξεκινήσει η περιπέτειά του, είχε ερωτηθεί πώς γίνεται να «τρέχει» ταυτόχρονα τόσες πολλές εταιρείες. Ο ίδιος είχε απαντήσει ότι το μυστικό είναι να αποφεύγεις να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, αλλά και να προγραμματίζει τις δουλειές σου εγκαίρως, έως και έναν χρόνο νωρίτερα. «Δεν μπλέκω τις ευθύνες, επειδή θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν θα υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στις διαφορετικές εταιρείες».
Πέραν του Γκοσν, μια αντίστοιχη εμπειρία πολλαπλής διοίκησης είχε και ο συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος διατελούσε ταυτόχρονα διευθύνων σύμβουλος του δημοφιλούς social media και της start-up εταιρείας πληρωμών Square. Τον Νοέμβριο του 2021, ωστόσο, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την ηγεσία της Square.
Το ειρωνικό της όλης υπόθεσης είναι το εξής: Όταν ο Ντόρσεϊ ανέλαβε το διπλό πόστο, ο Μασκ τον συμβούλευσε να μην το κάνει. «Δεν θα σε συμβούλευα να “τρέχεις” δύο εταιρείες» είχε δηλώσει ο δισεκατομμυριούχος. «Θα σου περιορίσει την ελευθερία αρκετά».
Διαβάστε επίσης:
Πόσο θα ανέβει ο μέσος μισθός μετά την αύξηση του κατώτατου
Από την Αστυπάλαια στην κορυφή της Google – Το success story δύο Ελληνίδων