Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν λέει ότι θέλει ο ίδιος να αγοράσει τη διάσημη πλατφόρμα TikTok. Ο ίδιος δεν έχει τα χρήματα, αλλά αναζητά επενδυτές για να αγοράσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να μιλήσει για τα θεωρητικά του σχέδια.
Ένας άλλος θεωρητικός πλειοδότης για την TikTok είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Activision, Μπόμπι Κότικ. Ούτε αυτός έχει τα χρήματα. Αλλά ήταν σε ένα συνέδριο την περασμένη εβδομάδα και «εξέφρασε την ιδέα της συνεργασίας για την αγορά του TikTok σε μεγάλους επενδυτές ανάμεσά τους και ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν», αναφέρει η Wall Street Journal.
Φαίνεται επίσης πως ο Χένρι Μπλότζετ προτείνει να ενωθούν πολλοί μεγάλοι επενδυτές για να μαζέψουν τα χρήματα και να αγοράσουν το TikTok. Στον Χένρι αρέσουν αυτά τα πράγματα: το 2011, προσφέρθηκε να αγοράσει τη Yahoo. Ούτε τότε είχε τα λεφτά.
Ρεαλιστικά, προκειμένου κάποιος να αγοράσει τις δραστηριότητες του TikTok στις ΗΠΑ από την ByteDance, τον σημερινό ιδιοκτήτη του, θα πρέπει να συμβούν τα εξής:
1. Η Γερουσία των ΗΠΑ πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο κατά της TikTok που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων. (Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη δηλώσει ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο αν φτάσει στο γραφείο του).
2. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να υπερισχύσει μιας δικαστικής αμφισβήτησης από την ByteDance.
3. Η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την τρέχουσα θέση της, η οποία είναι ότι δεν θα επιτρέψει στην ByteDance να πουλήσει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.
Πρόκειται λοιπόν για μια σειρά από εμπόδια. Στη συνέχεια, πρέπει επίσης να συγκεντρωθούν πολλά χρήματα. Επειδή τα οικονομικά της ByteDance είναι τόσο αδιαφανή, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα θα χρειαστούν. Αλλά οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 40 δισεκατομμύρια δολάρια έως και εκατοντάδες δισεκατομμύρια για την πραγματική εξαγορά της. Και, δεδομένου ότι έχει ήδη επενδυτές με έδρα τις ΗΠΑ, αυτοί θα ήταν οι πιθανοί υποψήφιοι για να αγοράσουν την εταιρεία.
Αλλά αν κάποιος άλλος επρόκειτο να αγοράσει την TikTok, αυτός θεωρείται ο «τέλειος» υποψήφιος:
Ούτε αυτός έχει τα χρήματα. Αλλά για τον Έλον Μασκ, τον άνθρωπο που κατέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, τα χρήματα δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί… μια μηχανή του χρόνου.
Ο Έλον Μασκ, ένας άνθρωπος με μεγάλο θαυμασμό στον κόσμο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων, σίγουρα θα μπορούσε να βάλει πολλά δισεκατομμύρια από τα δικά του χρήματα και οι επενδυτές θα συμπλήρωναν τα υπόλοιπα.
Σίγουρα μπορεί να σκεφτεί κάποιος :«Ο Έλον Μασκ εφηύρε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πηγαίνει στον Άρη… Μπορεί σίγουρα να τρέξει μια εφαρμογή για έφηβους με τραγούδια».
Αυτό το επιχείρημα πώλησης θα λειτουργούσε θαυμάσια τώρα, αν όμως ο Μασκ δεν είχε προχωρήσει και δεν είχε πληρώσει 44 δισεκατομμύρια δολάρια για το Twitter. Και στη συνέχεια απέδειξε ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν ουσιαστικά ικανός να διοικήσει μια εφαρμογή για καταναλωτές.
Αλλά ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του Μασκ έχουν πλέον αποδεχτεί ότι όποια και αν είναι τα χαρακτηριστικά που του επέτρεψαν να πετύχει στην κατασκευή αυτοκινήτων και πυραύλων αυτά δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις που έχει ένα κοινωνικό δίκτυο.
Σύμφωνα με την Έσθερ Κρόφορντ, μια υπάλληλο του Twitter που ως γνωστόν καλωσόρισε τον Μασκ στην εταιρεία – και αργότερα απολύθηκε: «Ο Έλον Μασκ έχει εξαιρετικό ταλέντο στην αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων που βασίζονται στη φυσική, αλλά τα προϊόντα που διευκολύνουν την ανθρώπινη σύνδεση και επικοινωνία απαιτούν έναν διαφορετικό τύπο κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης», που ο Μασκ δεν φαίνεται να διαθέτει…
Διαβάστε ακόμη:
Alpha Bank και Unicredit εξετάζουν επέκταση στη Ρουμανία μετά τη μεταξύ τους συμφωνία
Ξέσπασε πόλεμος στη Wall Street μεταξύ Γιώργου Οικονόμου και Genco Shipping
Προσοχή: Απαγορεύεται το κάπνισμα σε απόσταση 5 μέτρων από άλλους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ