Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής της Allianz, Mohamed El-Erian αποκάλυψε πως επένδυσε σε bitcoin το 2018 όταν η αξία του κρυπτονομίσματος κατέρρευσε στα $3.000, από τα $19.000 το 2017. Ο ίδιος πούλησε τα κρυπτονομίσματα όταν το bitcoin έφτασε και πάλι το «ρεκόρ» των $19.000 το 2020. Τώρα πια, η αξία του κυμαίνεται στα $60.000.
Οι αναλυτές αναφέρουν πως το ράλι στην τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος είναι οι πληθωριστικές πιέσεις της πραγματικής οικονομίας και το λανσάρισμα του πρώτου αμερικανικού exchange-traded fund που χρησιμοποιεί bitcoin. Παράλληλα, υπήρξε μία μεγάλη αναβάθμιση του blockchain των bitcoin την προηγούμενη εβδομάδα.
Παρά την ανοδική πορεία τους, τα bitcoin, όπως και τα «μικρότερα» ethereum και XRP χαρακτηρίζονται από τεράστια μεταβλητότητα. Πρόσφατα, για παράδειγμα, η αξία των Bitcoin κατέρρευσε κατά 50% μετά την παρέμβαση των κινεζικών αρχών σε ό,τι αφορά την εξόρυξη bitcoin στην Κίνα.
Ο Ελ Εριάν κατηγοριοποιεί τους επενδυτές bitcoin σε τρεις κατηγορίες: οι συντηρητικοί οι οποίοι είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, οι επαγγελματίες οι οποίοι θέλουν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και οι «κερδοσκόποι» της αγοράς που ποντάρουν όταν βρουν ευκαιρία.
Για το διάσημο οικονομολόγο, θα αγοράσει ξανά bitcoin όταν ορισμένοι από τους κερδοσκόπους αυτούς απομακρυνθούν από την αγορά. Οι δύο άλλες κατηγορίες επενδυτών είναι «πολύ θετικές για την αγορά», όπως σημείωσε. Όσο για την ικανότητα του bitcoin να ανατρέψει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία του αμερικανικού δολαρίου, ο El-Erian υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί: «θα συνυπάρχουν στο ίδιο οικονομικό οικοσύστημα αλλά τα bitcoin δε θα αντικαταστήσουν τα δολάρια».
Επιπροσθέτως, ο Ελ Εριάν επισημαίνει πως οι υποστηρικτές και επενδυτές σε κρυπτονομίσματα θα πρέπει να ξεκινήσουν να συνεργάζονται με τις αρχές έτσι ώστε να αποφύγουν τα μελλοντικά προβλήματα με τους ρυθμιστές που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως Amazon, Google και Facebook:
«Αυτό που υπογραμμίζω σε άτομα που δραστηριοποιούνται στην αγορά των crypto είναι πως δεν θα πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη των Big Tech. Οι εταιρείες αυτές δεν κατάλαβαν πως μετατράπηκαν εν μία νυκτί σε κάτι το συστημικά απαραίτητο, γι’ αυτό και δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα σύμπλευσης με τις ρυθμιστικές αρχές. Οι εταιρείες των crypto πρέπει να καταλάβουν πως υπάρχουν ανησυχίες για παράνομες ενέργειες και απάτης μέσω της συναλλαγής κρυπτονομισμάτων, που με τη σειρά τους αποσταθεροποιούν τις πλατφόρμες αυτές».
Όσο για την Κίνα, ο Ελ Εριάν τόνισε πως η χώρα είναι έτοιμη να πρωτοπορήσει σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος βασισμένου σε δικό της blockchain.
«Η Κίνα ενδέχεται να θέσει τα παγκόσμια στάνταρ όσον αφορά το ψηφιακό νόμισμα εάν η Δύση δε δράσει άμεσα», τόνισε.
Αν και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό οποιεσδήποτε δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, έχει φιλόδοξα σχέδια για την έκδοση του δικού της ψηφιακού νομίσματος μέσω της PBOC και για την εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain σε περαιτέρω τομείς, όπως η πνευματική ιδιοκτησία.
Διαβάστε ακόμα:
«Μπούμερανγκ» οι ανατιμήσεις για αγορά και επιχειρήσεις – Γιατί η ακρίβεια τρομάζει την κυβέρνηση
Υποθηκοφυλακεία: Πώς θα γίνει ο διαγωνισμός – μαμούθ για την ψηφιοποίηση των αρχείων
Η κυβέρνηση παίρνει πίσω €430 εκατ. από τα αναδρομικά των συνταξιούχων