Για την Ιρένα Ραντέτσκα, κάτοικο της Χερσώνας, η καταστροφική πλημμύρα στην πόλη, η οποία προκλήθηκε από την καταστροφή του γιγαντιαίου φράγματος Καχόβκα είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε πάνω από ένα χρόνο βασάνων, τα οποία ξεκίνησαν από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
«Λένε ότι ένας νέος έρωτας σκοτώνει τον παλιό. Ίσως το ίδιο συμβαίνει με τις τραγωδίες» δήλωσε η 52χρονη Ραντέτσκα, η οποία είναι αναπληρώτρια διευθύντρια σχολείου στη πόλη της νότιας Ουκρανίας.
Λίγα μέρη έχουν υποστεί το μέγεθος των δεινών που βιώνει η Χερσώνα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Λίγοι άνθρωποι «σήκωσαν» περισσότερο φορτίο απ’ αυτό που σήκωσε η Ραντέτσκα, η οποία έχει επιβιώσει από φυλάκιση, ξυλοδαρμούς και βομβαρδισμούς πυραύλων.
Η πόλη, με πληθυσμό 280.000 εν καιρώ ειρήνης, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στις 2 Μαρτίου 2022. Απελευθερώθηκε εν μέρει από τα ουκρανικά στρατεύματα στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά έκτοτε βρίσκεται υπό τακτικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ η ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου παραμένει υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Μεγάλες εκτάσεις της Χερσώνας και των γύρω χωριών βυθίστηκαν στο νερό την περασμένη εβδομάδα μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα. Μια καταστροφή για την οποία το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.
Αυτές τις μέρες, το σχολείο της Ραντέτσκα λειτουργεί μόνο διαδικτυακά λόγω του κινδύνου των βομβαρδισμών. Οι μαθητές προέρχονται κι από την ανατολική όχθη του Δνείπερου, η οποία ελέγχεται από τη Ρωσία. Η συγκεκριμένη περιοχή επλήγη ιδιαίτερα από τις πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ολέσκι.
«Από όσο γνωρίζουμε, η Ολέσκι πλημμύρισε… η σύνδεση κινητής τηλεφωνίας εκεί είναι πολύ κακή. Είναι πολύ περιορισμένοι στις μετακινήσεις τους. Μετά υπάρχει το ψυχολογικό ζήτημα» εξήγησε η Ραντέτσκα, μιλώντας στο Reuters.
Φρικαλεότητες την περίοδο της ρωσικής κατοχής
Ο Λέονιντ Ρεμίχα, επικεφαλής γιατρός σε νοσοκομείο της Χερσώνας, ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έτρεξαν σε νοσοκομεία μετά την έκρηξη του φράγματος. Ήταν μούσκεμα και ταραγμένοι. «Την πρώτη μέρα δεχθήκαμε 136 άτομα… ήταν όλοι σε κατάσταση άγχους».
Όσα συνέβησαν με την καταστροφή του φράγματος, ήταν μια νέα τραγωδία για τη Ραντέτσκα και τον Ρεμίχα, η οποία ήρθε να προστεθεί σε απειλές, φυλακίσεις και βασανιστήρια που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις καταγγελίες για βασανιστήρια, με τη Μόσχα να αρνείται επανειλημμένως τις κακοποιήσεις αμάχων ή στρατιωτών.
Ο 69χρονος Ρεμίχα τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός διέταξε τη διοίκηση του νοσοκομείου να περιθάλπει Ρώσους στρατιώτες. Κι αυτή η διαταγή δόθηκε «με ένα πιστόλι στον κρόταφο».
Ο γιατρός αφηγήθηκε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου πήρε το ρίσκο να παράσχει βοήθεια σε ντόπιους Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι έμειναν στην πόλη μετά την ρωσική κατοχή. Κάτι που απαγορευόταν από τις ρωσικές κατοχικές αρχές.
«Τους προσφέραμε φροντίδα, τους εγγράψαμε με πλαστά ονόματα και επώνυμα για να μην τους πιάσει η FSB (ρωσική υπηρεσία ασφαλείας)» δήλωσε, μεταξύ άλλων. «Τους δώσαμε κρυφά εξιτήρια από τα νοσοκομεία, ώστε ο ντόπιος πληθυσμός να τους πάρει και να τους προσφέρει καταφύγιο».
Ο Ρεμίχα, αφού απολύθηκε λόγω της φιλο-ουκρανικής του στάσης, κρύφτηκε για έξι εβδομάδες, αλλά συνελήφθη από την FSB στις 20 Σεπτεμβρίου. «Με ανέκριναν δύο φορές κάθε μέρα. Και οι ανακρίσεις αυτές γινόντουσαν με κακοποίηση… για παράδειγμα ηλεκτροσόκ, χτυπήματα με ρόπαλο στα πλευρά, τα πόδια, τα γόνατα και τα δάχτυλα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, την τρίτη ημέρα της σύλληψής του, οι Ρώσοι ανακάλυψαν ότι ήταν γιατρός και η αντιμετώπισή του σταμάτησε να είναι τόσο βίαιη. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από 10 μέρες.
Η Ραντέτσκα εξιστόρησε επίσης, τη φυλάκιση της και τα βασανιστήρια που υπέστη υπό την ρωσική κατοχή. Το καλοκαίρι του 2022 απέρριψε την πρόταση να επιστρέψει στο σχολείο.
Όταν πήγε να μαζέψει τα υπάρχοντά της, τσακώθηκε με τον νέο διευθυντή, γεγονός που την οδήγησε στη σύλληψή της από αξιωματικούς της FSB. Οι Ρώσοι τής είπαν ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με 25 χρόνια κάθειρξης για τρομοκρατία.
«Το κελί προοριζόταν για δύο άτομα, αλλά ήμασταν επτά άτομα εκεί μέσα». «Υπήρχαν δύο στενά κρεβάτια και όλοι οι άλλοι κοιμόντουσαν στο πάτωμα».
Η Ραντέτσκα ανέφερε ότι ξυλοκοπήθηκε, με αποτέλεσμα να υποστεί τραύματα στη σπονδυλική της στήλη. Ακόμη δεν έχει αναρρώσει. Αφέθηκε ελεύθερη έπειτα από εννέα ημέρες.
Η Μόσχα έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για κακοποίηση αμάχων και στρατιωτών στην Ουκρανία.
Απελευθέρωση και βομβαρδισμοί
Η απελευθέρωση της Χερσώνας προκάλεσε αγαλλίαση σε πολλούς κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των Ραντέτσκα και Ρεμίχα. Αλλά η ευφορία δεν κράτησε πολύ. Πυρά και πύραυλοι από την άλλη πλευρά του Δνείπερου άρχισαν να πλήττουν την πόλη σχεδόν καθημερινά.
Η Ραντέτσκα δήλωσε ότι το σχολείο της είχε πληγεί πολλές φορές, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας πριν από την έκρηξη του φράγματος. «Δεν είχαμε καν χρόνο να το επεξεργαστούμε και να συνηθίσουμε αυτή τη σκέψη (του βομβαρδισμού του σχολείου) όταν ξέσπασε μια άλλη τραγωδία».
«Σήμερα, μάλλον δεν υπάρχει ούτε μια οικογένεια που να μην έχει αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου είτε είναι θάνατος, είτε καταστροφή ή φόβος. Οι άνθρωποι έχουν γίνει διαφορετικοί. Τα παιδιά έχουν γίνει διαφορετικά, έχουν ωριμάσει περισσότερο».
Όπως πολλοί κάτοικοι που παραμένουν, η Ραντέτσκα είναι πεπεισμένη ότι η πόλη θα ανακάμψει και θα ευδοκιμήσει, αλλά αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσκολη.
Από τα περίπου 1.400 παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στο σχολείο της, λίγο περισσότερα από 100 εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή Χερσώνας. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας ή στο εξωτερικό.
«Πρέπει να δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο και στον εαυτός μας ότι η Χερσώνα είναι μια πόλη ανθρώπων που αγαπούν την ελευθερία και παρά όλα όσα έχουν συμβεί, σίγουρα θα επιβιώσουμε εδώ» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Ρεμίχα.
Διαβάστε ακόμα
Το Aγιον Oρος, η αλήθεια για τον τουρισμό, η μεταγραφή της Ιντρακάτ και η βίλα Νάτση στο Ελληνικό
Επενδυτικό comeback ετοιμάζει ο Τζον Κουδούνης με «κλειδί» τον Αντετοκούνμπο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ