search icon

Διεθνή

Ο αγωγός East Med στο επίκεντρο των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο

Η γεωπολιτική σημασία του αγωγού είναι αυταπόδεικτη. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, o East Med ενδιαφέρει ακόμα και τις ΗΠΑ - Χατζηδάκης: Ό,τι και να λέει ο Ερντογάν, ο αγωγός East Med θα προχωρήσει

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το νόμο East Med Act για τον ομώνυμο αγωγό, που δημιουργεί μία νέα στρατηγική συμμαχία στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου παρουσίασε τις αντιρρήσεις του για το EastMed Act, σε ότι αφορά κυρίως την χρηματοδότηση του αγωγού,. Πρόκειται για αντιρρήσεις που προκύπτουν κυρίως από τις επιφυλάξεις της Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός East Med πρόκειται να κατασκευαστεί με σκοπό τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσα και από το ελληνικό έδαφος.

Η γεωπολιτική σημασία του αγωγού είναι αυταπόδεικτη. Όπως έχει αναφέρει παλαιότερα η Deutsche Welle, o East Med, αυτό το τεράστιο ενεργειακό πρότζεκτ, ενδιαφέρει ακόμα και τις ΗΠΑ. Μέσω ενός αγωγού 2.100 χιλιομέτρων το Ισραήλ θέλει από το 2025 να προμηθεύει την Ευρώπη με φυσικό αέριο. Το πρότζεκτ, ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι κάτι περισσότερο από ένα έργο μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος. Όπως τονίζουν οι συμμετέχοντες πρόκειται για μια «συμμαχία τριών δημοκρατικών χωρών στην ανατολική Μεσόγειο». Είναι η μοναδική δυνατή συμμαχία σε μια περιοχή γεμάτη κινδύνους. Φυσικά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι διαιρεμένη αποτελεί αφορμή εντάσεων ανάμεσα στα δύο τμήματα.

Ο στρατηγικός άξονας Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια από τότε που οι σχέσεις της Τουρκίας με  το Ισραήλ χειροτέρευσαν. Η Οντέτ Εράν από το Ινστιτούτο για την Εθνική Ασφάλεια στο Τελ Αβίβ αναφέρει κυρίως δύο λόγους για τις στενές σχέσεις των τριών χωρών: «Το ένα στοιχείο είναι να αντιμετωπισθεί η τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή και το άλλο είναι οι προοπτικές για μια οικονομική συνεργασία».

Τι είπε ο καθηγητής Κ. Φίλης στον ΘΕΜΑ 104,6

Μιλώντας στο νUMA 104,6 ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης χαρακτήρισε «σύνθετη» την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον East Med, επεσήμανε ότι ακόμη οι συζητήσεις και οι συμπτώσεις είναι στο στάδιο των λόγων κι ακόμα δεν έχουμε περάσει “στην πράξη”, όπως είπε. Υπογράμμισε την αιγυπτιακή αντίθεση στο πρότζεκτ, αλλά και την προσωπική δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ (και βασικού παίκτη» στις προσπάθειες σχηματισμού νέας κυβέρνησης στη χώρα) Βενιαμίν Νετανιάχου υπέρ της κατασκευής του αγωγού, ενώ ένωσε τις ανησυχίες του με τις εκφρασμένες από άλλες φωνές σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα του έργου.

Exit mobile version