search icon

Διεθνή

Ντουμπάι: Πλάνο $8,7 τρισ. για τη μετατροπή του σε παγκόσμιο οικονομικό κέντρο

Η πόλη των ΗΑΕ έχει θέσει ως στόχο το διπλασιασμό του μεγέθους της οικονομίας της την επόμενη δεκαετία και την μεταμόρφωσή της σε παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και επενδύσεων

Οι αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν, πρόσφατα, το πλάνο-μαμούθ ύψους $8,7 τρισ. για την επόμενη δεκαετία, το οποίο θα προσηλωθεί στην ενίσχυση της θέσης του ως κέντρο παγκόσμιου εμπορίου και επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, «το Ντουμπάι θα αποτελέσει ένα από τα 4 μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως, με ξένες άμεσες επενδύσεις (FDI) που θα ξεπερνούν τα $177 δισ. (650 δισ. ντιρχάμ ΗΑΕ) την επόμενη δεκαετία. Πάνω από 300.000 ξένοι επενδυτές βοηθούν στη μετατροπή του Ντουμπάι στην γρηγορότερα αναπτυσσόμενη παγκόσμια μεγαλούπολη».

Η ανάρτηση του Σεΐχη παρουσίασε ορισμένα από τα 100 «μελλοντικά έργα αναδιάρθρωσης της οικονομίας» για την επόμενη 10ετία. Αυτά συμπεριλαμβάνουν την αύξηση του διεθνούς εμπορικού ισοζυγίου της πόλης από τα 14,2 τρισ. ντιρχάμ στα 25,6 δισ. την επόμενη δεκαετία, τον διπλασιασμό του FDI στα 60 δισ. ντιρχάμ ετησίως και την αύξηση των δημοσίων δαπανών από τα 512 δισ. ντιρχάμ της προηγούμενης δεκαετίας σε 700 δισ. ντιρχάμ.

Το πλάνο αυτό θα αυξήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις από τα 790 δισ. ντιρχάμ της τελευταίας δεκαετίας στο 1 τρισ. ντιρχάμ, ενώ ο Σεΐχης τόνισε πως οι αρχές θα συνδράμουν με 100 δισ. ντιρχάμ ετησίως σε πρότζεκτ ψηφιακής μεταρρύθμισης. To Nτουμπάι έχει θέσει ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό του μεγέθους της οικονομίας του την επόμενη δεκαετία. 

H ανακοίνωση ακολούθησε πρόσφατη απόφαση για μείωση του φόρου ύψους 30% στο αλκοόλ στην πόλη, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τον τουρισμό. Το εμιράτο έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε να προσελκύσει ξένους επενδυτές και πολυεθνικές.

Το πλάνο των τρισεκατομμυρίων μπορεί, μεν, να φαντάζει υπερβολικό, αλλά οι ειδικοί του Ντουμπάι το θεωρούν εφικτό.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά δεν υπάρχει κάποιος πραγματικός λόγος βάσει του οποίου δε θα λειτουργήσει, δεδομένων των οικονομικών ιστορικών δεδομένων του Ντουμπάι», τόνισε το στέλεχος της Nomura Asset Management, Τάρεκ Φαντλάλα.

Σύμφωνα με τον Καρίμ Τζέθα, chief investment officer (CIO) της Longdean Capital του Ντουμπάι, «η Σαουδική αραβία επενδύει τρισεκατομμύρια για την προσέλκυση τουριστών και ξένων επενδυτών. Οι αριθμοί φαντάζουν, μεν, υπερβολικοί αλλά το Ντουμπάι ποτέ δεν υστερούσε φιλοδοξίας. Τη στιγμή που γειτονικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία έχουν “ανοίξει τις πόρτες τους” σε ξένες επενδύσεις και σε επιχειρήσεις, το Ντουμπάι θέτει πιο φιλόδοξους στόχους και προσπαθεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο οικονομικό κέντρο».

Η πόλη αποτελεί το επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Μέσης Ανατολής εδώ και χρόνια, αλλά έχει προχωρήσει σε κινήσεις για την προσέλκυση περισσότερων εταιρειών και επενδυτών. Το 90% των κατοίκων του Ντουμπάι είναι αλλοδαποί ενώ το αστικό κέντρο μοιάζει περισσότερο με πόλη της Δύσης παρά με μεσανατολική. Εκτός από την μηδενική φορολόγια, έχει καθαρές παραλίες και χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Επιπροσθέτως, τα ΗΑΕ πρόσφατα άλλαξαν και το «Σαββατοκύριακό» τους από το ισλαμικό της Παρασκευής-Σαββάτου, στο «δυτικό» Σαββάτου-Κυριακής έτσι ώστε να συμπλεύσουν με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ενώ προσφέρουν βίζα διαμονής ακόμα και σε όσους αναζητούν απασχόληση μέσω τηλεργασίας.

Τέλος, το Ντουμπάι προχώρησε σε μαζικό εμβολιασμό στις αρχές του 2021, κάτι που επέτρεψε στην πόλη να επιστρέψει στην «κανονικότητα» πολύ πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα μέρη του κόσμου, προσελκύοντας πλήθος επενδυτών, επισκεπτών και νέων μόνιμων κατοίκων.

Σύμφωνα με τον Φαντάλα «οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) βιώνουν μία “χρυσή εποχή” παρά τα γενικότερα μακροοικονομικά προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Από σήμερα στο «πορτοφόλι» του gov.gr η νέα ψηφιακή κάρτα ανεργίας – Τα επιδόματα με ένα κλικ

Γεωργιάδης: Το καλάθι του νοικοκυριού συγκράτησε τις τιμές – Πότε ξεκινά το market pass

«Game changer» η Κίνα για την αγορά εμπορευμάτων – Τι θα κάνουν πετρέλαιο και χρυσός

Exit mobile version