Ανησυχίες σχετικά με τους πρόσφατα ανακοινωθέντες δασμούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ , εξέφρασε ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase.

Ο Ντίμον υποστήριξε ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών τόσο για τα εισαγόμενα όσο και για τα εγχώρια προϊόντα, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη επιβραδυνόμενη αμερικανική οικονομία. Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο Ντίμον επεσήμανε ότι, ανεξάρτητα από τις απόψεις για τη νομιμότητα των δασμών ή τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους, είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες.

Σημείωσε ότι οι δασμοί μπορεί να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις, αυξάνοντας το κόστος των εισροών και ενισχύοντας τη ζήτηση για εγχώρια προϊόντα. Αν και δεν είναι βέβαιο αν οι δασμοί θα οδηγήσουν σε ύφεση, ο Ντίμον τόνισε ότι σίγουρα θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η δασμολογική πολιτική του Τραμπ δημιουργεί πολλές αβεβαιότητες, όπως οι επιπτώσεις στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων, την αξία του δολαρίου και τα εταιρικά κέρδη, καθώς και τις αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων. Τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα επιλυθεί το ζήτημα, τόσο το καλύτερο, καθώς ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις αυξάνονται σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου και θα είναι δύσκολο να αντιστραφούν.

«Όποια και αν είναι η γνώμη σας για τους νόμιμους λόγους για τους πρόσφατα ανακοινωθέντες δασμούς – και, φυσικά, υπάρχουν κάποιοι – ή για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, καλές ή κακές, είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε ο Ντίμον. «Είναι πιθανό να δούμε πληθωριστικά αποτελέσματα, όχι μόνο στα εισαγόμενα προϊόντα αλλά και στις εγχώριες τιμές, καθώς το κόστος εισροών αυξάνεται και η ζήτηση αυξάνεται στα εγχώρια προϊόντα».

«Το αν το μενού των δασμών θα προκαλέσει ύφεση ή όχι παραμένει υπό αμφισβήτηση, αλλά θα επιβραδύνει την ανάπτυξη», είπε.

Ο Ντίμον είναι ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας της Wall Street που ασχολείται δημοσίως με τη σαρωτική πολιτική δασμών του Τραμπ, καθώς οι παγκόσμιες αγορές καταρρέουν. Αν και ο πρόεδρος της JPMorgan έχει χρησιμοποιήσει συχνά το βήμα του για να επισημάνει τους γεωπολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που βλέπει, η φετινή επιστολή έρχεται σε μια ασυνήθιστα ταραγμένη περίοδο. Οι μετοχές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από τότε που η ανακοίνωση του Τραμπ συγκλόνισε τις παγκόσμιες αγορές, προκαλώντας τη χειρότερη εβδομάδα για τις αμερικανικές μετοχές από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid το 2020.

Τα σχόλιά του φαίνεται να υποχωρούν σε προηγούμενα σχόλια που έκανε τον Ιανουάριο, όταν δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να «ξεπεράσουν» τις ανησυχίες για τους δασμούς, επειδή είναι καλοί για την εθνική ασφάλεια. Τότε, τα επίπεδα των δασμών που συζητούνταν ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτά που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η δασμολογική πολιτική του Τραμπ έχει δημιουργήσει «πολλές αβεβαιότητες», συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων και στο δολάριο, του αντίκτυπου στα εταιρικά κέρδη και της αντίδρασης των εμπορικών εταίρων, δήλωσε ο Ντίμον, σύμφωνα με το CNBC.

«Όσο πιο γρήγορα επιλυθεί αυτό το ζήτημα, τόσο το καλύτερο, διότι ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις αυξάνονται σωρευτικά με την πάροδο του χρόνου και θα ήταν δύσκολο να αντιστραφούν», είπε. «Βραχυπρόθεσμα, το βλέπω αυτό ως μια μεγάλη πρόσθετη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

«Δεν είμαι τόσο σίγουρος»

Ενώ η αμερικανική οικονομία σημειώνει καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, χάρη στον κρατικό δανεισμό και τις δαπάνες ύψους σχεδόν 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Ντίμον, τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ, «είχε ήδη εξασθενήσει». Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι πιο επίμονος από ό,τι πολλοί αναμένουν, πράγμα που σημαίνει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν αυξημένα ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται, πρόσθεσε.

«Η οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές αναταράξεις (συμπεριλαμβανομένης της γεωπολιτικής), με τα πιθανά θετικά της φορολογικής μεταρρύθμισης και της απορρύθμισης και τα πιθανά αρνητικά των δασμών και των »εμπορικών πολέμων«, τον συνεχιζόμενο κολλώδη πληθωρισμό, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και τις ακόμη αρκετά υψηλές τιμές των περιουσιακών στοιχείων και τη μεταβλητότητα», δήλωσε.

Ο Ντίμον άγγιξε επίσης μια ευαίσθητη χορδή, λαμβάνοντας υπόψη πόσο έχουν ήδη πέσει οι αμερικανικές μετοχές από τα πρόσφατα υψηλά τους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan, τόσο οι μετοχές όσο και τα πιστωτικά περιθώρια ήταν ακόμη δυνητικά υπερβολικά αισιόδοξα.

«Οι αγορές φαίνεται ότι εξακολουθούν να τιμολογούν τα περιουσιακά στοιχεία με την υπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια αρκετά ήπια προσγείωση», δήλωσε. «Δεν είμαι τόσο σίγουρος».

Διαβάστε ακόμη

ΡΑΑΕΥ: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας-κτιρίου

Ebury: Καταιγίδα Τραμπ στις αγορές – Οι δασμοί οδηγούν σε ύφεση και νομισματικές απώλειες

Samsung: «Βλέπει» βουτιά 21% στα κέρδη λόγω chips

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα