search icon

Διεθνή

Ντίμον: Επιφυλακτικός για τα πάντα όλα ο CEO της JPMorgan – Ποιους κινδύνους βλέπει για την οικονομία

Όσον αφορά τις περιφερειακές τράπεζες, χαρακτήρισε τα ζητήματα που έπληξαν ιδρύματα όπως η Silicon Valley Bank και η New York Community Bank ως «ιδιοσυγκρασιακά»

Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον πιστεύει ότι υπάρχει μια πιθανότητα οι ΗΠΑ να οδεύουν οι ΗΠΑ προς ύφεση, αν και δεν βλέπει την απειλή συστημικών προβλημάτων.

Μιλώντας τη Δευτέρα από το συνέδριο JPMorgan High Yield and Leveraged Finance Conference στο Μαϊάμι, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας -βάσει ενεργητικού- δήλωσε ότι οι αγορές πιθανώς να μην να μην τιμολογούν όπως θα έπρεπε την πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Ντίμον σημείωσε ότι «υπάρχουν πράγματα εκεί έξω που είναι κάπως ανησυχητικά» και διαφώνησε διαφώνησε με το υψηλό επίπεδο πιθανότητας που δίδεται στο ενδεχόμενο η οικονομία να μην εισέλθει σε ύφεση.

«Η αγορά τιμολογεί μια ήπια προσγείωση. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί», δήλωσε στο CNBC. «Αλλά οι πιθανότητες [της αγοράς] είναι 70 με 80 τοις εκατό. Θα σας δώσω το μισό από αυτό, αυτό είναι όλο».

Τα σχόλια του Ντίμον την ώρα που οι αγορές πρέπει πράγματι να αναπροσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για τη νομισματική πολιτική. Εκεί που οι διαπραγματευτές προθεσμιακών συμβολαίων νωρίτερα μέσα στο έτος απέδιδαν υψηλή πιθανότητα σε μια επιθετική σειρά μειώσεων των επιτοκίων που θα ξεκινούσαν τον Μάρτιο, τώρα βλέπουν ότι η χαλάρωση δεν θα ξεκινήσει πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, με τρεις μειώσεις να έχουν πλέον τιμολογηθεί – το ήμισυ των προηγούμενων προσδοκιών.

Μαζί με τα αυξημένα επιτόκια, οι αγορές είχαν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μείωσε τα ομόλογά της, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιγξη. Αν και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αρχίσει σύντομα να μειώνει το πρόγραμμα, παραμένει ένας ακόμη παράγοντας της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

«Είναι πάντα λάθος να εξετάζουμε μόνο το τρέχον έτος», δήλωσε ο Ντίμον.  «Όλοι αυτοί οι παράγοντες για τους οποίους μιλήσαμε: QT, ελλείμματα δημοσιονομικών δαπανών, η γεωπολιτική, αυτά τα πράγματα μπορεί να μας απασχολήσουν  για πολλά χρόνια. Αλλά θα ξετυλίγονται και θα παράγουν αποτέλεσμα, οπότε στο μυαλό μου είμαι λίγο επιφυλακτικός για τα πάντα».

Ωστόσο, ο Ντόμον δήλωσε ότι δεν αναμένει επανάληψη ορισμένων από τις άλλες σοβαρές υφέσεις που έχει αντιμετωπίσει η αμερικανική οικονομία, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που είδε τη Wall Street να βυθίζεται καθώς οι τράπεζες επλήγησαν από τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του κλάδου των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης.

Τα υψηλότερα επιτόκια μαζί με μια ύφεση θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα και οι περιφερειακές τράπεζες, αλλά με περιορισμένες μακροοικονομικές επιπτώσεις, δήλωσε ο Dimon.

«Αν έχουμε ύφεση, ναι, θα χειροτερέψει. Αν δεν έχουμε ύφεση, νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να το ξεπεράσουν», δήλωσε. «Μέρος αυτού είναι απλώς μια διαδικασία ομαλοποίησης. [Τα επιτόκια] ήταν πολύ χαμηλά για πολύ καιρό. Αν τα επιτόκια ανέβουν και έχουμε ύφεση, θα υπάρξουν προβλήματα με τα ακίνητα, και ορισμένες τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ακίνητα από άλλες».

Όσον αφορά τις περιφερειακές τράπεζες, χαρακτήρισε τα ζητήματα που έπληξαν ιδρύματα όπως η Silicon Valley Bank και η New York Community Bank ως «ιδιοσυγκρασιακά» και δήλωσε ότι η ιδιωτική πίστη θα μπορούσε να δεχθεί πλήγμα, αλλά όχι σε συστημικό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες στρατηγικές κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ (pics)

Οι μέλισσες φέρνουν μέλι και ελπίδα στη Νιγηρία

Πώς να κρατήσετε χαμηλά το κόστος της επιχείρησής σας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version