Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια πριν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε πρώην μέλος της Τράπεζας της Αγγλίας, διαψεύδοντας τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς.

«Υποψιάζομαι ότι η Fed θα είναι η πρώτη που θα προχωρήσει πραγματικά σε μείωση», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC η Ντεάν Τζούλιους, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών λόγω της σημαντικής μείωσης του πληθωρισμού σε όλες τις μεγάλες οικονομίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η προσδοκία μειωμένων επιτοκίων έχει δώσει ώθηση στις αγορές μετοχών από τα τέλη του 2023.

Μέχρι στιγμής, η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που μείωσε τα επιτόκια στα τέλη Μαρτίου.

Οι παράγοντες της αγοράς τιμολογούν επί του παρόντος μια πιθανότητα 92,8% ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο από το ιστορικά υψηλό επίπεδο του 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Η ίδια βάση δεδομένων δείχνει μόνο 53,5% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η Τζούλιους εξήγησε ότι η πρόβλεψή της βασίζεται στη διπλή εντολή της Fed, η οποία εξετάζει τόσο τον πληθωρισμό όσο και την απασχόληση στην αμερικανική οικονομία. 

Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση έδειξαν μια δυναμική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ενώ ο πληθωρισμός έχει επίσης μειωθεί, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον πληθωριστικό στόχο της Fed του 2%.

«Νομίζω ότι τα πράγματα κινούνται λίγο πιο γρήγορα στις ΗΠΑ, ειλικρινά. Η αγορά εργασίας προσαρμόζεται πιο γρήγορα», δήλωσε.

Τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των Ηνωμένων Πολιτειών οδήγησαν τους παράγοντες της αγοράς στην αναθεώρηση των προσδοκιών τους για την πιθανή μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ το 2024. Ενώ στις αρχές του έτους ανέμεναν ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου έξι μειώσεις επιτοκίων το 2024. Τώρα πια προβλέπουν μόνο τρεις τέτοιες μειώσεις.

«Η αγορά εργασίας προσαρμόζεται ταχύτερα.  Δεν νομίζω ότι η Fed θα προχωρήσει σε μεγάλη κίνηση, αλλά υποψιάζομαι ότι θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρξει μια μικρή μετατόπιση προς το β΄ εξάμηνο του έτους», προσέθεσε η Τζούλιους. «Αυτό θα δημιουργούσε λίγο χώρο και ίσως θα ασκούσε μικρή πίεση ακόμη και στην Τράπεζα της Αγγλίας της οποίας η οικονομία είναι, φυσικά, συνδεδεμένη με την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Η ΕΚΤ παίρνει λίγο χρόνο για να καταλήξει σε συναίνεση, τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός σε ορισμένες από τις χώρες της Ευρωζώνης και κάτω από τον πληθωριστικό στόχο του 2% σε άλλες. Η δική τους προσέγγιση δεν είναι πραγματικά μια οικονομική ανάλυση. Είναι εν μέρει μια πολιτική και μια εσωτερική στάθμιση των διαφορετικών οικονομιών και των διαφορετικών πολιτικών στις διάφορες οικονομίες της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε η Τζούλιους.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναλάβει πραγματικό άθλο και πιστεύω πως τον διαχειρίζεται πολύ καλά. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινηθεί προσεκτικά προς οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει συναίνεση και δεν νομίζω ότι είναι ακόμη κοντά σε θέση για μείωση των επιτοκίων».

Μέχρι στιγμής, η Λαγκάρντ έχει τονίσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αλλά έχει σηματοδοτήσει μια αβέβαιη πορεία πέραν αυτού του σημείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του Ιουνίου θα είναι η πρώτη για την οποία θα είναι διαθέσιμα στοιχεία από τις εαρινές μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

Πληθωρισμός

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης υποδεικνύουν την πτωτική τάση των τιμών. Ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα στο 2,4% τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Η ΕΚΤ, παρ’ όλα αυτά, στοχεύει να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών στο 2%.

«Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φαίνεται να δικαιώνεται από τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου. Ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ανέμενε η αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της AXA Investment Managers, Ζιλ Μοέκ, σε πρόσφατη ανάλυσή του.

«Η ανθεκτικότητα των τιμών των υπηρεσιών παραμένει, ωστόσο, ένα ευαίσθητο σημείο. Το μήνυμα των ερευνών σχετικά με τη μελλοντική συμπεριφορά των επιχειρήσεων ως προς τις τιμές και την ακόμη αναιμική εγχώρια ζήτηση είναι ωστόσο καθησυχαστικό για το μέγεθος της πληθωριστικής πίεσης που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη. Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται προς το παρόν σε χαμηλή ταχύτητα», προσέθεσε.

Διαβάστε ακόμη 

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο

Υψηλές… πτήσεις στις τιμές των καυσίμων- Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ (πίνακες)

Η τελική λύση για τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων δόσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ