Η επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση θα οφείλεται στα κρυπτονομίσματα εάν αυτά αφεθούν ανεξέλεγκτα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας.
Ο πρόεδρος της Reserve Bank of India, Σακτικάντα Ντας, τόνισε πως «τα κρυπτονομίσματα κρύβουν πίσω τους τεράστιους κινδύνους τόσο για τη μακροοικονομική όσο και την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν κάποια πραγματική αξία και αποτελούν μόνο εργαλείο κερδοσκοπίας. Πιστεύω πως πρέπει να απαγορευτούν, αφού εάν τους επιτραπεί να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα χωρίς εποπτεία, η επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση θα οφείλεται σε αυτά».
Τα σχόλια του Ντας λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προσπαθεί να προωθήσει τη δική της ινδική ψηφιακή ρουπία. Η Reserve Bank of India ξεκίνησε το πιλοτικό της πρόγραμμα την 1η Δεκεμβρίου, όπου ορισμένοι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό asset για συναλλαγές μέσω εφαρμογών και mobile wallets.
Η ινδική ψηφιακή ρουπία είναι ενός είδους ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, γνωστό και ως CBDC. Πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη ήδη μελετούν τη δημιουργία τέτοιων νομισμάτων. Ο Ντας υπογράμμισε πως τα CBDCs μπορούν να επιταχύνουν και να διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ χρηστών και εταιρειών και να μειώσουν τη σημασία των μεταφορών χρημάτων ή του τυπώματος νέων χαρτονομισμάτων.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) ηγείται, μέχρι τώρα, της παγκόσμιας προσπάθειας δημιουργίας CBDCs. Το Πεκίνο λανσάρισε το ψηφιακό της γουάν στις αγορές στα τέλη του 2020 και πρόσφατα επέκτεινε το πιλοτικό της πρόγραμμα.
Η εποπτεία και ο έλεγχος στην αγορά των κρυπτονομισμάτων αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα του 2022 μετά από το κραχ των $1,3 δισ. και της κατάρρευσης της FTX. Η Κίνα, για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει τη χρήση και συναλλαγή κρυπτονομισμάτων.
Η ινδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, μελετά την εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων όσον αφορά την αγορά κρυπτονομισμάτων η οποία θα απαγορεύσει ορισμένου είδους συναλλαγές, ενώ θα δημιουργήσει και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την εύρυθμη λειτουργία της επίσημης ψηφιακής ρουπίας.
Με την άποψη του Ντας, όμως, διαφωνεί ο Τζον Κάνλιφ, στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), ο οποίος τόνισε τον περασμένο Ιούλιο πως τα κρυπτονομίσματα «δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο αφού δεν είναι αρκετά ενσωματωμένα στο χρηματοοικονομικό σύστημα». Ο Κάνλιφ τόνισε, όμως, πως τα όρια μεταξύ του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού τομέα και του τομέα των κρυπτονομισμάτων γίνονται ολοένα και πιο «θολά».
Όσο για το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ «τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τη σταθερότητα του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για επιβολή εποπτείας.
Διαβάστε ακόμη
Στεγαστικά δάνεια: Με κυμαινόμενο επιτόκιο πέντε στα 10 δάνεια που χορηγήθηκαν το 2022
Λαγκάρντ για πληθωρισμό: «Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν» και «θα τα καταφέρουμε» (vid)