search icon

Διεθνή

Νότια Κορέα: Ο νέος πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ θέλει να «μάθει τρόπους» στον Κιμ Γιονγκ Ουν

Για πέντε χρόνια, η ειρηνόφιλη κυβέρνηση του Μουν Τζε-ιν εφάρμοζε πολιτική διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ – Τι αλλάζει

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο συντηρητικός Γιουν Σοκ-γελ, μοιάζει αποφασισμένος να ασκήσει πολιτική ριζοσπαστικά διαφορετική από τη σημερινή έναντι της Βόρειας Κορέας, χώρας που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, επισημαίνουν ειδικοί: έχει απειλήσει πως η Σεούλ δεν αποκλείεται να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα.

Για πέντε χρόνια, η ειρηνόφιλη κυβέρνηση του Μουν Τζε-ιν εφάρμοζε πολιτική διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ, διαδραμάτιζε ρόλο ενδιαμέσου ανάμεσα στον Κιμ Γιονγκ Ουν και στον αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, απέφευγε κινήσεις που η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζει «προκλήσεις», όπως ιδίως τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τον Γιουν Σοκ-γελ, τον νικητή –στο νήμα– των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη, αυτή η «δουλοπρεπής» προσέγγιση οδήγησε σε πασιφανή αποτυχία.

Η απερχόμενη κυβέρνηση προσφέρθηκε «να διαδραματίσει ρόλο ενδιάμεσου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα αλλά, τελικά, την παράτησαν και οι δύο», έκρινε ο κ. Γιουν μέσω Facebook πριν από τις εκλογές.

Η Πιονγκγιάνγκ διεξήγαγε εννέα οπλικές δοκιμές –ρεκόρ– από την αρχή της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένων υπερηχητικών και βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, τη μία λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές.
Μετά τη δοκιμή το Σάββατο αυτού που η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως ήταν σύστημα αναγνωριστικού δορυφόρου –η Σεούλ έκανε λόγο για συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου–, ο κ. Γιουν, 61 ετών, είπε πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καιρός να ανακληθεί στην τάξη. «Αν μου δώσετε την ευκαιρία, θα του μάθω τρόπους», είπε.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, χαρακτήρισε τον Κιμ Γιονγκ Ουν «αγενές αγόρι» και υποσχέθηκε πως εάν αναδεικνυόταν στην εξουσία θα φρόντιζε ο βορειοκορεάτης να πάψει να συμπεριφέρεται «έτσι».
Ο πρώην εισαγγελέας έχει δηλώσει έτοιμος να διατάξει προληπτικό πλήγμα εναντίον της Βόρειας Κορέας «αν είναι απαραίτητο» — επιλογή που ειδικοί χαρακτηρίζουν μη ρεαλιστική.

Μολαταύτα ο κ. Γιουν υποσχέθηκε σήμερα, στις πρώτες του δηλώσεις αφού εξελέγη πρόεδρος, ότι «θα αντιμετωπίζει με αυστηρότητα τις παράνομες και παράλογες ενέργειες» της Βόρειας Κορέας.
Επί των ημερών του κ. Γιουν στην προεδρία, «πιθανόν θα δούμε τις προσπάθειες βελτίωσης των διακορεατικών σχέσεων (να φθάνουν) στο μηδέν», συνοψίζει η Σου Κιμ, αναλύτρια του ινστιτούτου μελετών RAND Corporation.

Αποπυρηνικοποίηση

Αντί του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης ο κ. Γιουν εννοεί να υιοθετήσει πολύ σκληρότερη γραμμή: έχει ήδη καλέσει να γίνονται περισσότερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ.

«Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι απέχει πολύ από την προτεραιότητα που έδινε η κυβέρνηση Μουν στις διακορεατικές διαπραγματεύσεις», προσθέτει η κυρία Σου.

Η «μονόπλευρη αγάπη» που επεδείκνυε ο κ. Μουν θα λάβει τέλος, υπερθεματίζει ο καθηγητής Παρκ Γουόν-γκον του Ewha Womans University.

«Ο κ. Γιουν ασφαλώς θα θελήσει να τεθεί το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης στην ατζέντα», συνέχισε, αναφερόμενος στην πολιτική που είχαν υιοθετήσει προηγούμενες κυβερνήσεις της νοτιοκορεατικής δεξιάς και των ΗΠΑ.

«Και είναι πολύ πιθανό ότι η Βόρεια Κορέα θα απαντήσει ‘όχι’», προσθέτει.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα προχωρήσει στην αγορά περισσότερων αμερικανικών πυραύλων για την ασπίδα THAAD, παρά τον κίνδυνο αυτό να οδηγήσει σε νέα οικονομικά αντίποινα από μέρους της Κίνας, του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της Σεούλ.

«Η Σεούλ πρέπει επίσης να επανεξετάσει την περίπλοκη σχέση της με το Πεκίνο», εξηγούσε ο κ. Γιουν σε δήλωση για την πολιτική του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foreign Affairs τον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν είχε συναντηθεί τέσσερις φορές με τον βορειοκορεάτη ηγέτη και διαδραμάτισε ρόλο ενδιάμεσου στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον, που είχαν μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ.

Όμως οι συνομιλίες κατέρρευσαν το 2019, με τις διπλωματικές προσπάθειες να περιέρχονται σε αδιέξοδο. Η Βόρεια Κορέα έκτοτε πολλαπλασίασε τις οπλικές δοκιμές και, πρόσφατα, απείλησε να εγκαταλείψει το μορατόριο που επέβαλε η ίδια στον εαυτό της όσον αφορά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει αποκλείσει την επιλογή του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά η προσέγγιση «γερακιού» που αναγγέλλει μειώνουν εξ ορισμού την πιθανότητα να γίνει ουσιώδης διάλογος.

Η Πιονγκγιάνγκ θα κρίνει πως δεν έχει «τίποτα να κερδίσει» αρχίζοντας διαπραγματεύσεις με μια κυβέρνηση στη Σεούλ που εφαρμόζει σκληρή γραμμή, προβλέπει ο Χονγκ Μιν, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Κορέας για την Εθνική Επανένωση.

Η συνέχιση των εντάσεων ενδέχεται να ευνοήσει την Πιονγκγιάνγκ, προσθέτει ο κ. Χονγκ, αφού θα της επιτρέψει να συνεχίσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων της δυνάμεων που θέλει ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η Βόρεια Κορέα θα επιταχύνει τον ρυθμό της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πυραύλων και θα αξιοποιήσει την πολεμοχαρή ρητορική της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της», πρόσθεσε.

Ήδη, βορειοκορεατικά ΜΜΕ μετέδωσαν σήμερα πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανήγγειλε την προσεχή εκτόξευση «πολλών» κατασκοπευτικών δορυφόρων ώστε η Πιονγκγιάνγκ να μπορέσει να έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Διαβάστε ακόμα:

Σε εύθραυστο έδαφος κινείται το Χ.Α. – Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό

Αττάλεια: Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση Κουλέμπα – Λαβρόφ (upd)

Γιώργος Τσαγκαράκης: Τριπλό σφυρί… 24 καρατίων για τον «άρχοντα» της Galerie Tsangarakis (pics)

Exit mobile version