search icon

Διεθνή

Nord Stream-2: Η Γερμανία έδωσε άδεια για την κατασκευή του στη γερμανική ΑΟΖ

Η νέα άδεια ήταν απαραίτητη μετά την απόφαση που πήρε η ελβετική εταιρεία Allseas να αποχωρήσει από την κατασκευή του αγωγού

Την άδεια για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2 στη γερμανική ΑΟΖ έως τα τέλη Μαΐου έδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ναυσιπλοΐας και Υδρογραφίας BSH (Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie) της Γερμανίας, όπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού Nord Stream 2 AG μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες που αφορούν στην τοποθέτηση σωλήνων του αγωγού στη γερμανική ΑΟΖ, σε οικόπεδό της μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων.

Η νέα άδεια ήταν απαραίτητη μετά την απόφαση που πήρε η ελβετική εταιρεία Allseas τον Δεκέμβριο του 2019 να αποχωρήσει από την κατασκευή του αγωγού, εξαιτίας των πιθανών αμερικανικών κυρώσεων. Στα πλοία της είχε δοθεί άδεια για κατασκευαστικές εργασίες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αλλά  μετά την αποχώρηση της Allseas η Nord Stream 2 AG αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει άλλου τύπου πλοία τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών.

Έτοιμος ο αγωγός κατά 94%

Επί του παρόντος, έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 2.300 χιλιόμετρα του αγωγού, από τα 2.460 που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του, δηλαδή το 94% του αγωγού. Εκτός από τα περίπου 30 χιλιόμετρα που θα πρέπει να κατασκευαστούν στα ύδατα της γερμανικής ΑΟΖ, απομένουν ακόμη να κατασκευαστούν 120 χιλιόμετρα στα ύδατα της ΑΟΖ της Δανίας.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος κατά την προεκλογική εκστρατεία συμβούλευε τον Μπάιντεν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, πρότεινε να ανασταλεί η κατασκευή του Nord Stream-2, αλλά και οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του αγωγού, με στόχο να διευθετηθούν οι διαφωνίες μεταξύ Ουάσινγκτον και ΕΕ στο ζήτημα αυτό.

Διαβάστε ακόμη

Folli-Follie: Τα «μυστικά» των Κουτσολιούτσων – Το παράρτημα-φωτιά της έκθεσης της PwC

Ενοίκια: 100% μείωση για τις επιχειρήσεις και τον Φεβρουάριο

Κορωνοϊός: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για γρήγορη διάγνωση από το ΕΔΥΤΕ

 

Exit mobile version