Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας σκοπεύει να απαγορεύσει σε όλους νέους, την πρόσβαση στην αγορά τσιγάρων. H απαγόρευση που αναμένεται να ισχύει για όλη τους τη ζωή, αποτελεί ένα από τα πιο σκληρά μέτρα που έχει λάβει ποτέ χώρα, αναφορικά με ζήτημα του καπνίσματος.
Πιο αναλυτικά, σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί το κάπνισμα στη Νέα Ζηλανδία, από το 2027 – τη χρονιά δηλαδή, κατά την οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ για πρώτη φορά, το εν λόγω μέτρο – όσα παιδιά είναι 14 ετών και κάτω, δε θα τους επιτρέπεται εφ΄ όρου ζωής, να αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα στη συγκεκριμένη χώρα.
Στο εξής μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές αναμένεται να περιορίσουν τον αριθμό των εξουσιοδοτημένων λιανοπωλητών καπνού μειώνοντας συγχρόνως, και τα επίπεδα νικοτίνης σε όλα τα προϊόντα. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι δε θα αρχίσουν το κάπνισμα, για το λόγο θα καταστήσουμε αδίκημα την πώληση ή την προσφορά προϊόντων καπνού στους νέους», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, Αΐσα Βεράλ.
Επί του παρόντος, το 11,6% όλων των Νεοζηλανδών ηλικίας άνω των 15 καπνίζουν σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το reuters. Εάν μάλιστα, προσθέσουμε και τους καπνιστές των γηγενών ενηλίκων Μαορί τότε το ποσοστό αυτό, αυξάνεται στο 29%. Η κυβέρνηση της χώρας θα συνεργαστεί με μια ομάδα εργασίας των Μαορί τους επόμενους μήνες, προτού παρουσιάσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, με στόχο αυτό να υιοθετηθεί ως το τέλος του 2022.
Στη συνέχεια, οι περιορισμοί θα εφαρμοστούν σταδιακά από το 2024, ξεκινώντας με μια απότομη μείωση του αριθμού των εξουσιοδοτημένων πωλητών, ακολουθούμενη από μειωμένες απαιτήσεις νικοτίνης το 2025 και τη δημιουργία της γενιάς «χωρίς καπνό» από το 2027. Οι νέοι κανόνες θα μειώσουν στο μισό τα ποσοστά καπνίσματος στη χώρα, σε μόλις 10 χρόνια από την έναρξη ισχύος τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
Mαύρη αγορά
Οι υγειονομικές αρχές χαιρέτησαν το νέο μέτρο, ενώ λιανοπωλητές και καπνοβιομηχανίες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στις επιχειρήσεις τους προειδοποιώντας παράλληλα, για έξαρση φαινομένων παράνομης αγοραπωλησίας.
Και άλλες χώρες ακολουθούν το παράδειγμα της Ν. Ζηλανδίας
Όπως η Νέα Ζηλανδία, και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει ως προτεραιότητα την κατάργηση του καπνίσματος έως το 2030. Από την πλευρά τους, ο Καναδάς και η Σουηδία στοχεύουν στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών σε λιγότερο από 5% του πληθυσμού τους.
Διαβάστε ακόμη:
Έλον Μασκ: «Ψαλιδίζει» το μερίδιό του στην Tesla και σκέφτεται να γίνει… influencer
Υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ και Italgas
Σε νέα ύψη ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, το ΥΠΟΙΚ καταβάλλει το αυξημένο επίδομα θέρμανσης