search icon

Διεθνή

Νετανιάχου: Ψευδείς οι πληροφορίες περί κατάπαυσης του πυρός – Έδωσα εντολή να συνεχιστούν οι μάχες στον Λίβανο

Μετά από πιέσεις των υπουργών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου - που πετάει για Νέα Υόρκη - διέψευσε τα δημοσιεύματα περί επικείμενης εκεχειρίας και χαλάρωσης της ισραηλινής επιθετικότητας στον Λίβανο -

Οι πληροφορίες περί επικείμενης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου δεν είναι αληθινές, ανέφερε το πρωί της Πέμπτης, σε ανακοίνωσή του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει ακόμη απαντήσει στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ και η Γαλλία σχετικά με αυτό.

«Οι ειδήσεις για την υποτιθέμενη οδηγία για την άμβλυνση των μαχών στο βορρά (πληροφορία που διέρρευσε από το Channel 12) είναι αντίθετες στην αλήθειας», πρόσθεσε ο Νετανιάχου (που «πετάει» για Νέα Υόρκη, ώστε να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), σημειώνοντας πως έδωσε «εντολή στις IDF να συνεχίσουν τις μάχες με πλήρη ισχύ και σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσιάστηκαν, ενώ οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν επίσης μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου».

Η δήλωση του Νετανιάχου βγήκε στη δημοσιότητα αφού πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης εξέφρασαν έντονη αντίθεση στην αμερικανο-γαλλική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων μελών του Λικούντ.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς, ακροδεξιός σύμμαχος- κλειδί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, έπειτα από διεθνή έκκληση για εκεχειρία 21 ημερών που απηύθυναν μεταξύ άλλων η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

«Η (στρατιωτική) επιχείρηση στον βορρά πρέπει να τελειώσει με έναν μόνο τρόπο: τη συντριβή της Χεζμπολάχ και την εξάλειψη της ικανότητάς της να βλάψει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ», έγραψε ο Σμότριτς στο Χ.

«Δεν πρέπει να δώσουμε στον εχθρό χρόνο να συνέλθει από τα βαριά πλήγματα που υπέστη και να αναδιοργανωθεί για να συνεχίσει τον πόλεμο 21 ημέρες αργότερα», πρόσθεσε, τονίζοντας «παράδοση της Χεζμπολάχ ή πόλεμος, μόνο έτσι θα επιστρέψουν η ασφάλεια και οι κάτοικοι στον βορρά και στη χώρα».

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζητούν ΕΕ, G7, Αυστραλία και αραβικές χώρες

Aμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημέρων στα σύνορα ΛιβάνουΙσραήλ ζήτησαν στο μεταξύ,  με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ολόκληρη η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου. Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.

Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε 75 στρατιωτικούς στόχους της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε 75 στρατιωτικούς στόχους της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, στο νότιο τμήμα της χώρας καθώς και στην περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά).

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη «επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περίπου 75 τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ στην περιοχή της Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο, μεταξύ των οποίων αποθήκες πυρομαχικών, εκτοξευτήρες έτοιμους να χρησιμοποιηθούν (κατά του ισραηλινού εδάφους) στρατιωτικά κτίρια, τρομοκράτες και τρομοκρατικές υποδομές», δήλωσε ο στρατός σε ανακοίνωση.

Ισραήλ: Eτοιμάζεται για χερσαία εισβολή στο Λίβανο, με ολοκληρωτικό πόλεμο απειλεί το Ιράν

Οι διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη λιβανική Χεζμπολάχ πολλαπλασιάστηκαν χθες Τετάρτη, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μίλησε περί προετοιμασίας για «πιθανή είσοδο» των στρατευμάτων του στον Λίβανο για να πλήξουν το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη.

«Εξαπολύουμε επιθέσεις όλη μέρα (…) για να προετοιμάσουμε την πιθανή είσοδό σας (…) ώστε να συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ», είπε σε στρατιώτες του ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με τον Λίβανο.

 Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ώρες αργότερα πως η χώρα του θα προτιμούσε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού για την αποκατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά «αν η διπλωματία αποτύχει να επιτρέψει στους κατοίκους μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

«Αν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας, θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ, θα ήταν καλύτερο για τον Λίβανο», πρόσθεσε ο Ντάνι Ντάνον.

Για επίγεια «κόλαση» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στην κρίση, επιμένοντας πως ο Λίβανος βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει νέα «Γάζα».

 

Ιράν: Θα υποστηρίξουμε τη Βηρυτό με όλα τα μέσα

Το Ιράν, σύμμαχος της λιβανικής Χεζμπολάχ, τόνισε πως θα υποστηρίξει τη Βηρυτό «με όλα τα μέσα» σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης. Η Εγγύς Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος απόλυτης καταστροφής», προειδοποίησε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, κατά τον οποίο το Ισραήλ ξεπέρασε «όλες τις κόκκινες γραμμές».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ξανά για τον κίνδυνο «γενικευμένου πολέμου» στην περιοχή, παρότι παράλληλα το Πεντάγωνο έκρινε πως δεν μοιάζει «άμεσα επικείμενη» ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Τουλάχιστον 72 νεκροί, 400 τραυματίες και 90.000 εκτοπισμένοι

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, που λένε ότι δρουν για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βορρά που τα εγκατέλειψαν εξαιτίας των πυρών της Χεζμπολάχ, συνέχισαν για τρίτη συναπτή ημέρα το αεροπορικό σφυροκόπημα, με την έμφαση στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, προπύργια του σιιτικού ένοπλου κινήματος.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του λιβανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι σχεδόν 400 τραυματίστηκαν.

Πάνω από 90.000 πολίτες του Λιβάνου ρίχτηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν για τη Βηρυτό ή για τη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε «πάνω από 2.000 στόχους», θέσεις της Χεζμπολά, από τη Δευτέρα, «εκατοντάδες» χθες.

Τη Δευτέρα, οι βομβαρδισμοί του σκότωσαν 558 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και τραυμάτισαν άλλους 1.800 και πλέον, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Συνολικά, στις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.247 άνθρωποι από την 8η Οκτωβρίου στον Λίβανο, «στην πλειονότητά τους πολίτες», ανέφεραν οι αρχές χθες.

«Ήμασταν μαζί με αδερφές μου και ξαδέρφες μου όταν αεροπλάνα ξαφνικά μας βομβάρδισαν», έλεγε χθες στο κρεβάτι νοσοκομείου της Μπααλμπέκ η Ζέιναμπ αλ Μουσάουι, κάτοικος της περιοχής, που τραυματίστηκε μια ημέρα νωρίτερα. «Ανθρώπινα μέλη σκορπίστηκαν παντού γύρω μας και το σπίτι καταστράφηκε», πρόσθεσε.

Στη Μααϊσάρα, «άμαχοι» που έφευγαν σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό, είπε η Φατίμα, κάτοικος.

Στη Βηρυτό, κάτοικοι περίμεναν για να δώσουν αίμα στην έδρα του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που απηύθυναν έκκληση για επείγουσα αιμοδοσία.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος της εβδομάδας. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς τη Βηρυτό.

Διαβάστε ακόμη:

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος): Νέες επιδόσεις ρεκόρ φέτος – Μπαίνει και στο παγωμένο τσάι

Οδηγός ΑΑΔΕ για AirBnB: Τι ισχύει εάν διαχειρίζεται άλλος το ακίνητό σας

«Κτήμα Βασιλείου»: Προς νέο σφυρί, αλλά με ανατροπή στην τιμή για το γνωστό οινοποιείο της Νεμέας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα 

Exit mobile version