search icon

Διεθνή

Νέο «χτύπημα» από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – Μπλόκο και στις διαγραφές φοιτητικών δανείων (tweets)

Νέα απόφαση-σταθμός με πολιτικές επιπτώσεις από τη συντηρητική πλειοψηφία του Σώματος - Ακύρωσε το πρόγραμμα διαγραφής μέρους των φοιτητικών χρεών που είχε εγκρίνει ο Τζο Μπάιντεν - Αφορά σε 430 δισ. από τα συνολικά 1,8 τρισ. των φοιτητικών χρεών

Σε υπερσυντηρητικό «ντελίριο» βρίσκεται το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συνεχίζοντας με τις κομβικές αποφάσεις του να φέρνει τα πάνω-κάτω. Σειρά αυτή τη φορά είχε το πρόγραμμα διαγραφής σημαντικού μέρους των φοιτητικών χρεών που είχε δρομολογήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να ανακουφίσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες που δυσκολεύονται να αποτινάξουν τα υπέρογκα, συσσωρευμένα χρέη που τους βαραίνουν από τα φοιτητικά τους χρόνια.

Με ψήφους 6 προς 3, που αντανακλά ακριβώς την ισορροπία μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών δικαστών στο Σώμα, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα δικαίωμα να εγκρίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα που οδηγούσε στη διαγραφή καταναλωτικού χρέους ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά έξι πολιτείες, όλες τους με ρεπουμπλικανική ηγεσία, είχαν στραφεί στα δικαστήρια για να ακυρώσουν το πρόγραμμα με το επιχείρημα ότι θα επιβάρυνε και τα οικονομικά τους, καθώς τμήμα των χρημάτων από τα δάνεια κατέληγαν και σε πολιτειακά ταμεία.

«Μπορεί το Υπουργείο (Παιδείας) να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να διαγράψει φοιτητικά δάνεια ύψους 430 δισ. δολαρίων, ακυρώνοντας τα χρεωστικά υπόλοιπα για 20 εκατ. δανειστές, καθώς η πανδημία βρισκόταν κοντά στο τέλος της. Δεν πιστεύουμε ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι θετική» έγραψε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής δικαστής Τζον Ρόμπερτς, στην ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Το πρόγραμμα διαγραφής των φοιτητικών χρεών ήταν ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις του Μπάιντεν και μια από τις κομβικές αποφάσεις της κυβέρνησης του. Το πρόγραμμα έκανε λόγο για διαγραφή χρεών ύψους έως 10.000 δολαρίων για όσους έχουν εισόδημα έως 125.000 δολάρια το χρόνο και άρα υπάγονται στην κατηγορία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο η ανακούφιση των πολιτών θα ήταν σημαντική σε ένα διάστημα που η κοινωνία και η οικονομία υπέφερε από τις συνέπειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το ύψος του προγράμματος ανερχόταν σε πάνω από 400 δισ. δολάρια και θα ήταν ουσιαστικά μια από τις πιο ακριβές κυβερνητικές δράσεις στην ιστορία της χώρας.

Η απόφαση έγινε δεκτή με έντονες διαμαρτυρίες και αναμένεται να πυροδοτήσει πολιτικές και όχι μόνο αντιδράσεις. Μάλιστα από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν θα το βάλει κάτω στο συγκεκριμένο θέμα.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως ήδη το Οβάλ Γραφείο επεξεργάζεται νέα μέτρα, καθώς παραμένει προτεραιότητα του η προστασία όσων επιβαρύνονται υπέρμετρα, επί χρόνια, από τα φοιτητικά δάνεια.

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός όγκος των φοιτητικών χρεών, που αυξάνεται συνεχώς κάθε χρόνο, πλησιάζει το υπέρογκο ποσό του 1,8 τρισ. δολαρίων!

Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών περίπου ένας στους πέντε Αμερικανούς που επιβαρύνονται με φοιτητικά δάνεια θα έχουν σημαντική δυσκολία να ανταποκριθούν και πάλι στην αποπληρωμή των εν λόγω χρεών τους.

Θυμίζουμε ότι η συντηρητική πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με συνεχείς αποφάσεις τους από πέρυσι, έχει ανατρέψει δεδομένα δεκαετιών σε διάφορους τομείς, ξεκινώντας από το δικαίωμα στις αμβλώσεις και μόλις χθες με την κατάργηση του μέτρου των φυλετικών ποσοστώσεων στα πανεπιστήμια της χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Αθηνά Ωνάση: Το real estate της κληρονόμου και οι πωλήσεις (pics)

HSBC: H ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχιστεί – Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια (πίνακες)

«Βράζει» η Γαλλία: Ο Μακρόν κατεβάζει τανκ στους δρόμους – «Κρατήστε τα παιδιά σπίτι» (tweets) (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version