Δέκα αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) — ανάμεσά τους ηγετικό στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες ανταρτών που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 — σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο.
Ο Ροδρίγο Καδέτε, 52 ετών, εκ των οποίων σχεδόν σαράντα συμμετείχε στον ανταρτοπόλεμο εναντίον του κράτους της Κολομβίας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού ξηράς και της αστυνομίας στην επαρχία Κακετά (νότια), σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκιγιέρμο Μποτέρο.
Εκτός του Καδέτε, «σκοτώθηκαν εννέα γκεριγέρος, πολλοί αιχμαλωτίστηκαν κι οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή», δήλωσε ο Μποτέρο, που επισκεπτόταν τη Μανισάλες (κεντροδυτικά).
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 200 στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Εκτυλίχθηκε σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην κοινότητα Σαν Βισέντε δελ Καγουάν, άλλοτε προπύργιο των FARC, που μετά τη συμφωνία ειρήνης αφοπλίστηκαν και μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα.
Ο Καδέτε πήρε μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες διεξήχθησαν στην Κούβα από το 2012 ως το 2016. Κατόπιν όμως μετατράπηκε στον δεύτερο τη τάξει της μεγαλύτερης οργάνωσης αποστατών, της οποίας ηγείται ο Χεντίλ Ντουάρτε. Εντάχθηκε σε αυτή το 2017.
«Το 2018, άρχισε να διοικεί (…) το Μέτωπο 62, που δρα στις επαρχίες Κακετά, Πουτουμάγιο και Αμασόνας», διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας.
Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε χαιρέτισε «μια άψογη επιχείρηση», η οποία διεξήχθη εντός των ορίων της επίθεσης ευρείας κλίμακας εναντίον των ένοπλων οργανώσεων που πολεμούν εναντίον του Κράτους.
Αν και περίπου 7.000 πρώην αντάρτες των FARC κατέθεσαν τα όπλα, σχεδόν 1.700 άλλοι αποκήρυξαν τη συμφωνία ειρήνης και συνέχισαν τη δράση τους, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού της Κολομβίας.
Χωρίς κεντρική διοίκηση, οι αποστάτες αυτοί δρουν κατά κύριο λόγο σε διάφορες απομονωμένες περιοχές της Κολομβίας, όπου συγκρούονται με άλλες ένοπλες ομάδες στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις παράνομες καλλιέργειες (ιδίως της κόκας), τις οδούς διακίνησης ναρκωτικών, παράνομα μεταλλεία και άλλες έκνομες δραστηριότητες, κατά την ίδια πηγή.