Συνεχίζει το… επιθετικό «άνοιγμα» της με νέες, μεγάλες επενδύσεις εκτός ΗΠΑ η Intel Corp. με την νέα συμφωνία της να αφορά αυτή τη φορά το Ισραήλ. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις την Κυριακή κάνοντας λόγο «για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση που έχει γίνει ποτέ» στη χώρα του.
Όπως έγινε γνωστό ο αμερικανικός κολοσσός του κλάδου των ημιαγωγών θα δαπανήσει 25 δισ. δολάρια για την κατασκευή νέου εργοστασίου στο Ισραήλ, στην τοποθετσία Κιρυάτ Γκατ, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2027. Με την έναρξη της λειτουργίας του θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Intel θα λάβει επιδοτήσεις ύψους 12,8% επί της συνολικής της επένδυσης, όπως ορίζει η νομοθεσία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, συμφώνησε να πληρώνει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή ύψους 7,5%, από το τωρινό 5%.
Ωστόσο, κατά τη δική της ανακοίνωση, η εταιρεία υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες της στο Ισραήλ έπαιξαν «κρίσιμο ρόλο» στην παγκόσμια επιτυχία που είχε.
«Η πρόθεση μας να επεκτείνουμε την παραγωγική μας δυνατότητα στο Ισραήλ έχει ως κινητήρια δύναμη τη δέσμευση μας να εκπληρώσουμε τις μελλοντικές παραγωγικές ανάγκες… και για το σκοπό αυτό εκτιμούμε την συνεχιζόμενη στήριξη που έχουμε από την ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά την παρουσία του στο Ισραήλ κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο αμερικανικός Όμιλος έχει καταφέρει ήδη να εξελιχτεί στο μεγαλύτερο ιδιώτη εργοδότη της χώρας και εξαγωγέα στον χώρο της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών. Για την εξέλιξη αυτή, σημείο εκκίνησης στάθηκε η εξαγορά, το 2017, της ντόπιας εταιρείας Mobileye Global Inc. έναντι 15 δισ. δολαρίων, η οποία πέρυσι προχώρησε και σε δημόσια προσφορά.
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή, η τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας μονάδας συναρμολόγησης και δοκιμών ημιαγωγών στην Πολωνία έναντι 4,6 δισ. δολαρίων, ενώ εδώ και καιρό βρίσκεται σε συνομιλίες για μια μεγάλη επένδυση στη Γερμανία, για την οποία μάλιστα ο Καγκελάριος Σολτς θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον CEO, Πατ Γκέλσινγκερ. Αν και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για την τύχη του συγκεκριμένου project μετά το μέγα deal με το Τελ Αβίβ.
Διαβάστε ακόμη
Πώς το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει δυνατά στο real estate για γραφεία στην Αθήνα
Σόρος τέλος, ζήτω ο… Σόρος: Ο διάδοχος, η Ελλάδα, η Ρωσία και η επόμενη ημέρα
Ντίνο Μπέκης (Qualcomm): Να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο τεχνολογικό κόμβο στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ