Τους αυξανόμενους κινδύνους στο ισοζύγιο πληρωμών, την αστάθεια της λίρας και τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων επικαλείται ο οίκος Moody’s Investors Service για τη νέα υποβάθμιση της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα η χώρα υποβαθμίστηκε σε Β3 από Β2 την Παρασκευή από τη Moody’s. Ο οίκος ωστόσο μετέβαλε το outlook (προοπτικές) της χώρας σε σταθερός από αρνητικό. Ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε τις πιθανότητες ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα ξεπεράσει πιθανώς κατά πολύ τις προηγούμενες προσδοκίες, γεγονός που αυξάνει τις ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της, καθώς οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυστηροποιούνται.
«Οι αρχές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε όλο και πιο ανορθόδοξα μέτρα σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσουν το νόμισμα και να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα», έγραψαν σε ανακοίνωσή τους οι αναλυτές Kathrin Muehlbronner και Alejandro Olivo. «Είναι απίθανο ότι το όλο και πιο πολύπλοκο σύνολο ρυθμιστικών, δημοσιονομικών και μακροπροληπτικών μέτρων θα είναι αποτελεσματικό στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού μακροοικονομικής σταθερότητας».
Η Moody’s εκτιμά ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα είναι κοντά στο 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος, περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, καθώς οι τιμές εισαγωγής ενέργειας παραμένουν υψηλές και τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές εξασθενούν, δήλωσε η Moody’s. Παρόλο που τα αποθέματα σε σκληρό νόμισμα εξαιρουμένου του χρυσού έφτασαν τα 67,7 δισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές Αυγούστου, ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε ότι έχουν μειωθεί για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Ο πληθωρισμός είναι ένας άλλος παράγοντας. Η αύξηση των τιμών στην Τουρκία ήταν διψήφια σχεδόν χωρίς διακοπή από τις αρχές του 2017, αλλά φέτος εκτοξεύθηκε σε υψηλό σχεδόν ενός τετάρτου αιώνα, λόγω της εκτίναξης του κόστους των βασικών εμπορευμάτων και της απροθυμίας της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια.
Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το 2022, μια πτώση που ακολούθησε βαθιά υποτίμηση τους δύο τελευταίους μήνες του περασμένου έτους και είναι η χειρότερη μεταξύ 23 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg. Η λίρα είχε μικρή μεταβολή την Παρασκευή.
«Το νόμισμα παραμένει υπό πίεση, γεγονός που υποδηλώνει τη συνέχιση του υψηλού πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Moody’s, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο 70% στο τέλος του έτους», έγραψαν οι αναλυτές της Moody’s.
Η Τουρκία αξιολογείται με Β από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings και με Β+ από τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings.
Αναφορικά με τις προοπτικές (outlook) της χώρας η μεταβολή σε «σταθερές» αντανακλά όπως αναφέρει η Moody’s την άποψη των αναλυτών ότι το κράτος έχει «σχετικά χαμηλό εξωτερικό χρέος και μέτριες ανάγκες αναχρηματοδότησης» για το υπόλοιπο του 2022 και 2023.
Διαβάστε ακόμη
Σχέδιο για «έξυπνα» επιδόματα σε προπληρωμένη κάρτα – Τι θα γίνει με το «super market pass»