«Ναι» στον νέο Κλιματικό Νόμο είπαν οι Ελβετοί και μάλιστα με σημαντική πλειοψηφία ύψους 59% στο εθνικό δημοψήφισμα που διοργανώθηκε σήμερα, γεγονός που γιορτάστηκε με ενθουσιασμό από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις.
Το νέο νομοσχέδιο θα «κλειδώσει» τη δέσμευση επίτευξης μηδενικού αποτυπώματος από τη χώρα μέχρι το 2050, με εκτεταμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη δρομολόγηση σημαντικών επιδοτήσεων μέσα από ειδικό Ταμείο. Συγκεκριμένα, θα μοιραστούν τουλάχιστον 2 δισ. ελβετικά φράγκα προς τα νοικοκυριά για την κατάργηση των συστημάτων ορυκτών καυσίμων και άλλα 1,2 δισ. προς τις επιχειρήσεις για να επενδύσουν σε βιώσιμες τεχνολογίες.
Η Ελβετία έχει ήδη μια από τις πιο «καθαρές» ενεργειακές πολιτικές στην Ευρώπη, με την κοινή γνώμη να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, οι παγετώνες των Άλπεων και τα χειμερινά θέρετρα της χώρας υποφέρουν ήδη έντονα από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης.
Παρολ’ αυτά εσχάτως είχε δημιουργηθεί ένα κύμα αντίδρασης στα νέα μέτρα, με διάφορα επιχειρήματα πρακτικά και οικονομικά, ενώ αρνητική ήταν και η αγροτική και κτηνοτροφική κοινότητα της χώρας που παραμένει έντονα εξαρτημένη από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Πάντως, παρά τις ενστάσεις τους και τα υψηλά κονδύλια που διοχετεύτηκαν για την καμπάνια του «Όχι» απέτυχαν!
Παράλληλα, το έτερο βασικό ερώτημα που τέθηκε στη σημερινή κάλπη είχε να κάνει με την υιοθέτηση του παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου, που έχει αποφασιστεί και επικυρωθεί από τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.
Στο ερώτημα αυτό η ανταπόκριση ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή, με σχεδόν το 80% να στηρίζει την αύξηση του φόρου των επιχειρήσεων στο 15%, από το 11% που είναι σήμερα. Η τόσο ισχυρή στήριξη εξέπληξε τους πάντες.
«Η απόφαση αυτή διασφαλίζει ότι η Ελβετία δεν θα χάσει φορολογικά εισοδήματα προς ξένες χώρες. Θα δημιουργήσει μια νομική βεβαιότητα και ένα σταθερό πλαίσιο» δήλωσε ικανοποιημένος η υπουργός Οικονομικών, Κάριν Κέλερ-Σούτερ.
Άλλωστε, παρά την αύξηση αυτή, η χώρα θα απολαμβάνει και πάλι έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις, που θα της αποφέρει έσοδα της τάξεως των 2,5 δισ. ελβετικών φράγκων ετησίως.
Διαβάστε ακόμη
Σόρος τέλος, ζήτω ο… Σόρος: Ο διάδοχος, η Ελλάδα, η Ρωσία και η επόμενη ημέρα
Ντίνο Μπέκης (Qualcomm): Να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο τεχνολογικό κόμβο στην Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ