Την ανάγκη να αρχίσει ξανά η έρευνα για το πώς εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην Κίνα επισημαίνει διεθνής επιστημονική ομάδα σε έκθεση για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η έρευνα «βρίσκεται σε νεκρό σημείο» και επείγει να ξαναρχίσει, επειδή όσος περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να ολοκληρωθεί.
«Η αναζήτηση της προέλευσης του ιού SARS-CoV-2 βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» και «το παράθυρο ευκαιρίας για τη διεξαγωγή αυτής της κρίσιμης έρευνας κλείνει γρήγορα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
«Τα αντισώματα μειώνονται με τον καιρό. Το να συλλέξουμε δείγματα ζώων και να εξετάσουμε ανθρώπους που ενδέχεται να είχαν εκτεθεί στον ιό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 θα δώσει επομένως ολοένα και λιγότερα αποτελέσματα», εξηγούν οι ειδικοί.
«Η έκθεσή μας […] θα ήταν το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο», προσθέτουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδή Μάριον Κούπμανς, ο Βρετανός Πίτερ Ντάζακ, ο Βιετναμέζος Χουνγκ Νγκουγιέν – Βιετ και ο Καταριανός Φαράγκ Ελ Μουμπάσερ.
Οι επιστήμονες μετείχαν σε μια ομάδα 17 ειδικών από ολόκληρο τον κόσμο που εργάζονταν υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, και 17 Κινέζων εμπειρογνωμόνων. Η έκθεσή τους δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Μαρτίου, μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο στη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας.
Τέσσερα σενάρια
Χωρίς να δίνει μια σαφή απάντηση, η έκθεση κατέγραφε τέσσερα σενάρια, περισσότερο ή λιγότερο πιθανά. Κατά τους επιστήμονες, το πιο αληθοφανές είναι να μεταδόθηκε ο ιός στον άνθρωπο από κάποιο ζώο που μολύνθηκε από νυχτερίδες. Ακολουθούσε η υπόθεση της απευθείας μετάδοσης στον άνθρωπο, χωρίς να παρεμβληθεί ενδιαμέσως κάποιο ζώο, της μετάδοσης μέσω τροφίμων (π.χ. κατεψυγμένου κρέατος) και τέλος η διαρροή από κάποιο εργαστήριο, που όμως θεωρείτο «εξαιρετικά απίθανη».
Έκτοτε, όπως αναφέρουν κανένα δεδομένο που να στηρίζει την υπόθεση της διαρροής από εργαστήριο «ούτε δημοσιεύτηκε, ούτε υποβλήθηκε στον ΠΟΥ».
Η έκθεση των ερευνητών επικρίθηκε, με το σκεπτικό ότι υποβάθμιζε τις ευθύνες της Κίνας. «Η κινεζική ομάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική στο να μοιραστεί τα δεδομένα», κυρίως για τους πρώτους 174 ασθενείς που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, σχολίασαν οι επιστήμονες.
Εξάλλου, στις 13 Αυγούστου η Κίνα απέρριψε την έκκληση του ΠΟΥ για μια νέα επιτόπια έρευνα, κρίνοντας ότι η πρώτη ήταν αρκετή.
Διαβάστε ακόμη
«Άνοιγμα» της Ελλάδας στους digital nomads – Το παράδειγμα της Ρόδου
Λινού: Διπλή μάσκα για όλους και παντού – Τα μέτρα χρειάζονται διευκρινίσεις (vid)
Έρευνα: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια mRNA απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα