Μπορεί να φοράς κάθε μέρα τα αγαπημένα σου Nike ή να ψωνίζεις συχνά ρούχα από το Zara της γειτονιάς σου. Ήξερες όμως ότι αυτές οι διάσημες φίρμες πήραν το όνομά τους λόγω έμπνευσης από την Ελλάδα;

Πώς σκέφτηκαν αλήθεια τα ονόματα για μερικούς από τους πιο γνωστούς κολοσσούς οι ιδρυτές τους; Το Business Insider έκανε μια έρευνα και δίνει απαντήσεις…

1) Pepsi: Πήρε το όνομά της από την ελληνική ιατρική λέξη για τη χώνεψη. Αυτό μάλλον το γνωρίζουν πολλοί, όχι όμως και ότι το αρχικό όνομα του αναψυκτικού ήταν “Brad’s Drink” από το όνομα του δημιουργού του, Caleb Davis Bradham, που ήθελε αρχικά να γίνει γιατρός. Ωστόσο, μια οικογενειακή κρίση τον ανάγκασε να αφήσει τις ιατρικές του σπουδές και να γίνει τελικά… φαρμακοποιός. Σκέφτηκε το όνομα Pepsi γιατί πίστευε ότι το ρόφημά του βοηθούσε στην καλύτερη πέψη.

pepsi

 

2) Google: Προέκυψε από μια συνάντηση «brainstorming» στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ο ιδρυτής Larry Page και μερικοί άλλοι φοιτητές είχαν κάποιες ιδέες, μια εκ των οποίων ήταν «googolplex». Οταν κάποιος είπε κατά λάθος ‘Google’ ο Page έσπευσε να το κατοχυρώσει.

3) Adidas: Δεν είναι ακρωνύμια για τη φράση “All Day I Dream About Soccer”, όπως θα νόμιζε κανείς. Αντίθετα, προέρχεται από τα αρχικά του ονόματος του ιδρυτή της Adolf Dassler, που άρχισε να φτιάχνει παπούτσια όταν γύρισε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποίησε το χαϊδευτικό του, Adi, και τα πρώτα τρία γράμματα του επιθέτου του.

adidas5

4) Ζara: Σύμφωνα με τους New York Times , όταν ο Amancio Ortega άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Λα Κορούνια το 1975, λίγο πιο κάτω ήταν ένα μπαρ που λεγόταν «Ζορμπάς». Ο Ortega αποφάσισε να ονομάσει κι αυτός το μαγαζί του από την ταινία του 1964 «Zorba the Greek», όταν όμως ο ιδιοκτήτης του μπαρ διαμαρτυρήθηκε ο Ortega κατέληξε σε μια ονομασία που θα ήταν κοντά στο «Ζορμπάς» και κατέληξε στο Zara.

zara2

5) IKEA: Καμία σχέση με κάποια σουηδική λέξη. Ο ιδρυτής Ingvar Kamprad το επέλεξε από τα αρχικά του ονόματός του (ΙΚ) σε συνδυασμό με τα αρχικά της φάρμας του και του χωριού του στη νότια Σουηδία: Elmtaryd και Agunnaryd.

6) Häagen-Dazs: Καμία σχέση με Δανία. Πρόκειται για επινόηση 100%.
Ο Reuben Mattus, ένας Εβραίος μετανάστης από την Πολωνία, ονόμασε Häagen-Dazs την εταιρεία παγωτών που είχε ως φόρο τιμής στη Δανία, όπως είχε πει σε συνέντευξή του. Μπορεί να μη σημαίνει τίποτα αλλά θυμίζει Δανία. Αυτό το έκανε γιατί όπως είπε: «η μόνη χώρα που προφύλαξε του Εβραίους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν η Δανία».

7) Nike: Πήρε το όνομά της από την ελληνική θεότητα «Νίκη» για ευνόητους (αθλητικούς) λόγους.

nike6

8) Monsanto: Η εταιρεία αγροχημικών προϊόντων ιδρύθηκε το 1901 από τον John F. Queeny, ο οποίος σκέφτηκε να της δώσει το μεσαίο όνομα της συζύγου του, Olga Monsanto Queeny.