search icon

Διεθνή

Morgan Stanley: Η κρίση στα τρόφιμα δεν έχει τελειώσει – Οι 7+1 λόγοι ανησυχίας

Η πλειοψηφία των 30 ειδικών που παρευρέθησαν στη συνάντηση της Morgan Stanley συμφωνεί με την ανάλυση της τράπεζας, βάσει της οποίας οι τιμές των τροφίμων θα φτάσουν στο ζενίθ τους μέσα στο 2022 - Το «ντόμινο» των επιπτώσεων της γεωπολιτικής κρίσης

Η πρόσφατη ψηφιακή εκδήλωση της Morgan Stanley με ονομασία Food Inflation & Security Symposium αφορούσε πληθώρα «καυτών» οικονομικών και γεωπολιτικών θεμάτων, ενώ έλαβε χώρα λίγο μετά τη δημοσίευση σημαντικής έρευνας της τράπεζας για την επισιτιστική κρίση.

Το zerohedge συγκέντρωσε τα 7+1 ανησυχητικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την συνάντηση:

Τιμές των τροφίμων

Η πλειοψηφία των 30 ειδικών που παρευρέθησαν στη συνάντηση της Morgan Stanley συμφωνεί με την ανάλυση της τράπεζας βάσει της οποίας οι τιμές των τροφίμων θα φτάσουν στο ζενίθ τους μέσα στο 2022. Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση αφορούσε κυρίως τους παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμές αυτές, πολλοί εκ των οποίων παραμένουν απρόβλεπτοι. Για παράδειγμα, στέλεχος εταιρείας παραγωγής χημικών προέβλεψε πως οι τιμές της ποτάσας έχουν μεν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους αλλά θα παραμείνουν κοντά στο σημείο αυτό, προκαλώντας επιμήκυνση της περιόδου αυξημένων τιμών των λιπασμάτων. Άλλοι ειδικοί τόνισαν την απρόβλεπτη επιρροή παραγόντων όπως οι καιρικές συνθήκες, η γεωπολιτική και οι τιμές της ενέργειας.

Τιμές σίτου

Όσο για τις τιμές σίτου, η τράπεζα προβλέπει πως θα φτάσουν σε υψηλό μέσα στο 2022. Παρ’ όλα αυτά, οι πιθανότητες επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών όπως και η πιθανότητα μίας τρίτης συνεχόμενης καταιγίδας La Niña αυξάνονται, τη στιγμή που τόσο η Αργεντινή όσο και η Βραζιλία περνούν περίοδο ξηρασίας. Οι παράγοντες αυτοί προκαλούν ανησυχία όσον αφορά την επίδραση που θα έχουν στα αποθέματα και την παραγωγή του 2023. Παράλληλα, οι αναλυτές δεν ανησυχούν τόσο για τις καιρικές συνθήκες και την παραγωγή στις ΗΠΑ η οποία αναμένεται να κυμανθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τιμές κρέατος

Οι τιμές κρέατος, ιδιαίτερα αυτές του βοδινού αναμένεται να συνεχίζουν την αυξητική τους τροχιά. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση του αναλυτή της Morgan Stanley, Ricardo Alves «δεν υπάρχει αρκετή προσφορά βοδινού στον πλανήτη αυτή τη στιγμή». Ο Alves τονίζει, παράλληλα, πως η αυξημένη ζήτηση από αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως αυτή της Κίνας παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη αύξηση των τιμών αυτών.

«Ντόμινο» επιπτώσεων

Οι επιπτώσεις στις συναφείς βιομηχανίες όπως σε αυτή της συσκευασίας τροφίμων θα προκαλέσουν αύξηση της πίεσης στις εταιρείες λιανικής και νέες, δυναμικές διαπραγματεύσεις των τιμών, ενώ οι καταναλωτικές συνήθειες ενδέχεται να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών αυτών.

Γεωπολιτική

Τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα χωρίς προφανή επίλυση των προβλημάτων. Σε περίπτωση που οι εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ για επιμήκυνση του πολέμου στην Ουκρανία σε πολυετή σύγκρουση αποδειχθούν αληθείς, οι αναλυτές δεν προβλέπουν σταθεροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από και προς τη χώρα. Παράλληλα, δεν αναμένεται άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την εξαγωγή τροφίμων της χώρας. Η επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης και η δημιουργία μίας νέας παγκόσμιας γεωπολιτικής πραγματικότητας διασπασμένων «μετώπων» και συμμαχιών θα δημιουργήσουν μία δύσκολη κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία αλλά θα αποτελέσουν και ευκαιρία για ορισμένες εταιρείες οι οποίες θα κινηθούν σοφά στο νέο κυκεώνα.

Επιπτώσεις σε χώρες

Οι επιπτώσεις των αυξημένων τιμών τροφίμων θα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Κράτη όπως Αίγυπτος, Αιθιοπία, Σομαλία και Υεμένη τα οποία βασίζονται σε επισιτιστική βοήθεια χωρίς τη δυνατότητα εξαγωγής πετρελαίου θα υποφέρουν. Μόνο η Νιγηρία έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις τιμές τροφίμων με τα πετρελαϊκά έσοδα. Αν και οι τιμές των τροφίμων έχουν μειωθεί από τα πρόσφατα υψηλά, βρίσκονται πολύ υψηλότερα από την προηγούμενη κρίση του 1974.

Η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής χωρών όπως οι ΗΠΑ πρόκειται, παράλληλα, να επηρεάσει τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, δεδομένης της μειωμένης κρατικής βοήθειας μέσω επιδομάτων.

Αγροτική τεχνολογία

Η μεγαλύτερη αλλαγή την τελευταία 5ετία στην αγροτική τεχνολογία είναι η σημαντική ανάπτυξη του τομέα και η μείωση του κόστους. Η λεγόμενη και AgTech (Agricultural Technology) είναι κάτι στο οποίο βασίζονται οι αγρότες ανεξαρτήτου του μεγέθους των χωραφιών τους, δεδομένου του ότι τα drones και η νέα τεχνολογία λιπασμάτων προκαλούν βελτίωση της σοδειάς της τάξης του 7%-15% μέσα σε ένα μόνο έτος. Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, παραμένει η εύρεση εργατικού δυναμικού, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον.

Βιωσιμότητα

Η βιωσιμότητα της παρούσας κατάστασης χρειάζεται μία διαφοροποιημένη προσέγγιση από τις επενδυτές. Η περιβαλλοντική και κοινωνική εταιρική διακυβέρνηση (ESG) θα πρέπει να απαντήσει στα δύσκολα ερωτήματα τόσο της επισιτιστικής ασφάλειας όσο και της βιωσιμότητας της παραγωγής τροφίμων. Στην παρούσα φάση, η ανάγκη αυτή θεωρείται σημαντική, δεδομένων των κοινωνικών αναταραχών που τείνουν -ιστορικά- να προκαλούν οι επισιτιστικές κρίσεις.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, όμως, οι μη βιώσιμες αγροτικές πρακτικές επιδεινώνουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στη σοφή επιλογή λύσεων οι οποίες θα αποδειχθούν βιώσιμες, ενώ θα πρέπει να καταλάβουν πως η αγροτική βιομηχανία έχει αυξημένο επίπεδο επενδυτικού ρίσκου.

Διαβάστε ακόμη

Δημήτρης Χριστοφιλέας (Δειπνοσοφιστήριον): Υπηρετώντας την υψηλή γαστρονομία και την τέχνη του ευ ζην (pics)

Κώστας Σουλιώτης: Ο Έλληνας που έκανε μόδα τα ντολμαδάκια στις Galeries Lafayette

Katharina και Alexandra Andresen: Δισεκατομμυριούχοι με το… ζόρι – Τα μυστικά της Ferd AS (pics)

Exit mobile version