search icon

Διεθνή

Moody’s: Στην κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε την Thames Water

Πέρα από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κορυφαία εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας, πλέον κινδυνεύει να χάσει και την άδεια λειτουργίας της - Όλο και πιο κοντά η προοπτική κρατικοποίησης της επιχείρησης, επισημαίνουν αναλυτές

Στην κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Thames Water ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης της Βρετανίας δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα να χάσει την άδεια λειτουργίας της από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Μόλις τον περασμένο μήνα η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, η Ofwat, έθεσε την εταιρεία υπό ειδικό καθεστώς παρακολούθησης για να προστατεύσει την αγορά και τους καταναλωτές, σε περίπτωση κατάρρευσης της.

Μετά και την εξέλιξη αυτή η Moody’s υποβάθμισε την Thames Water κατά δύο βαθμίδες, από το Baa3 στο Ba2, χάνοντας έτσι το επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας και αγγίζοντας τα όρια του «junk».

Για την απόφαση της αυτή, ο οίκος επικαλέστηκε τα υπέρογκα χρέη της εταιρείας που ήδη αγγίζουν τα 16,5 δισ. στερλίνες και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω και τα χαμηλά επίπεδα ρευστότητας της που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της.

Το βασικό πρόβλημα με την εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με τη διατήρηση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Η Ofwat ορίζει ότι οι εταιρείες ύδρευσης πρέπει να έχουν μίνιμουμ δύο βαθμολογίες σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας από διεθνείς οίκους για να διατηρούν την άδεια τους. Έτσι, αν η ρυθμιστική αρχή δεν αποφασίσει να κρατήσει ευέλικτη στάση, κάνοντας εξαίρεση για την εταιρεία που έχει πλέον μόνο μία βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας, το μέλλον της προμηνύεται δυσοίωνο.

Πάντως, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως και ο οίκος Standard & Poor’s σε πρόσφατη έκθεση του προειδοποίησε την Thames Water με πιθανή υποβάθμιση.

Σύμφωνα με τα βρετανικά media, τα μαντάτα αυτά φέρνουν ακόμη πιο κοντά την ανάγκη παρέμβασης του Δημοσίου, που πιθανότατα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κρατικοποίηση της εταιρείας για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την απρόσκοπτη παροχή νερού σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Διαβάστε ακόμη

Εκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου: Η Ελλάδα στις 9 χώρες μεταξύ των «27» με τις λιγότερες συστάσεις

Deal της Χήτος με την Al Rabie Saudi Foods – Στη Σαουδική Αραβία τα αναψυκτικά «Green»

Γιατί η Τουρκία επιστρέφει 5 δισ. δολάρια στη Σαουδική Αραβία – Τι σημαίνει η απόφαση (διάγραμμα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version