Δεν έχει σημασία για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κορύφωσε ή όχι, καθώς δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το σχέδιό της για επιθετική απομάκρυνση των διευκολύνσεων της νομισματικής πολιτικής, εκτιμά η Moody’s.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο, λίγο ισχυρότερος από τις προσδοκίες, παρότι οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 2,7% τον Απρίλιο μετά από άλμα 11% το Μάρτιο. Εξαιρουμένης της ενέργειας, ο ΔΤΚ ήταν κατά 0,6% ισχυρότερος από το 0,4% το Μάρτιο. Ο ΔΤΚ για τα τρόφιμα/ποτά συνέχισε να καταγράφει σταθερά κέρδη, καθώς αυξήθηκε κατά 0,8% μετά από αύξηση 1% σε καθέναν από τους δύο προηγούμενους μήνες.
Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, προσθέτοντας 0,6% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το 0,3% το Μάρτιο. Βάσει του προηγούμενου έτους, ο γενικός και ο βασικός ΔΤΚ (core CPI) ήταν αυξημένοι κατά 8,3% και 6,2%, αντίστοιχα, χωρίς εποχική διόρθωση.
Η Fed βρίσκεται πίσω από την πορεία του πληθωρισμού και η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτή. Ως εκ τούτου, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκληθεί αύξηση του ποσοστού ανεργίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ποτέ δεν υπήρξε αύξηση του ποσοστού ανεργίας πάνω από 30 μονάδες βάσης χωρίς να συνδέεται με ύφεση, εξηγεί η Moody’s. Μόλις η αγορά εργασίας υπερβεί την πλήρη απασχόληση, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη Fed να επιτύχει μια ήπια προσγείωση. Επίσης, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ανεβαίνουν- ο πληθωρισμός σε εποχικά προσαρμοσμένο 8,2% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με το 2,1% του μέση αύξηση το 2018 και το 2019, κοστίζει στο μέσο νοικοκυριό επιπλέον 311,78 δολάρια τον μήνα για να αγοράσει τα ίδιο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών με πέρυσι. Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί αισθητή επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.
Η Fed θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου οι υψηλότερες τιμές καταναλωτή να αρχίζουν να επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες, μειώνοντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η πανδημία δεν έχει καταργήσει τον νόμο της ζήτησης, ο οποίος δηλώνει ότι, σε κάθε άλλη περίπτωση, μια υψηλότερη τιμή ενός αγαθού ή υπηρεσίας μειώνει τη ζητούμενη ποσότητα.
Η Fed συνεπώς θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με την επιλογή να πιέσει την οικονομία σε μια ήπια ύφεση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ή να περιμένει και ενδεχομένως να προκαλέσει μια πιο σημαντική ύφεση, δεδομένου ότι ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού είναι πιθανό το επόμενο έτος εάν η Fed δεν είναι αρκετά επιθετική.
Συνολικά, η Moody’s εκτιμά ότι η εμπροσθοβαρής αύξηση των επιτοκίων από τη Fed έχει αρχίσει και η αύξηση του Μαΐου δεν θα είναι η τελευταία επιθετική αύξηση από την κεντρική τράπεζα, αφού έχει μείνει πίσω της καμπύλης όσον αφορά τον πληθωρισμό. Όπως αναμενόταν ευρέως, η FOMC αύξησε το εύρος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 50 μονάδες βάσης σε 0,75% έως 1% – η πρώτη αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης από τον Μάιο του 2000.
Εάν η Fed επιμείνει στο τρέχον σχέδιό της, ο ισολογισμός της θα μειωθεί κατά περίπου 520 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν πολλά, επισημαίνει η Moody’s, αλλά ο ισολογισμός θα εξακολουθεί να είναι τεράστιος, περίπου 37% του ονομαστικού ΑΕΠ, μιας και ήταν λιγότερο από το 20% του ονομαστικού ΑΕΠ πριν από την πανδημία, καταλήγει η Moody’s.
Διαβάστε ακόμη:
Αναχώματα στα… υπερέσοδα του προϋπολογισμού αναζητεί η κυβέρνηση
«Φρένο» στην άνοδο βάζει το πετρέλαιο – Η Κίνα «ρίχνει» τις τιμές
Επιβεβαιώνει η Intrakat: «Βρισκόμαστε σε επαφές με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια»