search icon

Διεθνή

Μολδαβία: Κατά πόσο αποτελεί τον επόμενο στόχο για τη Ρωσία

Αν και οι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας ζητούν βοήθεια από τη Μόσχα, ο Πούτιν αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός

Από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 η Ρωσία διεξάγει πολέμους εναντίον των γειτόνων της – ή τουλάχιστον τους προκαλεί. Η Μόσχα ξεκίνησε τον πρώτο πόλεμο μόλις δύο μήνες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης: στις αρχές Μαρτίου του 1992 στη μικρή Μολδαβία, που βρίσκεται μεταξύ Ουκρανίας και Βορειοανατολικής Ρουμανίας.

Πρόκειται για μία περιοχή που, μέχρι την προσάρτησή της την εποχή των τσάρων και αργότερα επί Στάλιν, ανήκε στο πριγκιπάτο της Μολδαβίας. Η δε πλειοψηφία των κατοίκων είναι ρουμανόφωνοι Μολδαβοί.

Σε ένα μέρος της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία, μία λωρίδα γης στην αριστερή όχθη του Δνείστερου, ρωσόφιλοι αυτονομιστές ανακήρυξαν ήδη από το 1990 την αυτονομία τους δημιουργώντας ένα κράτος χωρίς διεθνή αναγνώριση, με πρόσχημα να προστατεύσουν στην περιοχή τους Ρώσους και τη ρωσική γλώσσα. Αν και οι αιματηρές εχθροπραξίες που έλαβαν χώρα στις αρχές του 1992 έληξαν μετά από λίγους μήνες, στην Υπερδνειστερία έχουν εγκατασταθεί έκτοτε ρωσικά στρατεύματα – παρ’ ότι το Κρεμλίνο υπέγραψε συμφωνία βάσει της οποίας δεσμεύτηκε να τα αποσύρει.

Η Υπερδνειστερία μοιάζει με ένα γιγάντιο σοβιετικό μουσείο – σε πολλά σημεία της περιοχής υπάρχουν μνημεία του Λένιν, κόκκινες σημαίες και το σύμβολο του σφυροδρέπανου. Στην πραγματικότητα η λωρίδα γης είναι όμως ένας τεράστιος χώρος εταιρικών εγκαταστάσεων και αποθήκη όπλων μίας μικρής ομάδας πρώην αξιωματούχων της KGB, οι οποίοι εργάζονται τώρα για τη ρωσική στρατιωτική μυστική υπηρεσία GRU. Μέσω της Sheriff, μίας εταιρείας που διαχειρίζεται πολλές τοπικές επιχειρήσεις, αυτοί δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο, ξεπλένουν χρήματα και ουσιαστικά ελέγχουν το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Ο «πρόεδρος» της Υπερδνειστερίας μιλά για «γενοκτονία»

Κάθε φορά που απειλείται η επιχειρηματικότητα, το ανίσχυρο κοινοβούλιο, το Ανώτατο Σοβιέτ της Υπερδνειστερίας και άλλες συλλογικότητες στρέφονται στη βοήθεια της Μόσχας, ζητώντας προστασία ή ακόμη και την προσχώρηση στη Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος επανέρχεται ξανά και ξανά.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

Exit mobile version