Η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των ανδρών και των γυναικών θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία κατά 7% ή $7 τρισ. ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Moody’s Analytics. Η εταιρεία τόνισε πως με τον τρέχοντα, βραδύ ρυθμό θα χρειαστεί 132 χρόνια για τη μείωση αυτού του χάσματος.
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα οφείλεται στο γεγονός πως όσο περισσότερες γυναίκες συμπεριλαμβάνονται στην παγκόσμια οικονομία, τόσο θα αυξάνεται η συνολική απόδοσή της. Σύμφωνα, επίσης, με την έρευνα, η πρόσληψη γυναικών σε διοικητικές θέσεις θα παίξει κι αυτή το ρόλο της στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
«Η καταπολέμηση της ανισότητας των φύλων σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε χώρες του ΟΟΣΑ και όχι μόνο, θα μπορούσαν να αυξήσουν την οικονομική δραστηριότητα κατά περίπου 7%, ή $7 τρισεκατομμύρια δολάρια», τόνισαν οι Ντον Χόλαντ και Κατρίνα Ελ, προσθέτοντας πως η μείωση της ανισότητας σε χώρες όπως η Ινδία θα μπορούσε να τονώσει την παγκόσμια οικονομία περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η έρευνα βασίζεται στο σενάριο αύξησης των μισθών των γυναικών ηλικίας μεταξύ 25 και 64 ετών σε παρόμοιο επίπεδο με αυτό των ανδρών βάσει των στοιχείων του 2021, το οποίο θα αυξήσει την παγκόσμια παραγωγικότητα κατά 6,2% και αυτή των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ σχεδόν κατά 10%.
Η έρευνα της Moody’s Analytics υπογράμμισε πως οι «οικογενειακές υποχρεώσεις τις οποίες επωμίζονται οι γυναίκες και η έλλειψη καταπολέμησης άλλων βασικών λόγων στους οποίους οφείλεται η αναντιστοιχία των μισθών είναι οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι διευρύνουν το χάσμα αυτό. Παράλληλα, οι αναλυτές τόνισαν πως οι γυναίκες επαγγελματίες πολλές φορές δε ζητούν προαγωγές, ενώ αντιμετωπίζουν υψηλότερα στάνταρ από τα αντίστοιχα των ανδρών συνεργατών τους.
«Η αλλαγή των κοινωνικών στάνταρ είναι μία μακροχρόνια και περίπλοκη υπόθεση, αλλά η ενίσχυση της ελαστικής εργασίας, η διευκόλυνση στην παροχή παιδικής μέριμνας και η παροχή πατρικής άδειας μπορούν να βελτιώσουν τα πράγματα», τόνισαν οι αναλυτές.
Σύμφωνα, επίσης, με πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, «οι διακρίσεις μεταξύ των φύλων σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας αλλά και τους μισθούς, όπως και ο παραδοσιακός ρόλος της γυναίκας στην οικογένεια συνδράμουν στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Η συνέχεια αυτή του φαινομένου επηρεάζει αρνητικά τις οικονομίες 119 χωρών ανά τον κόσμο οι οποίες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να “κλείσουν την ψαλίδα”». Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογράμμισε πως το ήμισυ των χωρών του πλανήτη δεν έχουν θεσπίσει νομοθεσία κατά της ανισότητας των φύλων στην εργασία.
Η Moody’s Analytics υποστήριξε, επίσης, πως ο αριθμός των γυναικών σε χώρες του ΟΟΣΑ οι οποίες κατέχουν Master’s ή ισάξιο δίπλωμα ξεπερνά αυτόν των ανδρών. Παρ’ όλα αυτά, οι γυναίκες σε θέσεις μέσης και ανώτερης διοίκησης παραμένουν σπάνιο φαινόμενο.
Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αναντιστοιχία των αυξημένων δυνατοτήτων των γυναικών αυτών σε σχέση με τα περιορισμένα επαγγελματικά τους καθήκοντα. Παράλληλα, όπως τονίζουν οι αναλυτές της Moody’s, «αυτό το φαινόμενο ενδέχεται να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες τόσο σε προσωπικό όσο και μακροοικονομικό επίπεδο. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες επενδύουν περισσότερα στην εκπαίδευση αλλά τείνουν να προσλαμβάνονται σε χαμηλότερες θέσεις σε σχέση με τις ικανότητές τους».
Διαβάστε ακόμη
ΕΡΓΟΣΕ: Οι εργολαβίες δισεκατομμυρίων που στοίχειωσαν τα έργα του σιδηροδρόμου
Jefferies: Ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Top pick η ΕΤΕ, underperform η Alpha