Για κάτι που υποτίθεται ότι είναι ευχάριστο, η κατανάλωση κρασιού συνεπάγεται πάρα πολλούς κανόνες. Μην πίνετε κόκκινο κρασί με ψάρι! Ποτέ μην γεμίζετε το ποτήρι σας μέχρι το χείλος! Μην βάζετε παγάκια στο κρασί σας γιατί αραιώνουν τη γεύση του κρασιού!

Όμως, ειδικά για τον τελευταίο κανόνα, κάποιοι σομελιέ προτείνουν το αντίθετο! Πολλά οινοποιεία έχουν κυκλοφορήσει κρασιά που πρέπει να σερβιριστούν με πάγο.

Σε μερικές μεσογειακές χώρες, παρατηρούμε ότι όλο και πιο συχνά το λευκό ή το ροζέ κρασί σερβίρεται συνοδεία πάγου. Ο Πίτερ Ρίτσαρντς MW δηλώνει στο Decanter.com : “Η άποψη μου είναι “Kάνε ό, τι θέλεις με το κρασί σου εφ ‘όσον σε κάνει ευτυχισμένο! Γιατί τελικά γι΄ αυτό είναι το κρασί. Αλλά, θα πρέπει να ξέρεις ότι αν βάλεις παγάκια το κρασί θα αραιώσει και δεν θα απολαύσεις την κανονική του γεύση. Εκτός κι αν πίνεις πάρα πολύ γρήγορα».

Αντί για παγάκια…

Ο Ρίτσαρντς συνιστά να βάζουμε μερικά σταφύλια στον καταψύκτη μας και στη συνέχεια να ρίχνουμε ράγες από παγωμένα σταφύλια στο κρασί, αντί για παγάκια. Έτσι θα παγώνουμε το κρασί αλλά δεν το νερώνουμε.