search icon

Διεθνή

Millennials και Gen Z είναι «bullish» για τις αγορές το 2022 – Έρευνα του CNBC

Eπισφαλείς θεωρούν τις επενδύσεις των νεότερων σε ηλικία επενδυτών οι «παλιοί» των αγορών σύμφωνα με έρευνα του CNBC - Οι Gen Z και οι Millennials δεν πτοούνται από τον πληθωρισμό - Τι υποστηρίζουν αναλυτές και επενδυτές

Οι γενεές των Αμερικανών επενδυτών Millennials και Gen Z έχουν πια ωριμάσει. Αρκετοί εξ αυτών, ιδιαίτερα του πρώτου γκρουπ το οποίο βρίσκεται κοντά στα 40 έχουν μεγαλώσει σε μία αγορά η οποία έχει περάσει μια δεκαετία τρομακτικής ανάπτυξης. Τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του πληθωρισμού και των επικίνδυνων επενδύσεων, όπως ακριβώς έκαναν οι προκάτοχοί τους τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Η οικονομία του χαμηλού πληθωρισμού τώρα πια απειλείται και πολλοί αναρωτιούνται εάν η νέα γενιά έχει το γνώθι σαυτόν και το «know how» της αντιμετώπισης των κρίσεων τέτοιου είδους. 

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του CNBC Millionaire Survey, οι νεότεροι, πλούσιοι επενδυτές των ΗΠΑ προσεγγίζουν το 2022 ως «bulls», διαφέροντας κατά πολύ από τις προηγούμενες γενιές. Οι millennials θεωρούν πως υπάρχουν τρομερές ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη και συνεχίζουν να κάνουν επικίνδυνες τοποθετήσεις και να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα. 

Το 48% των millennials αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε κρύπτο το επόμενο έτος. Ο πλούτος πολλών εξ αυτών είναι κατά το ήμισυ βασισμένος στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Το 52% των millennials επίσης υποστηρίζουν πως ο S&P 500 θα αυξηθεί κατά 10% του χρόνου, με το 39% να αναμένουν μεγαλύτερη ανάπτυξη. Τέλος, το 61% της γενιάς αναμένει πως η οικονομία θα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο το 2022.

Την έρευνα έκανε το Spectrem Group για το πρακτορείο CNBC, με δείγμα 750 Αμερικανών που κατέχουν άνω του $1 εκατ στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο. Οι millennials, παρ’ όλα αυτά, αποτελούν το μικρότερο γκρουπ του δείγματος (31 εκ των 750). Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι Gen X, baby boomers και ακόμη γηραιότεροι επενδυτές.

Πληθωρισμός, Fed, και μετοχές

Για το δείγμα των 750 ο πληθωρισμός αποτελεί την κύρια απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Από την άλλη, οι 31 millennials δεν ανησυχούν και τόσο, κάτι που εγείρει το ερώτημα εάν οι ηλικιακά νέοι επενδυτές αυτοί έχουν την εμπειρία να υπολογίσουν τα πιθανά αποτελέσματα της τρέχουσας πληθωριστικής κρίσης.

Όσο για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, δεν έχουν αποδειχθεί ιστορικά καταστροφικές αλλά έχουν πλήξει τις αγορές. Στους τελευταίους 17 κύκλους αυξήσεων των επιτοκίων από τον Β’ ΠΠ μέχρι σήμερα, οι δείκτες Dow Jones Industrial Average και S&P 500 Index έχουν δυσκολευτεί να κρατήσουν θετικό πρόσημο. Tη δεκαετία του ‘70, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «η χαμένη δεκαετία των μετοχών», ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του S&P 500 βρισκόταν μόλις στο 1,6%.

Για τον Lew Altfest, CEO της Altfest Personal Wealth Management, oι επενδυτές αυτοί ελπίζουν πως όλα θα πάνε καλά. Για τους επενδυτές με μεγαλύτερη εμπειρία όπως τον ίδιο, «οι μετοχές θα επιδείξουν διόρθωση σε λογικά επίπεδα, αλλά το ερώτημα για το πότε θα το κάνουν, παραμένει αναπάντητο».

To λάθος των millennials

Σύμφωνα με τον Doug Boneparth, πρόεδρο της συμβουλευτικής Bone Fide Wealth και millennial, «η γενιά μας δεν έχει κληθεί να αντιμετωπίσει ένα πληθωριστικό περιβάλλον, και ένας baby boomer μπορεί να μιλήσει εύκολα για τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Όταν μιλάω στον πατέρα μου, μου παραθέτει την άσχημη επενδυτική κατάσταση των δεκαετιών αυτών. Ακόμα και ως μεγαλύτερος σε ηλικία millennial δε μπορώ να θυμηθώ περίοδο υψηλών επιτοκίων, οπότε υπάρχει κάποια λογική στο ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει δυσκολίες όσο ωριμάζαμε στο χώρο αυτό».

Ο Boneparth, όμως, δεν πιστεύει πως θα υπάρξει επανάληψη της κατάστασης της δεκαετίας του ‘70: «οποιοσδήποτε υποστηρίζει πως θα επιστρέψουμε σε εκείνα τα δεδομένα κάνει, κατά την άποψή μου, λάθος. Ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με τα χρόνια εκείνα. Δεν είχατε την Amazon και το διαδίκτυο. Οι νέοι βρίσκουν πολύ δύσκολη την κατανόηση των παλαιών επενδυτικών αρχών γι αυτόν ακριβώς το λόγο».

Αν και οι millennials δε φοβούνται τον πληθωρισμό, το 45% του συγκεκριμένο μεριδίου ερωτηθέντων υποστήριξαν πως ο πληθωρισμός θα είναι βραχυπρόθεσμος ενώ το 48% πως θα αποδειχθεί μακροπρόθεσμος. Ο Boneparth υπενθυμίζει στους αναλυτές πως η γενιά των millennials δεν είναι «μονολιθική» αφού έχει πολλές επιμέρους διαφορές: «υπάρχουν 80 εκατομμύρια millennials στις ΗΠΑ και πολλοί έχουν οικογένειες και βρίσκονται κοντά στα 40 ενώ άλλοι βρίσκονται κοντά στα 30». Υποστηρίζει, επίσης, πως «η ευρύτητα της ηλικίας αυτή σημαίνει πως αρκετοί εκ των millennials έχουν περάσει πληθώρα διαφορετικών καταστάσεων στις αγορές. Δεν πιστεύουμε πως το μόνο που θα κάνει η αγορά είναι να αναπτυχθεί».

Για πολλούς millennials και Gen Z επενδυτές, η άσχημη περίοδος μετά την κρίση του 2008 συνδυασμένη με την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης ενδέχεται να προκαλέσει υπερβολική αυτοπεποίθηση στην αγορά. «Το στίγμα του ‘08-’09 παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη μου, αλλά όσον αφορά τη Gen Z, οι περισσότεροι ελπίζουν πως οι μετοχές θα φτάσουν στο φεγγάρι και θα γίνουν… meme», ανέφερε ο Boneparth.

Μακροπρόθεσμες και χαμηλές αποδόσεις

Οι ειδικοί των αγορών ανησυχούν πως οι τεράστιες αποδόσεις των μετοχών τα τελευταία έτη δεν μπορούν να συνεχιστούν. Πρόσφατη έρευνα με δείγμα 400 επενδυτών του CNBC αναδεικνύει πως το 55% των ερωτηθέντων υπολογίζουν πως ο δείκτης S&P θα έχει απόδοση υπό του 10% το 2022. 

Για πολλούς εκ των γηραιότερων ερωτηθέντων του Millionaire Survey, η αξία των επενδύσεών τους θα κυμαίνεται σε παρόμοια επίπεδα το τέλος του 2022, αν και πολλοί εξ αυτών, ώντας συνταξιοδοτημένοι, δεν προτιμούν τις high-risk επενδύσεις. Οι millennials αναμένουν πως οι αποδόσεις τους θα κυμανθούν υψηλότερα. Το 39% υπολογίζει άνω του 10% και το 32% μεταξύ 6%-10%.

Υπάρχουν όμως και διαφορές όσον αφορά τη διαφοροποίηση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Ένα χαρτοφυλάκιο τέτοιου είδους δεν εμπεριέχει μόνο μετοχές. Όταν οι εταιρείες επενδύσεων αναμένουν 4%-6% ετήσια απόδοση, συμπεριλαμβάνουν «μείγμα» τοποθετήσεων τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα.

Την ίδια προσέγγιση του μετριασμένου οπτιμισμού έχει και ο Boneparth ο οποίος υπολογίζει απόδοση 5,3% σε ένα χαρτοφυλάκιο 80% μετοχών και 20% ομολόγων. «Στους πελάτες μας υπογραμμίζουμε πως αναμένουμε περιορισμένες αποδόσεις, μειώνοντας τον ενθουσιασμό τους επίτηδες. Οι υπολογισμοί για τον δείκτη S&P είναι λανθασμένες κάθε χρόνο, γι αυτό και αφήνουμε αρκετό περιθώριο λάθους και ασφάλειας».

Το πάθημα γίνεται μάθημα

Για τον Michael Sonnenfeldt, ιδρυτή και επικεφαλής της Tiger 21 το χειρότερο πράγμα που συνέβη όταν ήταν φοιτητής ήταν πως αγόρασε options επενδύσεων και η αξία τους διπλασιάστηκε ή τριπλασιάστηκε. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως μετά από αυτό χρειάστηκε να βιώσει πολλές επενδυτικές απώλειες μέχρι να μάθει το μάθημά του πως είχε απλά την τύχη του πρωτάρη. «Κάθε επενδυτής χρειάζεται τουλάχιστον μια 5ετία πριν μάθει πως λειτουργεί η αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα μέλη του δικτύου Tiger 21, η διαφοροποίηση των επενδύσεων εκτός των μετοχών αποτελεί κλειδί για την επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις venture capital έχουν γίνει οι αγαπημένες των επενδυτών και οι μετοχές έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα στο χαρτοφυλάκιό τους.

Το φαινόμενο αυτό υποστηρίζουν και τα ευρήματα της έρευνας Millionaire Survey, αφού τα χαρτοφυλάκια των νεότερων επενδυτών ήταν πολύ πιο διαφοροποιημένα από αυτά των γηραιότερων. Οι millennials επενδύουν σε διεθνή και εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ άλλων.

«Ο οπτιμισμός και ο ρεαλισμός δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αρκετοί νέοι επενδυτές είναι οπτιμιστές αλλά όχι ρεαλιστές», υπογράμμισε ο Sonnenfeldt.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Καλπάζει ο πληθωρισμός – Σε υψηλό 40 ετών η ετήσια άνοδος

H Κιμ Καρντάσιαν κατηγορείται για παραπλάνηση επενδυτών – Προωθούσε κρυπτονόμισμα «άγνωστης προέλευσης»

Βρετανία: «Τρίζει» η καρέκλα του Μπόρις Τζόνσον μετά τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ

Exit mobile version