search icon

Διεθνή

Microsoft: Πώς γλυτώνει τεράστια ποσά από την εφορία

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ γνωστές ως Silicon Six - Microsoft, Amazon, Facebook,  Google, Alphabet, Netflix και Apple - έχουν κατηγορηθεί ότι πληρώνουν 96 δισ. δολάρια λιγότερο φόρο την τελευταία δεκαετία

Η ιρλανδική θυγατρική της Microsoft κέρδισε 315 δισ.δολάρια (222 δισ.λίρες) το 2020, χωρίς όμως να καταβάλει τον εταιρικό φόρο που της αναλογεί, καθώς είναι «κάτοικος» για φορολογικούς σκοπούς στις Βερμούδες.

Η εταιρεία, Microsoft Round Island One, σημείωσε κέρδη πέρυσι ίσα με σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ιρλανδίας – παρά το γεγονός ότι δεν έχει εργαζόμενους.

Η θυγατρική εταιρεία, η οποία εισπράττει τέλη άδειας χρήσης λογισμικού Microsoft που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, σημείωσε ετήσια κέρδη 314,7 δισ. δολαρίων έως το τέλος Ιουνίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Ιρλανδικό Μητρώο Εγγεγραμμένων Εταιρειών. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 10 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος και ισοδυναμούν με το συνολικό  ΑΕΠ της Ιρλανδίας ύψους 357 δισ. ευρώ (437 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία των ποσών που έχει εξοικονομήσει η Microsoft μέσω της Ιρλανδίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που που οι παγκόσμιοι ηγέτες συνάπτουν συμφωνία για την αντιμετώπιση της πολυεθνικής φοροαποφυγής πριν από τη συνάντηση της G7 στην Κορνουάλη στο τέλος Ιουνίου.

Η Microsoft Round Island One, της οποίας η εγγεγραμμένη διεύθυνση βρίσκεται σε ένα γραφείο της δικηγορικής εταιρείας Matheson, στον ποταμό Liffey στο κέντρο του Δουβλίνου, αναφέρει στους λογαριασμούς της ότι «δεν έχει υπαλλήλους εκτός από τους διευθυντές». Στη φορολογική της δήλωση αναφέρει: «Καθώς η εταιρεία είναι φορολογικός κάτοικος των Βερμούδων, δεν επιβάλλεται φόρος στα εισοδήματα».

Η εταιρεία πλήρωσε μέρισμα 24,5 δισ. δολαρίων στην Microsoft Corporation κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, ακολουθούμενη από ένα επιπλέον ειδικό μέρισμα ύψους 30,5 δισ. δολαρίων.

Μόνο η κύρια κατοικία του Μπιλ Γκέιτς με έκταση 6.000 τ.μ με θέα στη λίμνη Ουάσιγκτον, κοντά στο Σιάτλ, εκτιμάται ότι η αξία της ανέρχεται σε 130 εκατ. δολάρια.

Ένας πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ Καρλ Λεβίν δήλωσε το 2012 ότι η Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας ήταν «πιθανώς ο νούμερο ένα χρήστης αυτών των υπεράκτιων εταιρειών για τη μεταφορά πνευματικής ιδιοκτησίας». Η επιτροπή ανέφερε ότι η Microsoft ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 να δημιουργήσει έναν «περίπλοκο ιστό αλληλοσυνδεόμενων ξένων εταιρειών για τη διευκόλυνση των διεθνών πωλήσεων και τη μείωση του φόρου.»

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ γνωστές ως Silicon Six – Microsoft, Amazon, Facebook,  Google, Alphabet, Netflix και Apple – έχουν κατηγορηθεί ότι πληρώνουν 96 δισ. δολάρια λιγότερο φόρο την τελευταία δεκαετία από τα πλασματικά στοιχεία φορολογίας που αναφέρουν στις ετήσιες οικονομικές τους εκθέσεις.

Η βρετανική εφημερίδα, Guardian,  ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι οι εταιρείες πλήρωσαν 219 δισ. δολάρια σε φόρο εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία, που αντιστοιχεί μόνο στο 3,6% των συνολικών εσόδων, που αγγίζει τα 6 δισ. δολάρια. Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται από τα ετήσια κέρδη, με τους ερευνητές να δηλώνουν  ότι οι εταιρείες της Silicon Six μεταβιβάζουν σκόπιμα τα έσοδά τους σε περιοχές χαμηλού συντελεστή φόρου προκειμένου να πληρώνουν λιγότερα ποσά.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος στην «ομηρία» 400.000 φορολογούμενων με «χρέος» έως 0,99 ευρώ στην εφορία\

Ράλι στα τρόφιμα: Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές παγκοσμίως

Βρετανία: Εν αναμονή των ανακοινώσεων για την «πράσινη» λίστα χωρών για τον τουρισμό

Exit mobile version