search icon

Διεθνή

Michael Horton (The Jamestown Foundation): Γιατί η Δύση δεν μπορεί να σταματήσει τους Χούθι

Η «υβριδική δύναμη», ο φθηνός και άφθονος εξοπλισμός και οι πηγές χρηματοδότησης - Πώς οι επιθέσεις των Χούθι «στεγνώνουν» και τα ταμεία τους - Η ελπίδα της εσωτερικής πίεσης για τον τερματισμό των επιθέσεων στα εμπορικά πλοία

Ως μία πολύ αποτελεσματική «υβριδική δύναμη» περιγράφει τους Χούθι ο Michael Horton, συνεργάτης εξειδικευμένος στις Αραβικές Υποθέσεις στη δεξαμενή σκέψης The Jamestown Foundation και συνιδρυτής της εταιρείας Red Sea Analytics International (RSAI), που έχει υπάρξει σύμβουλος ενημέρωσης της αμερικανικής και βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας της περιοχής.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney.gr δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την αδυναμία της δυτικής συμμαχίας να βάλει τέλος στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Άλλωστε, όπως εξηγεί, οι Χούθι δεν είναι ένα φαινόμενο των τελευταίων μηνών, αλλά μετρούν πολλά χρόνια ισχυρής παρουσίας στην Υεμένη.

«Οι Χούθι είναι βαθιά ριζωμένοι στο πολιτιστικό, θρησκευτικό και πολιτικό πλαίσιο της Υεμένης» μας είπε. «Έκαναν έξι σκληρούς πολέμους ενάντια στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.

Μετά την πτώση του Σαλέχ κατά την «Αραβική Άνοιξη», οι Χούθι άρχισαν να εδραιώνουν την εξουσία τους στη βορειοδυτική Υεμένη. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ανέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά. Από εκείνο το σημείο, άρχισαν να αναλαμβάνουν συστηματικά τις περισσότερες πτυχές της διακυβέρνησης στη βορειοδυτική Υεμένη (όπου ζει η πλειοψηφίας του πληθυσμού των 32 εκατομμυρίων της Υεμένης).

Την ίδια στιγμή, οι Χούθι απορρόφησαν πολλούς από τους αξιωματικούς και στρατολόγησαν άνδρες από τις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης καθώς και από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Οι Χούθι διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα βαρέων όπλων καθώς και ελαφρύ οπλισμό. Οι Χούθι είναι μια υβριδική δύναμη που συνδυάζει πτυχές ενός σύγχρονου κρατικού στρατού με τις πολύ πιο ευκίνητες στρατηγικές και τακτικές των ανταρτών.

Οι Χούθι χρηματοδοτούνται μέσω της είσπραξης φόρων, της παράνομης κατάσχεσης επιχειρήσεων και περιουσίας, καθώς και της εμπλοκής τους σε λαθρεμπόριο, εμπορία ανθρώπων, διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και σε κατασκευή και παράνομη διακίνηση όπλων. Επιπλέον, οι Χούθι λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από το Ιράν. Οι Χούθι είναι σε μεγάλο βαθμό καλά εκπαιδευμένοι και σκληροί στη μάχη.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η οργάνωση των Χούθι ενσωμάτωσε μεγάλο μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης. Έτσι έχουν αξιωματικούς και στρατιώτες με εκτεταμένη εμπειρία και εκπαίδευση, μέρος των οποίων παρείχαν παλαιότερα οι Δυτικές κυβερνήσεις. Οι Χούθι λαμβάνουν επίσης τεχνική υποστήριξη από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.»

-Οι Δυτικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μια συμμαχία για να απαντήσουν στις επιθέσεις των Χούθι στα εμπορικά πλοία. Πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να εξαλείψουν τον κίνδυνο των επιθέσεων;

«Οι Δυτικές δυνάμεις μπορούν και βοηθούν στην προστασία ορισμένων πλοίων καθώς αυτά διέρχονται από τα στενά Μπαμπ αλ-Μαντέμπ. Ωστόσο, αυτό έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα.

Οι Χούθι χρησιμοποιούν φθηνά οπλισμένα drones και πυραύλους για να χτυπήσουν πλοία. Οι δυτικές δυνάμεις, συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, χρησιμοποιούν πυραύλους που μπορεί να κοστίζουν πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Συγκριτικά, η κατασκευή των πιο απλών οπλισμένων drones των Χούθι μπορεί να κοστίσει λιγότερο από 3 χιλιάδες δολάρια. Όχι, οι Δυτικοί δεν θα μπορέσουν να εξαλείψουν τον κίνδυνο των επιθέσεων.

Ειδικά τα drones μπορούν να εκτοξευθούν από πολλές περιοχές στην Υεμένη, και τα σημεία αυτά είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να καταστραφούν στο έδαφος. Οι δυτικές προσπάθειες μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους, αλλά δεν μπορούν να τους εξαλείψουν.»

-Οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές «δεν λειτουργούν». Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να σταματήσουν οι Χούθι;

«Οι Χούθι είναι ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Είναι μια τρομερή ένοπλη οργάνωση που όλο και περισσότερο λειτουργεί σχεδόν σαν κράτος. Σε τελική ανάλυση, η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική. Περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι στην καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν και να μετριάσουν τις ενέργειες των Χούθι. Επίσης, η έξυπνα στοχευμένη υποστήριξη στις δυνάμεις που αντιτίθενται στους Χούθι μέσα στην Υεμένη πρέπει να αποτελεί μέρος των προσπαθειών για τον μετριασμό της απειλής από τους Χούθι.»

-Εάν η Δύση δεν καταφέρει να σταματήσει τους Χούθι, τι θα συμβεί στη συνέχεια; Θα γίνει η Ερυθρά Θάλασσα απρόσιτη για τα δυτικά πλοία; Θα μπορούν να περάσουν μόνο ρωσικά ή κινεζικά πλοία; Τι θα σημαίνει αυτό για το παγκόσμιο εμπόριο; Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις;

«Η ηγεσία των Χούθι είναι λογική. Πιθανότατα θα ανταποκριθούν στη δυτική και κυρίως στην περιφερειακή πίεση. Η Υεμένη εισάγει πάνω από το 90% των τροφίμων της. Τα πλοία αποφεύγουν το κύριο λιμάνι της Υεμένης, τη Χοντέιντα. Αυτό θα βλάψει τους κατοίκους της Υεμένης που υποφέρουν ήδη από τις υψηλές τιμές των τροφίμων. Θα βλάψει επίσης τους ίδιους τους Χούθι που βασίζονται σε τέλη και φόρους στις εισαγωγές μέσω της Χοντέιντα.

Η εσωτερική πίεση στους Χούθι θα αυξηθεί καθώς οι κάτοικοι θα πλήττονται από τις αυξανόμενες τιμές. Η μείωση των εισαγωγών μέσω της Χοντέιντα πιθανότατα θα αναγκάσει τους Χούθι να επανεξετάσουν τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία. Πρόσφατες δήλωσεις της ηγεσίας των Χούθι δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί ήδη να στέλνουν σήμα ότι πρόκειται να περιορίσουν τις επιθέσεις τους στο μέλλον.

Παρόλα αυτά, τα ασφάλιστρα για τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα θα παραμείνουν υψηλά, όπως και οι κίνδυνοι. Μπορεί να περάσουν μήνες πριν οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι διατεθειμένες να επιστρέψουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται και από τις ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα και τον Λίβανο. Εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί, οι Χούθι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους.

Τα οικονομικά των ευρωπαϊκών χωρών θα νιώσουν την πίεση από τους αυξανόμενους χρόνους διέλευσης και το αυξημένο κόστος που αυτοί επιφέρουν. Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν επίσης σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ήδη εύθραυστη αιγυπτιακή οικονομία. Η Αίγυπτος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα διόδια που εισπράττει από τα πλοία που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ.»

-Υπάρχει κίνδυνος για εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου και άλλων βασικών αγαθών;

«Εάν οι επιθέσεις των Χούθι ενταθούν και συνεχιστούν, τότε ναι, θα υπάρξει αύξηση των τιμών που θα μετακυλιστεί στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Όσον αφορά στο πετρέλαιο, οι τιμές δεν έχουν ανέβει όσο θα περίμενε κανείς δεδομένων των κινδύνων και των περιφερειακών εντάσεων. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε μια παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας που εξισορροπεί την αύξηση του κινδύνου.»

Διαβάστε ακόμη

Μετωπική σύγκρουση για τα τιμολόγια ρεύματος – Προς διεύρυνση η «χρωματική παλέτα»

Γιούργκεν Τέλερ: Η κορυφαία έκθεση του προκλητικού Γερμανού φωτογράφου

Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί; Ο Μάρκος Αυρήλιος έχει το μυστικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version