search icon

Διεθνή

Μετά την αύξηση των επιτοκίων: O δομικός πληθωρισμός πονοκεφαλιάζει την ΕΚΤ

Σταθερή η οικονομία και η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης - Το ΔΝΤ αναβάθμισε την αναπτυξιακή προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας

H EKT προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να επικεντρώνονται, πλέον, στη μείωση του δομικού πληθωρισμού. 

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, δεδομένης της πτώσης των τιμών ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, ο δομικός πληθωρισμός ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, συνεχίζει τη σταθερή, ανοδική του πορεία.

«Η οικονομία και η αγορά εργασίας της Ευρωζώνης αποδεικνύονται σταθερότερες εκ του αναμενόμενου ενάντια στην ενεργειακή κρίση. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί ο κλάδος των υπηρεσιών θα διαρκέσουν για αρκετό καιρό ακόμα», τόνισε ο αναλυτής της BNP Paribas, Πολ Χόλινγκσγουορθ.

Σύμφωνα με το CNBC, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σταθερή και απέφυγε τη συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο του 2022. Η αναπτυξιακή τροχιά των οικονομιών της Ισπανίας και της Γαλλίας αντιστάθμισε οποιεσδήποτε πιέσεις από την απογοητευτική πορεία των οικονομιών της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του όσον αφορά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά εδώ και ένα έτος, λόγω της αυξημένης ζήτησης της Κίνας και των ΗΠΑ. Αυτό θα ενισχύσει παράλληλα και την οικονομία της Ευρωζώνης.

«Τα αποθέματα του φυσικού αερίου είναι αυξημένα και οι τιμές έχουν μειωθεί. Ο πληθωρισμός μειώνεται και η αβεβαιότητα περιορίζεται. Γι αυτόν το λόγο, θεωρούμε πως η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης στην Ευρωζώνη έχει αποφευχθεί για φέτος», τόνισε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Μαρκ Ουόλ.

Βάσει της έρευνάς του, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, καταλήγοντας σε επιτόκιο 3,25%. Ο Ουόλ υπογράμμισε πως «από εκεί και στο εξής τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι τα μέσα του 2024 όταν η ΕΚΤ αρχίσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο μέχρι την επίτευξη ουδέτερων επιτοκίων το 2025».

Το δεύτερο μεγαλύτερο ζήτημα στο οποίο καλείται να προσφέρει απαντήσεις η ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα είναι αυτό της ποσοτικής σύσφιξης (QT) και η συρρίκνωση του ισολογισμού της.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Ανατόλι Ανένκοφ, «η τρέχουσα ανάγκη χρηματοοικονομικής σταθερότητας μπορεί, μεν, να δικαιολογεί μία προσεκτική αρχική προσέγγιση, αλλά εάν η ΕΚΤ δεν καταφέρει να περιορίσει τον δομικό πληθωρισμό, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να αλλάξουν γνώμη και να προωθήσουν επιτάχυνση του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης».

Διαβάστε ακόμη:

Politico: Τι είναι το «shadow banking» και γιατί μπορεί να προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια κρίση

Μπιλ Γκέιτς: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει δραματικά την ανθρωπότητα

Ελληνίδες με αμύθητες περιουσίες – «Αυτοκράτειρες» σε θάλασσα και στεριά (pics)

Exit mobile version