Η Meta δήλωσε την Παρασκευή 23/8 ότι λογαριασμούς WhatsApp που συνδέονται με μια ιρανική ομάδα χάκερ που στόχευε αξιωματούχους που συνδέονται με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Η εταιρεία ανέφερε σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί WhatsApp φαίνεται να προέρχονται από τον ιρανικό φορέα απειλών με την ονομασία APT42, τον οποίο άλλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, περιέγραψαν προηγουμένως ως «ιρανικό κρατικά χρηματοδοτούμενο φορέα κυβερνοκατασκοπείας». Η ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο διάφορους ακτιβιστές, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέσα ενημέρωσης και άλλους, όπως μεταδίδει το CNBC.
Η Meta δήλωσε ότι το σύστημα είχε ως στόχο να εκμεταλλευτεί «πολιτικούς και διπλωματικούς αξιωματούχους και άλλα δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται με τις διοικήσεις του προέδρου Μπάιντεν και του πρώην προέδρου Τραμπ». Η εκστρατεία στόχευε επίσης άτομα στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Ιράν και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Με λιγότερες από 75 ημέρες μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, η Meta προσελκύει αυξημένη δημόσια προσοχή λόγω των τρόπων με τους οποίους το Facebook έχει χρησιμοποιηθεί και χειραγωγηθεί στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκστρατείες. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν έχει δει καμία απόδειξη ότι οι λογαριασμοί οποιουδήποτε χρήστη του WhatsApp παραβιάστηκαν και μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες με «τις διωκτικές αρχές και τους συναδέλφους μας στον κλάδο».
Η Meta δήλωσε ότι η ομάδα ασφαλείας της μπόρεσε να εντοπίσει την εμπλοκή της APT42 μετά την ανάλυση ύποπτων μηνυμάτων που ανέφερε ένας απροσδιόριστος αριθμός χρηστών ότι έλαβαν από τους δόλιους λογαριασμούς WhatsApp.
«Αυτοί οι λογαριασμοί εμφανίζονταν ως τεχνική υποστήριξη για τις AOL, Google, Yahoo και Microsoft», ανέφερε η Meta στην ανάρτηση στο blog. «Μερικοί από τους ανθρώπους που είχαν στοχοποιηθεί από την APT42 ανέφεραν αυτά τα ύποπτα μηνύματα στο WhatsApp χρησιμοποιώντας τα εργαλεία αναφοράς εντός της εφαρμογής μας».
Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ένας ξένος παράγοντας είχε παραβιάσει το δίκτυό της και είχε αποκτήσει παράνομα εσωτερικές επικοινωνίες. Η Microsoft δήλωσε επίσης τότε ότι εντόπισε αρκετές ιρανικές ομάδες hacking που προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και ότι μια ομάδα που συνδέεται με την APT42 «έστειλε τον Ιούνιο ένα spear phishing email σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο μιας προεδρικής εκστρατείας από τον παραβιασμένο λογαριασμό email ενός πρώην ανώτερου συμβούλου».
Το 2019, η Microsoft δήλωσε ότι είχε εντοπίσει αρκετούς χάκερς που συνδέονται με την ιρανική κυβέρνηση, οι οποίοι πιστεύεται ότι είχαν ως στόχο μια απροσδιόριστη προεδρική εκστρατεία των ΗΠΑ, εκτός από άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης.
Διαβάστε ακόμη
Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου προετοιμάζεται για την περίοδο συντήρησης των νορβηγικών αγωγών
Γιατί το… «Slowcation» γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές – Τι λένε οι ειδικοί (pics)
Επιστρέφουν οι αδειούχοι του Αυγούστου – Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ