search icon

Διεθνή

Μέση Ανατολή: Eν αναμονή του ιρανικού χτυπήματος – Για δύο κύματα επιθέσεων σε βάρος του Ισραήλ ετοιμάζονται οι ΗΠΑ

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν - Σε φάση σχεδιασμού η επίθεση, είπαν σε Μπάιντεν και Χάρις οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Για δύο κύματα επιθέσεων κατά του Ισραήλ το προσεχές διάστημα, η μια από το Ιράν και η άλλη από τη Χεζμπολάχ, έκαναν λόγο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην ενημέρωση που παρείχαν τα ξημερώματα σήμερα, Τρίτη, στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, αυτό που, όμως, δεν είπαν στον Αμερικανό πρόεδρο είναι το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα περιλαμβάνουν οι επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων, Μπάιντεν και Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των απειλών που κατά την Ουάσιγκτον εγείρουν το Ιράν και σύμμαχοί του για το αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στην περιοχή.

Ο πρόεδρος και η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ ενημερώθηκαν, επίσης, για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ και τα μέτρα που εξετάζονται για την προστασία των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και την ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για τις κινήσεις του αμερικανικού στρατού για να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που γίνει στόχος επίθεσης εκ νέου. Και ακόμη, για τις διπλωματικές προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και στις —ακόμη αδιέξοδες— προσπάθειες να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν και άλλες χώρες μέσω διπλωματικών διαύλων να πουν στο Ιράν ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν είναι προς το συμφέρον του.

Ο Μπλίνκεν ο οποίος έκανε λόγο για μια «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή, είπε ότι η Ουάσιγκτον «έχει αποδυθεί σε έντονες διπλωματικές προσπάθειες, σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο» για να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να εκτιμήσουν το πότε θα έρθει η απάντηση και με ποια μορφή, εν μέρει επειδή το Ιράν έχει ήδη μετακινήσει ορισμένα από τα στρατιωτικά μέσα που ήταν απαραίτητα για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να προβλέψουν τώρα τις ενέργειές του.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών βασίζονται σε πολλαπλές πηγές  πληροφοριών και υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας για το πώς και πότε μπορεί να σημειωθεί η απάντηση του Ιράν.

Η σχετική αβεβαιότητα έχει αφήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε αμυντική στάση, καθώς προσπαθεί μέσω συμμάχων να πιέσει το Ιράν να μην κλιμακώσει τις εντάσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Jerusalem Post, ο περιφερειακός συνασπισμός που έχει σχηματιστεί προειδοποίησε και το Ισραήλ “να μην τεντώσει το σχοινί” ως απάντηση σε μια πιθανή ιρανική επίθεση.

Έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, υπουργοί Εξωτερικών από ισλαμικές χώρες πρόκειται να συγκεντρωθούν στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη για «έκτακτη» συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που κλήθηκε να συζητήσει «τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού», συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Χανίγια, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της .

Το Ιράν ζήτησε τη συνάντηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Νάσερ Καναάνι. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη, ο Καναάνι κατηγόρησε το Ισραήλ για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Την ίδια ώρα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Τεχεράνη ζήτησε από τη Ρωσία προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα καθώς προετοιμάζεται για την πιθανή απάντηση του Ισραήλ.
Όπως μεταδίδουν οι New York Times δύο Ιρανοί αξιωματούχοι, ο ένας από τους Φρουρούς της Επανάστασης, επιβεβαίωσαν το ιρανικό αίτημα προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει η μεταφορά των συστημάτων (ραντάρ και αντιαεροπορικά) από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα στο Ιράν βρέθηκε ο επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μοχάμεντ Μπαγκερί, δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι για πλήρη συνεργασία με το Ιράν σε περιφερειακά ζητήματα».

Μην το τραβήξετε πολύ, το μήνυμα των συμμάχων του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ

Από την πλευρά του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, Kan, μετέδωσε ότι αξιωματούχοι χωρών που ετοιμάζονται να βοηθήσουν το Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από το Ιράν, έχουν προειδοποιήσει το Τελ Αβίβ να μην απαντήσει με μεγάλη ισχύ.

«Μην το παρατραβήξετε» φέρεται να ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι δυτικοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση Νετανιάχου προσθέτοντας «σκεφτείτε σοβαρά πριν να αντεπιτεθείτε. Ο στόχος στο τέλος της ημέρας είναι να μην οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο όταν το Ιράν εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drone και πυραύλους, στο πλευρό του Ισραήλ για την απόκρουσή τους βρέθηκαν δυνάμειας από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κατάρ, Αίγυπτο, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν.

Διαβάστε ακόμη 

ΑΑΔΕ: Ψηφιακό δελτίο αποστολής «από το χωράφι ως το ράφι» και στην οικοδομή

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή εν αναμονή της απάντησης του Ιράν – Χάος και στις αγορές

ΛΑΡΚΟ: Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version