Ο ουρανοξύστης Merdeka 118 ύψους 678,9 μέτρων, σχεδιασμένος από το αυστραλιανό αρχιτεκτονικό γραφείο Fender Katsalidis, δεσπόζει πλέον στον ουρανό της Κουάλα Λουμπούρ, της πρωτεύουσας της Μαλαισίας. Πλέον είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο στον πλανήτη υποσκελίζοντας τον ουρανοξύστη Shanghai Tower, ο οποίος σχεδιάστηκε από το γραφείο Gensler με ύψος 632 μέτρα. Η ολοκλήρωση του Merdeka 118 τοποθετείται στα τέλη του 2022.
«Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι που συμβάλλαμε στην κατασκευή αυτού του κτηρίου και της πληθώρας κοινοτικών αγαθών του που εμπλουτίζουν μια από τις πιο πολιτιστικά σημαντικές τοποθεσίες στη Μαλαισία», είπε ο συνιδρυτής του αυστραλιανού αρχιτεκτονικού γραφείου Karl Fender. «Πρωτίστως, η προτεραιότητά μας ήταν να σεβαστούμε την τοποθεσία και να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για να κατασκευάσουμε έναν πύργο που εμπλουτίζει την κοινωνική ενέργεια και τον πολιτιστικό ιστό της πόλης», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η πολυεδρική εξωτερική επιφάνεια του ουρανοξύστη αποτελείται από τριγωνικά υάλινα επίπεδα, το μοντέλο των οποίων εντοπίστηκε στη μαλαισιανή τέχνη και χειροτεχνία, όπως επεσήμαναν από το Fender Katsalidis. Με συνολικό εμβαδόν 288.000 τετραγωνικά μέτρα, ο ουρανοξύστης διαθέτει χώρο γραφείων προς ενοικίαση με εμβαδόν 158.000 τετραγωνικά μέτρα. Περιλαμβάνει επίσης διάφορες εγκαταστάσεις για λιανική και κατοίκηση αλλά και ξενοδοχείο και πλατφόρμα παρατήρησης που αναμένεται να είναι η υψηλότερα ευρισκόμενη στη Νοτιοανατολική Ασία. Συμπληρώνεται από ένα με εμβαδόν 16.000 τετραγωνικά μέτρα υδάτινο πάρκο αναψυχής στη βάση του, σχεδιασμένο από το με έδρα τη Βοστώνη γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Sasaki· στον χώρο δεν θα επιτρέπονται αυτοκίνητα.
«Αυτό το κτήριο και ο περιβάλλων χώρος του έχουν προσθέσει στην ταυτότητα της πόλης μια φιλόδοξη αίσθηση ενός καινούργιου τόπου και ταυτόχρονα έχουν καταστήσει δυνατή μια πολύ απαραίτητη βελτίωση της υποδομής της περιοχής για πεζούς και αυτοκίνητα» πρόσθεσε ο Karl Fender.
Διαβάστε ακόμα:
Ρεύμα: Στο τραπέζι νέα μέτρα – Μεγαλώνει ο αριθμός των διακανονισμών, φόβοι για ανείσπρακτες οφειλές