Μέχρι τη σύλληψή της στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ, έπειτα από αίτημα της Ουάσιγκτον για τραπεζική απάτη, το Δεκέμβριο του 2018, η Μενγκ Γουαντζού δεν ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό. Από τότε, η 49χρονη οικονομική διευθύντρια της Huawei αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο μιας αρκετά επικίνδυνης διαφωνίας ανάμεσα σε Κίνα, Καναδά και ΗΠΑ.
Η Μενγκ ήταν η κύρια οικονομική διευθύντρια και αναπληρώτρια πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του κινεζικού γίγαντα κινητής τηλεφωνίας, Huawei, εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας της, Ρεν Τζενγκφέι. Γεννήθηκε στο Τσενγκντού, στη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν της Κίνας. Πήρε πτυχίο λογιστικής από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong και εργάστηκε στην China Construction Bank προτού ενταχθεί στην επιχείρηση του πατέρα της το 1993.
«Πριγκίπισσα της Huawei»
Σύμφωνα με τον Guardian, έγινε CFO της Huawei, σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο για τον τεχνολογικό γίγαντα, καθώς οι παγκόσμιες κυβερνήσεις είχαν αρχίσει ήδη να τον αποκλείουν από τις κρατικές υποδομές, φοβούμενοι τους δεσμούς και κυρίως, την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων με το Πεκίνο.
Η αμερικανική δικαιοσύνη την κατηγόρησε πως είχε πει ψέματα σε στέλεχος της γνωστής τράπεζας HSBC κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Χονγκ Κονγκ το 2013 αναφορικά με τις σχέσεις ανάμεσα σε Huawei και μιας θυγατρικής ονόματι Skycom η οποία πουλούσε εξοπλισμό στο Ιράν, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η κατηγορούμενη εξακολουθεί να αρνείται τα πάντα.
Η κινεζική κυβέρνηση χαρακτήριζε εξαρχής την υπόθεση, προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποδυναμώσει τη Huawei, πρωτοπόρα εταιρεία στην τεχνολογία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) και αυτό διότι έχει αφήσει πολύ πίσω τις αντίστοιχες αμερικανικές. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε από την καναδική δικαιοσύνη, η τελευταία πτυχή της ακροαματικής διαδικασίας για το ζήτημα της έκδοσης ή μη στις ΗΠΑ της Μενγκ έπειτα από σχεδόν χίλιες ημέρες δικαστικής μάχης και νομικών διαφωνιών για το αν θα πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκληματική απάτη. Εάν ο δικαστής πει ναι στην επόμενη ακρόαση τον Οκτώβριο, η υπόθεση θα σταλεί στον υπουργό Δικαιοσύνης του Καναδά για τελική απόφαση.
Η διπλωματική κρίση
Η υπόθεση είναι περίπλοκη και δύσκολη καθώς προκάλεσε για ακόμη μια φορά τριγμούς στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κίνας, ΗΠΑ και Καναδά με κατηγορίες για πολιτικές συλλήψεις και «διπλωματία ομήρων» που πέρασαν από τα σύνορα.
Μια δυναμική Κινέζα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο
Η Μενγκ είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την αποκαλούν «πριγκίπισσα της Huawei» ενώ συγχρόνως, κάνουν συνεχώς προσπάθειες για την απελευθέρωσή της, χαρακτηρίζοντάς την ως όμηρο των δύο κυβερνήσεων της Βόρειας Αμερικής. Η κινεζική κοινωνία από την αρχή, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, είχε την πεποίθηση ότι πρόκειται για μια υπόθεση σχεδιασμένη και υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. «Η Κίνα πιστεύει ότι πρόκειται για μια πολιτική και όχι μια νομική υπόθεση», δήλωσε ο καθηγητής νομικής Wang Jiangyu από το City University του Χονγκ Κονγκ.
Πριν από τη σύλληψή της, την Μενγκ την επισκίαζε συχνά ο πατέρας και αφεντικό της, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Ρεν Τζενγκφέι. Σήμερα, πολλά κινέζικα άρθρα έχουν εκθειάσει την επιχειρηματική της οξυδέρκεια, την κομψότητά της, τον υποστηρικτικό της σύζυγο καθώς και τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλέον, η Μενγκ Γουαντζού διαμένει σε πολυτελές ακίνητο που της ανήκει στο Βανκούβερ, φορώντας ωστόσο, συνεχώς ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι. Φρουρείται από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, με δικά της έξοδα, δυνάμει της απόφασης για την αποφυλάκισή της υπό όρους.
Στο σπίτι της αξίας πολλών εκατομμυρίων λιρών, η Μενγκ δέχεται επισκέψεις τόσο από μασέρ όσο και δασκάλους τέχνης. Την ημέρα, είναι ελεύθερη να κινείται εντός των ορίων της πόλης. Φωτογραφίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τη δείχνουν να φεύγει για το δικαστήριο φορώντας ακριβά σύνολα σε φωτεινά χρώματα, γόβες από γνωστούς οίκους μόδας και έχοντας πάντοτε δεμένη στον αστράγαλο, τη συσκευή παρακολούθησης της.
Η σχέση της με το δισεκατομμυριούχο πατέρα της
Ένα χρόνο μετά τη σύλληψη της κόρης του, ο Ρεν επαίνεσε την Μένγκ για το ήθος και το χαρακτήρα της, ενώ παραδέχτηκε μιλώντας στο CNN ότι οι δυο τους έχουν έρθει πιο κοντά λόγω αυτής της δύσκολης κατάστασής. Πατέρας και κόρη μιλούν πολύ συχνά στο τηλέφωνο ενώ η μητέρα της την έχει επισκεφθεί στο Βανκούβερ. «Θα έπρεπε να είναι περήφανη που βρέθηκε μπλεγμένη σε αυτή την κατάσταση. Στον αγώνα μεταξύ των δύο εθνών, έγινε το διαπραγματευτικό χαρτί» ανέφερε χαρακτηριστικά.