Υπάρχει μια “ανησυχητικά υψηλή” πιθανότητα, μια ύφεση να χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία τους επόμενους 12-18 μήνες – και οι πολιτικοί ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιστρέψουν αυτή την εξέλιξη, δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics την Τετάρτη.
“Νομίζω ότι οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά υψηλοί που αν κάτι δεν γίνει σωστά τότε θα πάμε προς μια ύφεση”, δήλωσε ο Zandi, όπως μεταδίδει το CNBC. “Θα το πω και αυτό: Ακόμη και αν δεν έχουμε ύφεση τους επόμενους 12-18 μήνες, νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές ότι θα έχουμε μια πολύ πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία”.
Η αποφυγή της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας απαιτεί πολλοί παράγοντες να βοηθήσουν σε αυτό, σωρευτικά, είπε. Αυτό συμπεριλαμβάνει την ανάγκη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump να μην κλιμακώσει τον δασμολογικό πόλεμο με την Κίνα, την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα του brexit και τη συνέχιση της πολιτικής κινήτρων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, εξήγησε ο Zandi.
Άλλοι οικονομολόγοι φάνηκαν λιγότερο ανήσυχοι για μια διεθνή ύφεση, αλλά συμφώνησαν με την εκτίμηση του Zandi ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να εξασθενεί.
Ο Eswar Prasad, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell, δήλωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες συνέβαλαν στη στήριξη της ανάπτυξης σε πολλές οικονομίες – ακόμη και όταν η συγκυρία δημιουργούσε δυσκολίες σε άλλους τομείς. Αλλά αυτό δεν είναι βιώσιμο, πρόσθεσε.
“Οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να υπολογίζονται για να διατηρήσουν την ανάπτυξη. Έτσι, το κλειδί είναι να καταλήξουμε σε μια σειρά πολιτικών που θα δώσουν ώθηση στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και θα συμβάλουν στην τόνωση των επενδύσεων”, δήλωσε στην εφημερίδα CNBC” Street Signs Asia “την Τετάρτη.
ΔΝΤ: Χαμηλώνει τον πήχη των προβλέψεών του
Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβη σε αναθεώρηση προς τα κάτω στις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Στην έκθεση World Economic Outlook, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3% φέτος και κατά 3,4% το 2020. Αυτά τα ποσοστά είναι χαμηλότερα από το 3,2% και το 3,5% – για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα – των αντίστοιχων προβλέψεων του Ταμείου τον Ιούλιο.
Το ΔΝΤ κατηγορεί την «υποτονική ανάπτυξη» εν μέρει για την αύξηση των εμπορικών φραγμών και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και ζήτησε έναν «ισορροπημένο» τρόπο για την αποτροπή αυτών των κινδύνων.