search icon

Διεθνή

Μαζικές συλλήψεις στη Λιβύη για διακίνηση μεταναστών

Η Λιβύη εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για πάνω από 200 υπόπτους

Η Λιβύη εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για πάνω από 200 υπόπτους που κατηγορούνται ότι είχαν κύριο ρόλο στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών στη χώρα, γράφουν οι Times του Λονδίνου. Μεταξύ των υπόπτων που κατηγορούνται για ανάμειξη στη διακίνηση, βιαιοπραγίες, βιασμούς και δολοφονίες περιλαμβάνονται και Αφρικανοί αξιωματούχοι της πρεσβείας στην Τρίπολη, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης και επικεφαλής στρατοπέδων κράτησης υπό κρατική διοίκηση.

Η Λιβύη διεξήγαγε την έρευνα με τη βοήθεια της Ιταλίας, δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών Σεντίκ αλ Σουρ.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες περνούν από τη Λιβύη στην Ιταλία σε πλοιάρια χωρίς καμιά ασφάλεια και πολλοί από αυτούς πέφτουν θύματα απαγωγής για λύτρα ή βασανίζονται και πωλούνται ως σκλάβοι.

Η Ιταλία και η Λιβύη έχουν οργανώσει μια κοινή ομάδα δικαστών και αρμοδίων για την ακτοφυλακή και τις μυστικές υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παράνομη διακίνηση. Εκτιμάται ότι πάνω από 700.000 μετανάστες βρίσκονται στη Λιβύη και περίπου 40.000 κρατώνται σε άθλιες συνθήκες στα 40 περίπου κρατικά κέντρα. Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες δεσμεύθηκαν για τον επαναπατρισμό πολλών εξ’ αυτών ώστε να αποθαρρύνουν και άλλους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Τον περασμένο Ιούλιο η Ε.Ε. ξόδεψε 46 εκατ. ευρώ για προγράμματα ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης. Οι ιταλικές αρχές υποθετικά κατέβαλαν έμμεσα εκατομμύρια ευρώ στους διακινητές στη Λιβύη για να σταματήσουν το εμπόριό τους. Στην αρχή το πρόγραμμα λειτούργησε και η μετανάστευση μεταξύ Λιβύης-Ιταλίας μειώθηκε κατά 67% μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου: φέτος περίπου 5.500 άτομα έφθασαν στην Ιταλία από τη Λιβύη σε σχέση με τις 18.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, η Ε.Ε. έχει επικριθεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις συνθήκες ασφαλείας που υπάρχουν για όσους επαναπατρίζονται. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει ανάλογη αντίδραση για τα μέτρα αντιμετώπισης της μετανάστευσης για την ανάσχεση της διαδρομής από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε πέντε ελληνικά νησιά περιμένοντας την επεξεργασία των αιτημάτων τους, κατόπιν της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας το 2016 για επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.

Πηγή: The Times

Exit mobile version