search icon

Διεθνή

Μαζικές απολύσεις στον κλάδο τεχνολογίας: Οι πραγματικές αιτίες – Πρώην αντιπρόεδρος της Microsoft εξηγεί

Ο πρώην αντιπρόεδρος του τομέα HR της Microsoft, Κρις Γουίλιαμς, παραθέτει τους λόγους της κρίσης, τα αποτελέσματα αλλά και τις ευκαιρίες για τον κλάδο

Ο πρώην αντιπρόεδρος του τομέα HR της Microsoft, Κρις Γουίλιαμς, τονίζει πως έχει «ξαναδεί το έργο» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εταιρείες τεχνολογίας. Έχοντας εμπειρία δεκαετιών, βίωσε από πρώτο χέρι τόσο την «φούσκα» των dot com όσο και την παγκόσμια κρίση του 2008.

Μιλώντας στο Business Insider, o Γουίλιαμς παρέθεσε τις πραγματικές αιτίες των μαζικών απολύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας και τόνισε πως δεν αποτελούν ένδειξη κατάρρευσης των Big Tech.

Κορωνοϊός

Ορισμένοι κλάδοι όπως ο τουρισμός και η διασκέδαση αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα λόγω της πανδημίας. Η τεχνολογία αποτελούσε διαμετρικά αντίθετο παράδειγμα. Η παραμονή των καταναλωτών στο σπίτι προκάλεσε δραματική άνοδο της ζήτησης για τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Το τρανότερο παράδειγμα αποτελούσε η Amazon, η οποία θεώρησε πως η μαζική μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν ήταν παροδική αλλά μόνιμη. Ο κολοσσός προχώρησε σε δραματικό αριθμό προσλήψεων, από τους 800.000 εργαζομένους το 2019 στα 1,6 εκατομμύρια το 2021. Όταν, όμως, η οικονομία «άνοιξε» και πάλι, πολλοί καταναλωτές επέστρεψαν στις καθημερινές τους συνήθειες και τα παραδοσιακά μαγαζιά. H Amazon αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει.

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση σε πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Η Microsoft, η Google, η Meta και ακόμα και η Peloton θεώρησαν πως η πανδημία θα άλλαζε τα πάντα. Αν και η καθημερινότητα όλων έχει πια αλλάξει, η ταχύτητα με την οποία ανέκαμψε η γενικότερη οικονομία υποδεικνύει πως οι εταιρείες αυτές προχώρησαν σε υπερβολικές προσλήψεις.

Εάν η «φούσκα» των dot com οφειλόταν σε «παράλογο ενθουσιασμό», όπως είχε αναφέρει και ο πρώην επικεφαλής της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, ο κορωνοϊός είχε τα ίδια αποτελέσματα.

Υπερβολές

Το «άγουρο ξύπνημα» που προκάλεσε η έξοδος από την πανδημία οδήγησε πολλές εταιρείες σε αναθεώρηση των υπερβολικών κινήσεων στις οποίες είχαν προχωρήσει. Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ως «ασφαλές καταφύγιο» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρότζεκτ χωρίς καμία πραγματική αξία.

Πολλές από τις εταιρείες τεχνολογίας αναγκάστηκαν να μελετήσουν σε βάθος τις υπερβολές τους αυτές μετά το «άνοιγμα» της οικονομίας. Πολλές από τις απολύσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει οφείλονται στο γεγονός πως πολλοί από τους εργαζομένους αυτούς εργάζονταν σε πρότζεκτ χωρίς μέλλον.

Τουλάχιστον, σύμφωνα με τον Γουίλιαμς, οι περισσότεροι κολοσσοί προχωρούν σε απολύσεις βάσει της παραγωγικότητας και χρησιμότητας των εργαζομένων και όχι βάσει των ετών εργασίας τους στην εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, ο τεράστιος αριθμός των απολύσεων αυτός είναι εξαιρετικά επίπονος τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τη γενικότερη οικονομία.

Οπτική γωνία

Ορισμένες από τις απολύσεις αυτές πρόκειται για κινήσεις που οι εταιρείες ήθελαν να κάνουν εδώ και χρόνια αλλά δεν ήθελαν να δημιουργήσουν αρνητική εικόνα στους επενδυτές τους στη Wall Street. Δεν ήθελαν να είναι οι μόνοι κολοσσοί οι οποίοι φαίνεται πως προχωρούσαν σε απολύσεις τη στιγμή που άλλοι ανταγωνιστές συνέχιζαν να προσλαμβάνουν κόσμο.

Ακόμα και η καθ’ όλα επιχειρηματικά «συντηρητική» Apple έχει χρησιμοποιήσει την ευκαιρία αυτή ως τρόπο εξορθολογισμού του λειτουργικού της κόστους, προχωρώντας σε περιορισμένο αριθμό απολύσεων.

Η «κάλυψη» που παρέχει η οικονομική κρίση προσφέρει, σύμφωνα με τον Γουίλιαμς, έναυσμα στις εταιρείες αυτές για αναθεώρηση των στρατηγικών τους.

Το μέλλον

Αν και βρισκόμαστε ήδη εν μέσω περιόδου απολύσεων, ο Γουίλιαμς υπογραμμίζει πως αυτές θα συνεχιστούν τόσο το καλοκαίρι όσο και το φθινόπωρο. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται να προκαλέσουν τέλμα στον κλάδο της τεχνολογίας. Υπάρχουν, ακόμα, εξαιρετικές ευκαιρίες για τις εταιρείες αυτές.

Πρώτη και καλύτερη η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Η Microsoft αλλά και οι ανταγωνιστές της έχουν όλες «μπει για τα καλά στο χορό της ΤΝ». Εργαλεία όπως το ChatGPT και άλλου είδους εφαρμογές οι οποίες βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξουν ριζικά ολόκληρη την εικόνα της ανθρωπότητας.

Παράλληλα, υπάρχει και ο σχετικά άγνωστος κόσμος των κβαντικών υπολογιστών οι οποίοι θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις αποδόσεις των τεχνολογικών προϊόντων. Οι κβαντικοί υπολογιστές θα αλλάξουν τα πάντα, από τα χρηματοοικονομικά, μέχρι την κρυπτογραφία, την ιατρική και τις λοιπές επιστήμες.

Από την άλλη έχουμε τον ψηφιακό κόσμο. Αν και η Meta ενδέχεται να υπερβάλλει όσον αφορά το metaverse, υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας για την εικονική και την επαυξημένη πραγματικότητα. Υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας πληθώρας λύσεων και εφαρμογών τόσο όσον αφορά την καθημερινότητά μας όσο και σε ό,τι αφορά την βιομηχανική παραγωγή και την οικονομία. Ακόμα και η Apple φαίνεται πως έχει επενδύσει αδρά στις τεχνολογίες αυτές.

Παράλληλα, υπάρχει και ο κλάδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος φαίνεται πως περνά σημαντικές αλλαγές, δεδομένων των κινήσεων των ρυθμιστικών αρχών κατά των TikTok, Twitter και Facebook. 

Τέλος, ο Γουίλιαμς υποστηρίζει πως ο κλάδος της τεχνολογίας θα βγει κερδισμένος και από την τεράστια ανάγκη και τη σημασία της γενικότερης ψηφιακής μεταρρύθμισης της οικονομίας και της κοινωνίας η οποία θα προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες σε βάθος δεκαετιών.

Διαβάστε ακόμη:

«Άλμα» για τα Αirbnb στην Ελλάδα: Στο τοπ 3 των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση ζήτησης για το καλοκαίρι και τον…Σεπτέμβριο (πίνακες)

Με σήμα για αναβάθμιση και πρωτογενές πλεόνασμα ξεκινά η προεκλογική περίοδος

Κώστας Βελάνης: Από τις ραπτομηχανές, στα σαλόνια της αγοράς και των επενδύσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version