Οι προσπάθειες να διδάξουν με τις παρούσες συνθήκες και με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους, κατάδυση με μπουκάλες οξυγόνου, εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, όπως αποδείχθηκε και από τον θάνατο ενός άρτια εκπαιδευμένου δύτη του Ναυτικού, την Παρασκευή. Ως εκ τούτου, το θρίλερ με τα παιδιά και τον προπονητή που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη συνεχίζεται, με διαφορετικό πλάνο διάσωσης και σύμμαχο την αλλαγή των προβλέψεων για τον καιρό και την απουσία βροχοπτώσεων.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Την Παρασκευή το βράδυ όλα ήταν έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης. Το πλάνο προέβλεπε τη διάσωση δύο παιδιών κάθε φορά, με τη συνοδεία έξι δυτών που θα τα βοηθούσαν να καταδυθούν και να κατευθυνθούν προς την έξοδο. Η πρόβλεψη για έντονες βροχοπτώσεις, με τα νερά να καλύπτουν το σπήλαιο που έχουν εγκλωβιστεί και η έλλειψη οξυγόνου, ασκούσαν ασφυκτική πίεση στους επικεφαλής των διασωστικών συνεργείων, οι οποίοι έπρεπε να αντιδράσουν δίχως χρονοτριβή.
Για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε και επίσημη συνέντευξη-δήλωση της κυβέρνησης. Τι άλλαξε και ματαιώθηκε η συνέντευξη Τύπου και το σχέδιο που είχαν καταρτίσει ως επικρατέστερο; Αυτό που άλλαξε ήταν η πρόβλεψη για τον καιρό. Το «κτύπημα» των ισχυρών βροχοπτώσεων μετατέθηκε κατά τρεις με τέσσερις ημέρες, γεγονός που δίνει την ευχέρεια στους διασώστες να επιχειρήσουν ένα σχέδιο διάσωσης με λιγότερο ρίσκο για τη ζωή των παιδιών και του προπονητή. Ένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει κατάδυση.
Ποιο είναι το σχέδιο; Με τη βοήθεια των χιλιάδων ειδικών και των συνεργείων απ’ όλον τον κόσμο που χρησιμοποιούν υπερσύγχρονες μεθόδους, έχει ξεκινήσει ήδη η άντληση των νερών που έχουν καλύψει το σπήλαιο, εγκλωβίζοντας τα παιδιά και τον προπονητή τους στα έγκατα της Γης. Στόχος είναι να πέσει τόσο πολύ η στάθμη, ώστε τα παιδιά να μην χρειαστεί να κάνουν κατάδυση και να περπατήσουν προς την έξοδο του σπηλαίου. Όπως έγινε γνωστό, αν και οι δυσκολίες είναι τεράστιες, η στάθμη του νερού πέφτει έναν πόντο την ώρα.
Είναι αρκετό; Θα δοθεί λύση στην πρωτοφανή αυτή κατάσταση; Τα συνεργεία, σύμφωνα με τη νεότερη πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Ταϊλάνδη, έχουν περιθώριο το πολύ τέσσερις ημέρες. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η άντληση και να τεθεί σε εφαρμογή το ένα από τα σχέδια που έχουν καταρτίσει, ώστε το πολυήμερο αυτό θρίλερ, να έχει αίσιο τέλος και να απεγκλωβιστούν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους.
Επί της ουσίας η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 ατόμων έχει ξεκινήσει. Αν θα ευοδωθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Από το σωστό των υπολογισμών, από την ταχύτητα της εφαρμογής του σχεδίου, από τον καιρό και από την ψυχραιμία των σωστικών συνεργείων, αλλά και των παιδιών.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους ειδικούς, είναι τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά. Ήδη βρίσκονται κάτω από το οριακό επίπεδο του 21%, με βάση το οποίο έχει υπολογιστεί ότι δεν επηρεάζεται αρνητικά ο ανθρώπινος οργανισμός. Η παρουσία εκατοντάδων διασωστών μέσα στο σπήλαιο μπορεί να το ρίξει στο 15% και αν πέσει κάτω από 12%, θα επηρεάσει τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα των παιδιών και του προπονητή τους.
Συγκλονιστικά μηνύματα από τον προπονητή και τα παιδιά
Ο προπονητής ποδοσφαίρου, που συνοδεύει τα δώδεκα παιδιά που παραμένουν αποκλεισμένα σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς με επιστολή που τους έστειλε μέσω των δυτών.
«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ στην επιστολή αυτή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους διασώστες.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr