Σε βαθιά ύφεση αναμένεται να βρεθεί η Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές. H ένωση των 19 κρατών-μελών δέχεται σημαντικές πληθωριστικές και γεωπολιτικές πιέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης, όπως και της μειωμένης παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και της δημιουργίας ενεργειακής κρίσης.
«Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει μειωθεί σε τέτοιο σημείο που η ύφεση θα αποδειχθεί χειρότερη από την αναμενόμενη», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ σε πρόσφατες δηλώσεις του στο CNBC.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών αυτή άγγιξε ιστορικό χαμηλό τον Σεπτέμβριο. Παρά την πρόσφατη αύξησή της από τότε, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν να ανησυχούν για τα οικονομικά τους και την πληθωριστική κρίση.
Ο Σμίντινγκ τόνισε πως το πραγματικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί σημαντικά το δ’ τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023, συνολικά κατά 1,7%.
Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί όσον αφορά την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ υποδεικνύουν επιβράδυνση από το 0,8% του β’ τριμήνου του έτους στο 0,2% του γ’ τριμήνου.
«Δε θα αποκαλούσα την ύφεση αυτή “ρηχή”. Θα είναι πιο βαθιά απ’ ό,τι υπολογίζει η ΕΚΤ», τόνισε ο αναλυτής της BNP Paribas, Σπύρος Ανδρεόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC, προσθέτοντας πως «η ύφεση ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι το β’ τρίμηνο του 2023 λόγω της ενεργειακής κρίσης και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».
Η ΕΚΤ έχει αρχίσει να παραδέχεται τη νέα αυτή πραγματικότητα. Βάσει πρόσφατων δηλώσεων της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, «η πιθανότητα της δημιουργίας ύφεσης έχει αυξηθεί». Παρά τις δηλώσεις αυτές, τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας, αλλά αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 3,1% φέτος και 0,9% το 2023. Τα επικαιροποιημένα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν τον Δεκέμβριο.
Υπάρχει, παράλληλα, ο κίνδυνος για απότομη πτώση των θερμοκρασιών οι οποίες μέχρι τώρα έχουν βοηθήσει στη μείωση των ενεργειακών δαπανών. Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της, κάτι το οποίο θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού.
Η Morgan Stanley υπολογίζει ετήσια συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης της τάξης του 0,2% για το 2023 με την οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνώνεται κατά 0,7%.
«Η αγορά φυσικού αερίου παραμένει υπό πίεση και οι τιμές θα συνεχίσουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. O πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει τα εταιρικά κέρδη και τα έσοδα των νοικοκυριών, μειώνοντας τις επενδύσεις και τη ζήτηση», τόνισαν οι αναλυτές της Morgan Stanley.
Αποθέματα φυσικού αερίου
Ακόμα κι αν η Ευρωζώνη καταφέρει να ξεφύγει από τον υφεσιακό «κλοιό» το α’ τρίμηνο του 2023, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως τα επόμενα τρίμηνα θα αποδειχθούν ακόμη δυσκολότερα.
«Αναμένω πως η ανάκαμψη θα αποδειχθεί δύσκολη και με αργό ρυθμό», τόνισε ο αναλυτής της UniCredit Μάρκο Βάλι, προσθέτοντας πως «το 2023 θα αποτελέσει δύσκολη χρονιά για την Ευρωζώνη, δεδομένων και των υψηλών επιτοκίων μεταξύ άλλων».
Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS Φίλιξ Χιούφνερ «η διαδικασία αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου μετά το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει εκ νέου, επιδεινώνοντας τα μακροοικονομικά δεδομένα και καθυστερώντας την ανάκαμψη».
Παρά τις «μαύρες» αυτές προβλέψεις, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κρίση δε θα είναι τόσο σημαντική όσο προηγούμενες όπως αυτή του 2008 ή αυτή που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημειωτέον πως η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 4,4% το 2009 και κατά 6,1% το 2020. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Σπύρο Ανδρεόπουλο είναι τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που έχουν λάβει οι ρυθμιστικές αρχές.
Διαβάστε ακόμη:
Goldman Sachs: Γιατί θα κινηθούν σε «ρηχά νερά» οι ευρωπαϊκές μετοχές το 2023 (πίνακες)
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% φέτος και 1,6% το 2023 για την ελληνική οικονομία
Αφοί Στεφάνου: Σε εξέλιξη η μετασκευή της «Βασίλισσας της Άνδρου» – Πότε ξεκινά δρομολόγια (pics)