search icon

Διεθνή

Μαριούπολη: Στρατηγικής σημασίας έπαθλο για τη Ρωσία, σύμβολο αντίστασης για την Ουκρανία (vid)

Η πτώση της θα ήταν ένα βαρύ ψυχολογικό πλήγμα για το ηθικό της Ουκρανίας, ενώ θα μπορούσε να «ανοίξει περισσότερο την όρεξη» στη Ρωσία

Έπαθλο στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία αποτελεί η Μαριούπολη, η οποία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται υπό πολιορκία, δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς και αντιμετωπίζει μια δραματική ανθρωπιστική κατάσταση, έχοντας μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, τα κτίρια σε όλη την πόλη έχουν καταστραφεί, ενώ 290.000 άνθρωποι είχαν τραπεί σε φυγή μέχρι τις 27 Μαρτίου και τουλάχιστον 160.000 εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι χωρίς ρεύμα, έχοντας στη διάθεση τους λίγα τρόφιμα ή άλλες προμήθειες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Μαριούπολη βρίσκεται υπό συνεχείς βομβαρδισμούς, με πολλούς ανθρώπους που έχουν απομείνει εκεί να λένε ότι ο Θεός την έχει αφήσει και τα ερείπια της πόλης να απλώνονται σε ολόκληρη την έκτασή της, σχηματίζοντας εικόνες αποκαρδιωτικές.

Θέση στρατηγικής σημασίας

Η Μαριούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα και συνδέεται με τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Στενών του Κερτς. Πήρε το όνομά της από τη Μαρία Φιόντοροβνα, σύζυγο του Ρώσου αυτοκράτορα Αλέξανδρου Γ’, και βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Επίσης, απέχει λίγα χιλιόμετρα από εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, οι οποίοι πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από το 2014.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των δύο αυτονομιστικών, αυτοαποκαλούμενων λαϊκών δημοκρατιών στο Ντονμπάς και στην περιοχή της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Ακόμη, η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στη Ρωσία τον έλεγχο της ουκρανικής ακτής στην Αζοφική Θάλασσα, καθώς προσπαθεί επίσης να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει το λιμάνι Χερσών της Μαύρης Θάλασσας περίπου 380 χλμ. από τη Μαριούπολη και η Ρωσία ελέγχει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας.

Η «πτώση» της Μαριούπολης και η δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις τη δυνατότητα να περικυκλώσουν τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις που πριν από τον πόλεμο βασίζονταν στη γραμμή επαφής γύρω από εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές. Επίσης, θα έδινε την δυνατότητα στα ρωσικά στρατεύματα που παραμένουν εκεί στάσιμα, να προωθηθούν προς νέους στρατιωτικούς στόχους, όπως η ενίσχυση άλλων μετώπων.

Η οικονομική διάσταση

Η Μαριούπολη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία της Ουκρανίας, καθώς το λιμάνι χρησιμοποιείται για την εξαγωγή σιδήρου, χάλυβα, σιτηρών και βαρέων μηχανημάτων, μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την ουκρανική κυβέρνηση. Ήταν παραδοσιακά σημαντικό λιμάνι εξαγωγής άνθρακα κατά τη σοβιετική εποχή, όταν από το 1948 έως το 1989 ήταν γνωστό ως Ζντάνοφ, από το όνομα κομμουνιστή ηγέτη που γεννήθηκε εκεί.

Ανώτερος αξιωματούχος του κλάδου είχε δηλώσει στις 21 Μαρτίου ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει πιθανή απώλεια εσόδων από σιτηρά ύψους 6 δισ. δολαρίων λόγω του αποκλεισμού λιμένων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης.

Επίσης, στη Μαριούπολη βρίσκεται η εταιρεία Illich Iron and Steel Works, η δεύτερη μεγαλύτερη μεταλλουργική επιχείρηση στην Ουκρανία, και η Azovstal σιδηρουργία και χάλυβας, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες έλασης χάλυβα στη χώρα.

Η Μαριούπολη έχει βαθύτερες θέσεις ελλιμενισμού από άλλα ουκρανικά λιμάνια της περιοχής. Ο έλεγχός της θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να μεταφέρει εξοπλισμό, αγαθά και προσωπικό πιο γρήγορα και εύκολα μεταξύ Ρωσίας, Ντονμπάς και Κριμαίας.

Δαβίδ και Γολιάθ

Η Μαριούπολη έχει γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης, με τα ηγετικά στελέχη της πόλης να απεικονίζουν ως ήρωες τους σχεδόν άοπλους υπερασπιστές της όλης που δίνουν μια άνιση μάχη παρόμοια με μια μάχη μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ. Η πτώση της θα ήταν βαρύ ψυχολογικό πλήγμα για το ηθικό της Ουκρανίας.

Ακόμη, θα μπορούσε να «ανοίξει περισσότερο την όρεξη» στη Ρωσία και να θεωρηθεί από τον  Βλαντιμίρ Πούτιν ως μια σημαντική νίκη σε έναν πόλεμο που δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι σε μεγάλο βαθμό μάχεται για να επιτύχει τους στόχους του.

Διαβάστε ακόμη

Οι Γερμανοί ναυλώνουν δύο πλωτούς σταθμούς φυσικού αερίου από τον Γιώργο Προκοπίου

Ο Σολτς διαψεύδει τον Πούτιν: Δεν υπάρχει συμφωνία για πληρωμές σε ρούβλια

Ουκρανία: Στρατιωτικοτεχνική συνεργασία με την Τουρκία μετά τις νέες διαπραγματεύσεις

 

Exit mobile version