Η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της λίρας της τελευταίας διετίας (κατά… 475 μονάδες βάσης στο 15%) που ανακοίνωσε ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας Νατσί Ακμπάλ ήταν ένα… πικρό χάπι για τον Ερντογάν και μια ανάσα για τους ξένους επενδυτές.
Η απόφαση εκτίναξε την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κατά 3% υψηλότερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, για να σταθεροποιηθεί περίπου στο 1,9% υψηλότερα. Οι απώλειες της λίρας όμως είναι μεγάλες. Από την αρχή του έτους φθάνουν το 22%. Η κίνηση επιβεβαιώνει την αλλαγή που σηματοδότησε προ 10ημέρου η απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Ουιζάλ και του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του τούρκου ηγέτη, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Στη θέση του γαμπρού του ο Ερντογάν διόρισε τον «φίλο των αγορών» Λουτφί Ελβάν.
Ο Λουτφί Ελβάν ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1987 ως μηχανικός στο τμήμα έρευνας επιχειρήσεων στην Etibank. Εκεί, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση εφαρμογών εξόρυξης κρυπτοομισμάτων με υπολογιστή.
Το 1989, μετακόμισε στον Κρατικό Οργανισμό Χωροταξίας (DPT) και εργάστηκε έως το 1996 ως ειδικός. Διορίστηκε προϊστάμενος του Τμήματος Περιφερειών με Προτεραιότητες Ανάπτυξης το 1996, υπηρέτησε σε αυτήν τη θέση μέχρι το 2002. Προήχθη σε Αναπληρωτής Υφυπουργός του DPT το Νοέμβριο του 2002. Τον Ιούλιο του 2007, παραιτήθηκε από τη θέση του για να μπει στην πολιτική.
Προσχώρησε στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και εξελέγη στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στις γενικές εκλογές του 2007 ως βουλευτής από την επαρχία Karaman. Έγινε ένας από τους επικεφαλής συμβούλους του αρχηγού του κόμματος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο κοινοβούλιο, ο Ελβάν διορίστηκε επικεφαλής της διακοινοβουλευτικής ομάδας Ουγγαρίας-Τουρκίας.
Ο Ελβάν επανεκλέχθηκε στο κοινοβούλιο στις γενικές εκλογές του 2011. Διετέλεσε πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προϋπολογισμού και Προγραμματισμού.
Στις 26 Δεκεμβρίου 2013, ο Λουτφί Ελβάν ανέλαβε καθήκοντα ως Υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών, διαδεχόμενος των Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια του ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν με δέκα νέα ονόματα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, στις 25 Δεκεμβρίου, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του 2013 στην Τουρκία.
Για τους Τούρκους η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένα νέο πλήγμα στο ήδη ροκανισμένο εισόδημά τους κι αυτό ενώ ο δανεισμός προς ιδιώτες αυξήθηκε κατά 25% σε ετήσια βάση.
Διαβάστε ακόμη
Σταϊκούρας: Επιστρεπτέα και το 2021 – 20.000 αιτήσεις σε τέσσερις ώρες
Bloomberg: Οι αγορές «λύγισαν» τον Ερντογάν – Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση μελετά την άρση του lockdown – Τι ισχύει στη χώρα