search icon

Διεθνή

Λουκασένκο: «Όχι» σε συμφωνία για τον πόλεμο πίσω από την πλάτη της Λευκορωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι, πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Λουκασένκο πρέπει να συμμετάσχει στην τελική συνάντηση

Στη δήλωση ότι η Λευκορωσία πρέπει να έχει ανάμιξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία προχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, επισημαίνοντας ότι αναμένει να έχει συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις επόμενες ημέρες.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν ξεχωριστές συμφωνίες πίσω από την πλάτη της Λευκορωσίας», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο σύμφωνα με το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Από τότε που μας παρασύρατε σε αυτό, κυρίως οι χώρες της Δύσης, η θέση της Λευκορωσίας φυσικά χρειάζεται να ακουστεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Μακέι, πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι ο ίδιος ο Λουκασένκο «πρέπει να συμμετάσχει στην (τελική) συνάντηση».

Υπενθυμίζεται πως όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ρωσία απέστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στη χώρα από τα ρωσικά και λευκορωσικά εδάφη.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν συμμετέχουν και δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στον πόλεμο, ενώ σήμερα εκτίμησε ότι η χώρα του έχει άδικα χαρακτηριστεί «συνένοχος του επιτιθέμενου». Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν συμπεριλάβει τη Λευκορωσία στις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία.

«Δεν χρειαζόμαστε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το πρακτορείο Belta. «Διότι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ δύο σλαβικών λαών, εμείς είμαστε αυτοί που μπορεί να υποφέρουμε περισσότερο».

Αν και η Λευκορωσία εξαρτάται τώρα σημαντικά από τη Ρωσία για οικονομική και στρατιωτική στήριξη, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει προσπαθήσει κατά καιρούς στο παρελθόν να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα, προκειμένου να έχει καλύτερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2020, το Κρεμλίνο βοήθησε τον Λουκασένκο να καταστείλει με τη βία μαζικές φιλοδημοκρατικές διαμαρτυρίες, με τους διαδηλωτές να κάνουν λόγο για νοθεία στις εκλογές, στις οποίες εκείνος εξασφάλισε την έκτη συνεχή θητεία του στην προεδρία της χώρας, καθώς και να συνθλίψει ό,τι είχε απομείνει από τους αντιπολιτευόμενους πολιτικούς της Λευκορωσίας.

Διαβάστε ακόμη

14η αξιολόγηση: Πάνε 3 μήνες πίσω οι δεσμεύσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις

Λαβρόφ: Όχι στο προσχέδιο της συμφωνίας – Η Ουκρανία άλλαξε τους όρους

Celestyal Cruises: Σε ρότα ανάπτυξης με αγορές κρουαζιερόπλοιων για την ενίσχυση του στόλου της

 

Exit mobile version