search icon

Διεθνή

Λιζ Τρας: Γιατί ήταν καταιγιστική η πρώτη ημέρα διακυβέρνησης

Τι περιελάμβανε η ατζέντα της πρωθυπουργού την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της

Πρώτο υπουργικό συμβούλιο από νωρίς το πρωί, η «Ώρα του Πρωθυπουργού», συναντήσεις με τα νέα μέλη του κυβερνητικού σχήματος αλλά και τραπεζίτες, περιελάμβανε η πρώτη μέρα της Λιζ Τρας ως πρωθυπουργού, η οποία δήλωσε εμφατικά στη χθεσινή ομιλία της έξω από τη πρωθυπουργική κατοικία: «Μαζί μπορούμε να βγούμε από την καταιγίδα».

Μέχρι αργά το βράδυ και με προσοχή δημιούργησε τη νέα της ομάδα, χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα ξημερώματα ανακοινώνονταν οι αλλαγές ενώ παράλληλα ενημέρωνε τον λογαριασμό της στο Twitter για την συνομιλία της με τον πρόεδρο της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν αλλά και της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Μάλιστα αποδέχθηκε και την πρόσκληση του τελευταίου να επισκεφτεί την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας τη συνέχεια της στενής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, τα πράγματα δεν έχουν καταλαγιάσει. Στις 08:30 π.μ ώρα Αγγλίας, συστάθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο εντός του Number 10, όπου και συζητήθηκε η στρατηγική των επόμενων ημερών. Στη συνέχεια ακολούθησε η πρώτη καθιερωμένη «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει back to back συναντήσεις με τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Στους ίδιους ρυθμούς, ο υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ. Από το πρωί και αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, άρχισε τις επαφές με κορυφαία στελέχη τραπεζών με στόχο να διαβεβαιώσει τους ανθρώπους της αγοράς ότι τα σχέδια που προαναγγέλλει η Λιζ Τρας δεν θα «εκτροχιάσουν» τα δημοσιονομικά της χώρας. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι ο πληθωρισμός της χώρας “τρέχει” για μήνες πέριξ του 10%.

Η δύσκολη «Ωρα του Πρωθυπουργού»

Στις 12:00 μ.μ. ακριβώς ώρα Αγγλίας, ξεκίνησε η πρώτη «Ώρα του Πρωθυπουργού» για την Λιζ Τρας. Στην κατάμεστη αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου, η Τρας από τα πρώτα λεπτά δεσμεύτηκε ότι αύριο κιόλας θα ανακοινώσει το πρόγραμμά της για τους ενεργειακούς λογαριασμούς.

Ακριβώς σε αυτό το πεδίο κορυφώθηκε και η αντιπαράθεση με τον αρχηγό των Εργατικών. Απάντησε ευθέως στην πρώτη ερώτηση του Σερ Κιρ Στάρμερ, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι τάσσεται κατά των έκτακτων φόρων στα κέρδη των ενεργειακών κολοσσών. Όπως δήλωσε η ίδια «πιστεύω ότι αυτό θα σταματήσει τις επενδύσεις για την χώρα για αυτό και δεν θα βάλω έκτακτο φόρο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις».

Όμως, ο ηγέτης της Εργατικών την «στρίμωξε» για το πως και από που θα βρει τα λεφτά που υπόσχεται, κατηγορώντας την ότι “προστατεύεις τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και ζητάς να πληρώσει τον λογαριασμό η εργατική τάξη”.

Η αλήθεια είναι πως η απάντηση της νέας πρωθυπουργού βασίστηκε στην ελπίδα πως το πρόγραμμά της για χαμηλούς φόρους θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

 

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle

Exit mobile version