Έντονη ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας και διήρκεσε ως σήμερα, με αντίπαλες πολιτικά δυνάμεις να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά και τη βοή από αρκετές ισχυρές εκρήξεις να ακούγεται στην πόλη.
Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στο κέντρο της Τρίπολης όταν μία από τις πιο ισχυρές οργανώσεις της πρωτεύουσας εξαπέλυσε επίθεση στη βάση μιας αντίπαλης δύναμης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ανταλλαγή πυροβολισμών που διήρκεσε ώρες τρομοκρατώντας τους κατοίκους και προκαλώντας φόβους για μια ευρύτερη κλιμάκωση.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη και μια αντίπαλη διοίκηση που υποστηρίζεται από το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας αντάλλαξαν κατηγορίες για τις συγκρούσεις, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση.
Οποιεσδήποτε συγκρούσεις ανάμεσα σε ισχυρές οργανώσεις της Τρίπολης κινδυνεύουν να συμπεριλάβουν και άλλες παρατάξεις και η σημερινή ανταλλαγή πυρών διήρκεσε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ξέσπασμα βίας στην πόλη τους τελευταίους μήνες.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα κατά οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης της διαφοράς μέσω της βίας.
Ένοπλες δυνάμεις που υποστηρίζουν κάθε πλευρά στην πολιτική αντιπαράθεση στη Λιβύη έχουν κινητοποιηθεί κατ΄επανάληψη γύρω από την Τρίπολη τις τελευταίες εβδομάδες, με φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων να κινούνται γύρω από την πόλη και να απειλούν με άσκηση βίας προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς τους.
Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κέντρο της πόλης, τα οποία το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει, δείχνουν στρατιωτικά οχήματα να περνούν με ταχύτητα από δρόμους, οπλισμένους ανθρώπους να ανοίγουν πυρ και κατοίκους να προσπαθούν να σβήσουν φωτιές.
Προς το παρόν τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τα πυρά αυτά, τα οποία σταμάτησαν νωρίς το πρωί, προτού επαναληφθούν αργότερα. Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης ανακοίνωσε την αναστολή των μαθημάτων λόγω των πυρών.
Δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από τον Μάρτιο την εξουσία στη Λιβύη: η μία εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και η άλλη, υπό τον Φάτι Μπασάγα, στηρίζεται από το κοινοβούλιο του Τομπρούκ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες αρχικά για τον Δεκέμβριο του 2021, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον.
Ανακοίνωση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ανέφερε πως οι πιο πρόσφατες συγκρούσεις στην Τρίπολη ξεκίνησαν όταν μαχητές που είναι σύμμαχοι του Μπασάγα πυροβόλησαν εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής στην πρωτεύουσα ενώ άλλες μονάδες που πρόσκεινται στον Μπασάγα συγκεντρώνονταν έξω από την πόλη. Κατηγόρησε τον Μπασάγα πως αποχώρησε από τις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης.
Η διοίκηση του Μπασάγα ανέφερε σε μια δήλωση πως ποτέ δεν απέρριψε τις συνομιλίες και πως τα δικά της ‘ανοίγματα’ απορρίφθηκαν από τον Ντμπεϊμπά. Δεν απάντησε απευθείας στον ισχυρισμό ότι συνδέεται με τις συγκρούσεις.
Τόσο ο Ντμεϊμπά όσο και ο Μπασάγα έχουν προσπαθήσει να κερδίσουν την εύνοια της διεθνούς κοινής γνώμης δίνοντας υποσχέσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και κατηγορώντας ο ένας τον άλλο ότι χρησιμοποιεί βία στην επιδίωξη της εξουσίας.
Ο Μπασάγα προσπάθησε να εισέλθει στην Τρίπολη τον Μάιο, προκαλώντας μια πολύωρη ανταλλαγή πυροβολισμών που τον ανάγκασε να φύγει. Δήλωσε πρόσφατα πως μπορεί να προσπαθήσει να εισέλθει και πάλι στην πρωτεύουσα.
Αυτή την εβδομάδα οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Ντμπεϊμπά παρέλασαν γύρω από την Τρίπολη σε μια επίδειξη δύναμης, λέγοντας πως δεν θα επιτρέψουν στον Μπασάγα να εισέλθει στην πόλη.
Διαβάστε ακόμη:
Societe Generale: Η ενεργειακή κρίση «κλειδί» για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου
Τι συμβαίνει με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από Έλληνες εφοπλιστές